e-Képviselő

E-képviselő ma még nincsen sehol a világon. Ez az újfajta képviselő arra vállalkozik, hogy a Parlamentbe kerülve nem egy pártnak engedelmeskedik, és nem is a saját feje szerint dönt, hanem kizárólag választóinak utasításait követi.

Hogyan képes ezt a vállalását teljesíteni?
Úgy, hogy létrehoz egy internetes felületet, ahol a választók folyamatosan nyomon követhetik, hogy milyen kérdésekről kell dönteni a Parlamentben. Ezekről az ügyekről mind-mind szavazhatnak, ha akarnak, és az e-képviselő a többségi döntést viszi tovább az Országgyűlésbe. Valójában választóinak hangján szól, amikor felszólal a Parlamentben, és választónak meghosszabbított keze, amikor szavazógombot nyom. A honlapon önkéntes szakértők is segítik munkáját, akik „lefordítják” közérthető nyelvre a bonyolultabb szakkérdéseket.

Az e-képviselő választóinak kérésére kérdéseket intézhet miniszterekhez, interpellálhat, de akár törvényeket is beterjeszthet.

Az e-képviselő működésével bebizonyítja, hogy nem csak négyévenként lehet fontos a választók álláspontja és akarata.

Az Ön e-képviselője:

Bognár Attila  
független jelölt

(Életrajzom ide kattintva olvasható.)

SZAVAZÁS

CSAK a Hajdú-Bihar 6.sz. EVK választóinak: Szavazás.
(új ablakban nyílik meg)

Namiújság...

  • Főn-x: "Mire jó az IDE? "Nem való koalíciós partnernek, hiszen a képviselőit a választóik utasítják, és a választókat ugye nem lehet "lefizetni"... (2012.03.24. 22:08) Ki, mit tud - velünk kezdeni
  • 1.szóló: Csak Önökön múlik, hogy ott lesz-e a VÁLASZTÓK jelöltje is a szavazólapon a PÁRTOK jelöltjei mellett! (2011.04.29. 08:45) Ha "most vasárnap" lenne a választás...
  • 1.szóló: 3 fontos info: cédula kitöltési MINTA - egyéb e-képviselőkről - rólam. (2011.04.29. 08:41) Ajánlott levél
  • NessieGraf (törölt): Javaslom: Ha munkamániások, ne fogják vissza magukat. De aki állami fizetésben részesülő képviselő az másutt csak társadalmi munkában dolg... (2011.04.28. 02:16) Pár szó a választékról...
  • 1.szóló: Kinek-kinek szíve joga az egyedi védekezés: - postaláda nyílásának bedeszkázása, - telefon kihúzása/kikapcsolása - spamszűrés alkalmazása.... (2011.04.27. 08:19) Szpem vagy sem a kampánylevél?
  • 1.szóló: Egy kedves reakció,s a hivatalosan nevesített viszontválaszom: edemokracia.magyarorszag.hu/forum/posts/preList/156613.page (2011.04.19. 18:36) Időközi parlamenti választás 1.
  • 1.szóló: Nos, a lényeg az, hogy egy-egy eldöntendő típusú kérdésre az a "minden választópolgár" is csupán KETTŐ féle választ adhat! Ami az én szám... (2011.04.07. 02:00) Időközi1 (csak másolat!)

Címkék

5% (1) 750 (2) ajánlás (4) ajánlószelvény minta (1) általános kommentezés helye (1) anyagi (5) arányos (3) baloldal (1) betartás (1) bizalom (2) cédula (2) cégér (1) centrum (2) cikkek rólunk (1) csomag (1) cv (1) demokrácia (5) demokraták (2) demokratikus (2) egész (1) egyéni képviselő (4) egylete (2) életrajzom (1) életutam (2) ellenőrzés (3) ellenzékben (1) előválasztás (1) ember (1) esemény (2) facebook (1) független (1) garancia (2) geréb ágnes (1) gyűjtő (1) hiteles (1) honnan hogyan (3) ide (11) időközi (3) időközi választás (1) illegális (3) indítvány (1) internetes demokrácia (2) interpelláció (1) iwiw (1) jobboldal (1) juddin (1) kampány (4) kampányjáték (1) képviselet (4) képviselő (2) kérdések (2) kérdések javaslatok (2) kétfarkú (1) kinek jó (2) kisebbik rossz (3) kis párt (1) kitöltési minta (1) kívülről (1) költségek (2) kompenzáció (1) kormányon (1) kormányzás (2) kötött mandátum (1) közvetített (3) közvetített demokrácia (1) közvetlen (4) közvetlen demokrácia (3) kreatív (6) kritikus tömeg (5) különleges (1) kulturális (2) kulturális kreatívok (3) küszöb (4) lehetőség (5) lista (2) magamról (1) marketing (1) megfelelő (1) minta (1) mire jó (2) mosópor (1) nép (1) netminiszterelnök (1) oda (2) otthonszülők (1) parlamenti (5) párt (6) pénz (2) pluralista (1) politikai (1) politikus (1) preferenciák (1) program (4) rész (2) részvételi demokrácia (4) rólam (2) szakértői kormány (1) szándéknyilatkozat (1) szavazás (4) szavazóprogram (2) szivárvány (1) szólok (2) témajavaslatok (1) téma nélküli (1) törvényi keretek (1) válasz (3) választás (7) választási (7) választék (2) valódi (1) változás (3) véleményező (2) video archivum (1) Cím.keszi.vár.vány

Naptartó

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

NEM szavazóknak:

HOGYAN használható az IDE

2010.10.14. 20:14 1.szóló

Előtte még emlékeztetőül (innen):

KINEK jó az IDE? - avagy kinek nem kell:
Annak ugye nem kell, akinek VAN kedvenc (programú) pártja, 
és persze HITE abban, hogy az majd be is tartja amit ígér...
- mindenki másnak bátran merem ajánlani az IDE't!

MIRE jó az IDE? - avagy mire nem való ...
Nem való koalíciós partnernek, hiszen a képviselőit a választóik utasítják - de a választóik nyilván minden olyan kormányzati intézkedés támogatására utasítják majd, amelynek hasznosságáról kellően meggyőzi őket a kormányzat...
Ugyancsak nem való korrupciós partnernek sem, hiszen a képviselőit a választóik utasítják, és a választókat szerencsére nem lehet korrumpálni. Ráadásul az IDE a (nem politikus!) képviselőit folyamatosan (kb. 3-6 havonta) váltani fogja.
- minden másra bátran merem ajánlani az IDE't!

HONNAN használható az IDE:
- otthonról (v. nyilvános internet elérési helyekről) egyénileg
- meglévő közösséggel (körök, egyesületek) együtt szavazva
- az IDE jelentkezők új (virtuális vagy valós) önszerveződéseiből

Tehát akkor: HOGYAN használható az IDE?

Két szóval: tetszés szerint! :)

"hetente" mindenről szavazás (tájékozódva v. csak totó-jelleggel)
alkalmanként, inkább csak a közelálló témákról szavazás
csak kormánybuktatásról (pl. bizalmatlansági indítvány)

 Emlékeztetőül az alapképlet:

1. kitesszük a netre az egyes aktuális parlamenti szavazásokat.
(még a vita kezdete előtt, amint kimegy a tervezet a képviselőknek)
2. biztosítunk hozzájuk helyi érvelési lehetőséget pro/kontra
(valamint a más helyeken közzétett álláspontokhoz vezető linkeket)
3. a vitával párhuzamosan lehet szavazni mellette vagy ellene
(külön téma az alternatív javaslatok kialakítása és megszavazása)
4. a szavazás zárása után a program átküldi az eredményt a frakciónak
(a képviselőink az IGEN/NEM arányában nyomják a gombokat)

Jelenleg csupán 4 évente választhatunk - jelszavak, ígéretek, szimpátiák között.
Az IDE választásával tetszés szerinti gyakorisággal kapcsolódhatunk be az aktuálisan zajló szavazásokba, amelyek eredménye KÖTELEZŐ érvényű az IDE frakciójára. Tehát ez nem csak egy "közvélemény kutatás", ráadásul nem is csak a "többség" dönt, hanem a kisebbség is ARÁNYOS képviseletet kap. Az IDE képviselői NEM politikusok, politikusai pedig nem képviselők (egyIDEjűleg:).

Megtehetjük, hogy csak a minket érdeklő témákban szavazunk - sőt, ezekben érveinkkel alakíthatjuk a többi szavazó véleményét is. De ugyanígy hallgathatunk is rájuk az ő kedvenc témáik szavazásainál... (="kollektív bölcsesség":)
Szavazhatunk "individuálisan" otthonról, de akár baráti társaságunkkal együtt is - egy-egy "parázs" vita után - közös megegyezéssel, vagy osztott álláspontunk szerinti arányban... (mint egy "kollektív totó":)

Hallgathatunk tetszés szerint bárkire: pártpolitikusra v. vezércikkekre (úgy kell nekünk!), szomszéd nénikre v. egyéb kompetens szakértőkre - barátainkra, kollégáinkra, belső hangokra, "szívünkre", stb. stb.

Azt is megtehetjük, hogy a következő 4 év során egészen addig nem szólunk bele (nem veszünk részt a döntésekben), amíg a kormány úgy kormányoz, ahogy nekünk tetszik. Ám a 4 év alatt bármikor úgy gondoljuk, hogy elég volt, akkor onnantól szavazhatunk a kormány ellen is... (pl. egy "bizalmatlansági indítvány" esetén is:)

És ez még csak a döntéshozatalban való részvétel...
Ezen kívül ott van még a részvétel lehetősége a javaslatok (törvénymódosítások), kérdések (interpellációk) kidolgozásában, és az ellenőrzési (betekintési) munkában is (a kreatív ötletektől a "favágáson" át a precíz részletekig:).

IDE most valami jó "mozgósító" szlogen kellene...
- Neked kell? (-akkor segíts megírni:)

7 komment

Címkék: részvételi demokrácia kinek jó mire jó véleményező szavazóprogram honnan hogyan

A bejegyzés trackback címe:

https://ide-ide.blog.hu/api/trackback/id/tr872360904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.15. 18:34:59

(ennél azér' jobbakat várnék IDE:)

Szavazgathat az IDE'ben, aki hallgat a szivére.
S 2014-ben IDE X-el az IDE're :)

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.10.18. 23:20:15

Nekem nem kell(ene)... az jár a fejemben, hogy azóta nem ér semmit a választás, mióta szlogenekbe sűrítik a semmit. Tehát én sokkal inkább azt várnám el, hogy felnőttként kezeljenek, ne hülyegyerekként, akinek jó valami süket reklám mondat is. Például imádom, ha problémát vázolnak elém. Azt is szeretem, ha kérdést intéznek hozzám és adnak mellé megoldási javaslatokat is. Tök jók ezek a szavazat izék is - van néhány helyen, ahol a számomra elfogadhatót jelölöm be. Olyan közvélemény kutató formára gondolok. Nem ez volna a lényeg? Felmérni a többség akaratát, véleményét. Például: érdekelne engem, hogy az emberek közül hánynak tetszik a politika jelen formája? Vagy az is, hogy mit tartana az ország felemelkedéséhez legszükségesebb tennivalóknak? Olyan is elkelne, hogy mit tenne Ön a korrupción kapott politikussal - persze nem idióta lehetőségeket adnék meg, hanem komoly válaszokat keresnék, amikből az sugárzik, hogy valódi jó szándék van az érdeklődés mögött.
Hülyülni már annyit hülyülünk, hogy lassan az lesz a mérvadó még a mentősök munkájában is.... Érted?
Ez a legjobb oldalad - fókuszáld ide a figyelmet, szerintem érdemes felnőni, no meg muszáj is volna végre. Ébresztőőőőőőőőőő :)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.19. 00:57:39

@térfél: Úgy szeretném csinálni, ahogy a győző, hogy mindenkinek azt mondom (írom) amit hallani (olvasni) szeretne - egy "ááárnyalatnyi" különbséggel: meg is adnám nekik!
Tehát akinek IDE's szlogen kell, az kaphasson (majd írunk ki pályázatot rá;) - akinek nem, azt meg nem traktáljuk vele. (akinek meg IDE'tlen szlogen kell, az menjen máshová érte!)

A szavazások komolyságával egyetértek. Mutatok is két élő példát a minimumokra:
kepviselo.blog.hu/2010/10/18/2010_oktober_18_i_szavazasaim és wita.hu/index.php
- az első tökéletes példája a parlamenti napirendre kerülő kérdések véleményezésének - rövid indoklásokkal - ha többen csinálnánk, akkor persze több olyan lenne alattuk.
- a másodikban még nem volt időm elmélyedni, de az első benyomásaim kedvezőek (viszont ez pl. nekem kevésbé szimpi: www.velemenybank.com/ )
Az IDEális persze majd egy saját fejlesztés lenne, "all in", a szavazás, súlyozható fórum, mint alap, + ami szem-szájnak ingere, kívánságra hozzátesszük modulban - mindezt 1 belépőkóddal.
((1-2 év, és meglesz, legalább az 1.0:))
Ja, mutatok még egy érdekeset, egy ismerőstől:
www.publ-iq.hu/forum/csiratema.php?tema_id=139 (+"... az Elküld gomb után látni fogja a csillagtérképet.":))

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.11.05. 18:20:48

Ez az! Remek ötletek! Így már én is látok, nem csak nézek... mert tény, hogy
1. a rendszer a mai formájában szart sem ér - több a kárunk, mint a hasznunk a torvények által.
2. a korrupció szülőszobája a parlament és a pártérdekek.
3. semmikép nem valósul meg a nép akarata
4. semmi beleszólásunk nincs a bennünket nagyon is rögzítő törvénykezésbe
Ezért aztán volnának igényeim is, mint MIU (most imbecille user) :) - tessék nagyon a használó részére megfelelő kialakításra ügyelni! hogy ne menjen el a kedvem az egésztől :)
pl. -téma szerinti csoportosítást kérnék, hogy amihez gőzöm sincs, azt átléphessem...
- Szeretném linkesítve látni a pontos tervezet szövegét és benyújtóját (esetleg hozzá is linket, hogy mennyire kompetens a témában , vagy csak utasításra cselekszik)
- Szívesen olvasnék egy SZAKÉRTŐI értékelést is
- Volna olyan, hogy simán igen gomb, és egy nem gomb alapján választanék, azaz voksolnék csak...
- Ha olyan a téma, amihez önálló véleményt, ellenérvet, akármit tudok mondani, akkor azt ki is fejthessem...
- végül valami összegzést is szívesen vennék, hogy tudjam mi várható? - kell-e még érveket hozni, vagy lezárható a "történet"...
Tehát valami fórumozós felület sem ártana témakörönként, urambocsá' szakmai szinten. Mert az oktatásügyben bennfentesek érdemi vitája lenne a lényeg, meg a vízgazdálkodásban jártasaké, vagy a rendfenntartóké, netán az egészségügyi dolgozóké. illetve a mindenkit érintő kérdésekben bárki véleménye hasznos lehet.
Azt már mondtam, hogy a direkt kérdések is tudnak hasznosak lenni... egyelőre ennyi.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.11.07. 04:08:56

@térfél:
1. a rendszer a mai formájában szart sem ér...
- az IDE sem csodaszer, de ennél a rendszernél egy hangyányival javítottabb módszer
2. a korrupció szülőszobája a parlament és a pártérdekek.
- valamint az egyéni érdek... a párt csak annak "hatékony" szervező ereje :( Az IDE mindkét érdek híjával van, tisztán kollektív.
3. semmikép nem valósul meg a nép akarata
- az IDE'ben ott a nép "mindkét" akarata az azokat akarók arányában (I mint Integrál;)
4. semmi beleszólásunk nincs a bennünket nagyon is rögzítő törvénykezésbe
- az IDE elleni egyetlen védekezés egy "nagykoalíció" lehetne, ami viszont máris jobb, (mert legalább őszintébb;) mint a mostani mesterkélt megosztottság.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.11.07. 04:39:39

@térfél: Ezért aztán volnának igényeim is ... egyelőre ennyi.
Kedves "MIU", mi ugyanazt akarjuk, tehát a nyitott kapuk döngetésének esete forog fenn.
A rendszerünk központi "fekete doboza" képes lesz arra, hogy különféle inputokból alakítson ki egy outputok a frakciótagok számára.
A döntéshozatalt pedig változatos eszközökkel tudjuk majd támogatni.
Mellesleg valódi "alulról szerveződés" keretében a szavazóink maguk is indíthatnának bármilyen "spontán", "alternatív" vitafórumot, amelyeken közösen kialakított (netán ellen-)véleményüket egyenként (de akár csoportosan is!) vinnék be a szavazásunkba.

Annyit tudok csak még hozzá(d)tenni, hogy az arányos képviselet elvének a (legalább) "kétoldali" szakvélemények bemutatása felel meg, legalább külső hivatkozások szintjén.

A szavazás pillanatnyi állását percre készen kijeleznénk, azonban azt nem volna érdemes végeredménynek venni, hisz az utolsó percekben beérkező tömeges szavazatok még át is fordíthatnák az eredményt. Ám ekkor is jól szolgálna az "arányos képviselet", hiszen egy egyensúly-közeli helyzetben nem lenne olyan, hogy a "többségünk" egy-két szavazattal elnyomná a "kisebbségünket" (-inka bevisszük mindkét fél álláspontját 5:5 arányban a Házba:)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.11.07. 04:45:36

@1.szolo - 2014;): - előbb csak a szavazás összegzését írtam ("hogy mi várható"), de persze azelőtt még az érvek összegzése is meglenne, valamiféle "előszavazással" rangsoroltan, és ezáltal fő helyre kiemelve a legtöbben relevánsnak ítélt ("lájkolt":) támogató- és ellenérveket. (hogy ugye ezek ne vesszenek bele a komment-folyamba;)
süti beállítások módosítása