e-Képviselő

E-képviselő ma még nincsen sehol a világon. Ez az újfajta képviselő arra vállalkozik, hogy a Parlamentbe kerülve nem egy pártnak engedelmeskedik, és nem is a saját feje szerint dönt, hanem kizárólag választóinak utasításait követi.

Hogyan képes ezt a vállalását teljesíteni?
Úgy, hogy létrehoz egy internetes felületet, ahol a választók folyamatosan nyomon követhetik, hogy milyen kérdésekről kell dönteni a Parlamentben. Ezekről az ügyekről mind-mind szavazhatnak, ha akarnak, és az e-képviselő a többségi döntést viszi tovább az Országgyűlésbe. Valójában választóinak hangján szól, amikor felszólal a Parlamentben, és választónak meghosszabbított keze, amikor szavazógombot nyom. A honlapon önkéntes szakértők is segítik munkáját, akik „lefordítják” közérthető nyelvre a bonyolultabb szakkérdéseket.

Az e-képviselő választóinak kérésére kérdéseket intézhet miniszterekhez, interpellálhat, de akár törvényeket is beterjeszthet.

Az e-képviselő működésével bebizonyítja, hogy nem csak négyévenként lehet fontos a választók álláspontja és akarata.

Az Ön e-képviselője:

Bognár Attila  
független jelölt

(Életrajzom ide kattintva olvasható.)

SZAVAZÁS

CSAK a Hajdú-Bihar 6.sz. EVK választóinak: Szavazás.
(új ablakban nyílik meg)

Namiújság...

  • Főn-x: "Mire jó az IDE? "Nem való koalíciós partnernek, hiszen a képviselőit a választóik utasítják, és a választókat ugye nem lehet "lefizetni"... (2012.03.24. 22:08) Ki, mit tud - velünk kezdeni
  • 1.szóló: Csak Önökön múlik, hogy ott lesz-e a VÁLASZTÓK jelöltje is a szavazólapon a PÁRTOK jelöltjei mellett! (2011.04.29. 08:45) Ha "most vasárnap" lenne a választás...
  • 1.szóló: 3 fontos info: cédula kitöltési MINTA - egyéb e-képviselőkről - rólam. (2011.04.29. 08:41) Ajánlott levél
  • NessieGraf (törölt): Javaslom: Ha munkamániások, ne fogják vissza magukat. De aki állami fizetésben részesülő képviselő az másutt csak társadalmi munkában dolg... (2011.04.28. 02:16) Pár szó a választékról...
  • 1.szóló: Kinek-kinek szíve joga az egyedi védekezés: - postaláda nyílásának bedeszkázása, - telefon kihúzása/kikapcsolása - spamszűrés alkalmazása.... (2011.04.27. 08:19) Szpem vagy sem a kampánylevél?
  • 1.szóló: Egy kedves reakció,s a hivatalosan nevesített viszontválaszom: edemokracia.magyarorszag.hu/forum/posts/preList/156613.page (2011.04.19. 18:36) Időközi parlamenti választás 1.
  • 1.szóló: Nos, a lényeg az, hogy egy-egy eldöntendő típusú kérdésre az a "minden választópolgár" is csupán KETTŐ féle választ adhat! Ami az én szám... (2011.04.07. 02:00) Időközi1 (csak másolat!)

Címkék

5% (1) 750 (2) ajánlás (4) ajánlószelvény minta (1) általános kommentezés helye (1) anyagi (5) arányos (3) baloldal (1) betartás (1) bizalom (2) cédula (2) cégér (1) centrum (2) cikkek rólunk (1) csomag (1) cv (1) demokrácia (5) demokraták (2) demokratikus (2) egész (1) egyéni képviselő (4) egylete (2) életrajzom (1) életutam (2) ellenőrzés (3) ellenzékben (1) előválasztás (1) ember (1) esemény (2) facebook (1) független (1) garancia (2) geréb ágnes (1) gyűjtő (1) hiteles (1) honnan hogyan (3) ide (11) időközi (3) időközi választás (1) illegális (3) indítvány (1) internetes demokrácia (2) interpelláció (1) iwiw (1) jobboldal (1) juddin (1) kampány (4) kampányjáték (1) képviselet (4) képviselő (2) kérdések (2) kérdések javaslatok (2) kétfarkú (1) kinek jó (2) kisebbik rossz (3) kis párt (1) kitöltési minta (1) kívülről (1) költségek (2) kompenzáció (1) kormányon (1) kormányzás (2) kötött mandátum (1) közvetített (3) közvetített demokrácia (1) közvetlen (4) közvetlen demokrácia (3) kreatív (6) kritikus tömeg (5) különleges (1) kulturális (2) kulturális kreatívok (3) küszöb (4) lehetőség (5) lista (2) magamról (1) marketing (1) megfelelő (1) minta (1) mire jó (2) mosópor (1) nép (1) netminiszterelnök (1) oda (2) otthonszülők (1) parlamenti (5) párt (6) pénz (2) pluralista (1) politikai (1) politikus (1) preferenciák (1) program (4) rész (2) részvételi demokrácia (4) rólam (2) szakértői kormány (1) szándéknyilatkozat (1) szavazás (4) szavazóprogram (2) szivárvány (1) szólok (2) témajavaslatok (1) téma nélküli (1) törvényi keretek (1) válasz (3) választás (7) választási (7) választék (2) valódi (1) változás (3) véleményező (2) video archivum (1) Cím.keszi.vár.vány

Naptartó

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

NEM szavazóknak:

Előrehozott közvetített közvetlen demokrácia

2010.10.28. 20:14 1.szóló

Az elmúlt ciklus "slágere" volt az "előrehozott" választás követelése, amely végül úgy járt sikerrel, mint "a jó esőtánc", amit addig kell táncolni, amíg jól esik...

A cím arra utal, hogy az IDE 2014-es parlamenti premierjét is közelebb "varázsolhatnánk", ha találnánk olyan értelmes (és értelem szerűen "független":) képviselőt, aki hajlandó lenne bevállalni, hogy aszerint szavaz, ahogy a választói utasításba adják neki. Ennek a látszólag egyszerű helyzetnek a részleteiben mégis számos kisördög bujkálhat. Leírni nehéz őket így "szekvenciálisan", mivel több ponton is jelentkezhetnek egyszerre, vagy többféle sorrendben.

Honnan "teremhet" IDE a "független" képviselő?

  1. alapból csak 1 ilyet szavaztak be, őt is csak erős jobb/hát/széllel.
  2. pártból szakad ki - legalább egy átigazolás előtt kötelező fél évre.
  3. megüresedő egyéni helyre majdan kitűzendő időközi választással.

Honnan tudhatjuk, hogy kik a választóik?

  1. a (tőlünk eredetileg) független egyéni jelöltnek adott a körzete, de nem tudhatjuk, onnan kik szavaztak rá, csak azt, hogy hányan.
  2. a volt listás jelölt körzete a "megye" (főváros) vagy az "ország", viszont azt nem is egyedül képviselte, és nem is egyedül érte el.
  3. az időköziken már lehet tesztelni a 2014-re tervezett direkt regisztrációt, ám az az illető addig még csak a saját körzetét képviselheti.

Hogyan, lehet irányítani egy "szabad" mandátumú képviselőt?

  1. elég könnyen (mint a rossz tűzoltó:), hiszen a "szabad mandátum" szerint azt csinálhat, amit akar, abba senkinek nincs beleszólása...
  2. (így működik a hírhedt "frakciófegyelem" is: a PÁRT képviselői "szabadon" követik a frakcióvezetőjük szavazási utasításait.)
  3. na már most, ha egy képviselő azt akarja, hogy márpedig őt irányítsák csak a választói, arra ugyanúgy joga van!

Hogyan alkalmazhatjuk az "arányos" képviseletet?

  1. csak egyéni képviselőkkel sehogy - csak a saját körzeteik helyi többségét.
    IDE tartozik az összes időközi, és a frakcióból kiült egyéniek is.
  2. egy fő kiült listás képviselővel sehogy - csak az IDE regisztráló választók többsége irányíthatná, kényszerű átmeneti kompromisszumból.
  3. két ki-független-ült listás képviselővel valahogy már lehetne "matekozni" - pl. 2/3 fölött szavazhatnának egyformán, alatta kétféleképpen...

Hogyan igazoltathatjuk a választójogot?

  1. egyéni képviselőnél levélben kérjük elküldeni a regisztrációt. Ekkor a "feladás" helyéből tudhatjuk, hogy - legalábbis elment oda...
  2. listás képviselőnél mehet az e-regisztráció bárhonnan az országból.
    (akkor is, ha egy megyei v. a Bp.-i listáról jutott be).
  3. időközi választásnál az ajánlás IDEadásával egyIDEjűleg regisztrálhat - mivel ilyet úgyis csak egyéni körzetekben tartanak.

Hogyan védekezhetünk a "nem kívánt" szavazók ellen?

  1. röviden: sehogy. :-(
  2. bővebben: lehetnek ugyebár olyanok, akik anno másra szavaztak, most mégis regisztrálnak IDE, hogy még a mi képviselőnkkel is a nekik tetsző gombot nyomassák meg. Őket sajna nem tudjuk kiszűrni és kirekeszteni.
  3. ezzel szemben van lehetőségünk ellensúlyozni őket! Vagyis megfelelő propagandával annyi "másként" gondolkodót (és akár anno másra is szavazót!) regisztrálásra bírni, hogy emezek kisebbségbe szoruljanak.

Hogyan reklámozhatjuk magunkat?

  1. kétfelől. Egyrészt "felhasználói" oldalról terjesztenénk a hírét ennek a közvetített közvetlen beleszólási lehetőségnek.
  2. másrészt maga a képviselő is segíthet a maga média-fellépéseivel, különösen eleinte lesz belőle felkapott (majd elejtett:) "sztár".
  3. a "reklám" speciális szelete a leendő további képviselők elérésének bevitele a "köztudatba", különös tekintettel az esetleges időközi választásokra...

Hogyan finanszírozhatjuk ezt az egészet?

  1. a költségek elsősorban a webes megjelenéshez és működéshez kapcsolódnak (pl. a szavazási felület napi-heti szerkesztése!).
  2. a felhasználók beláthatják, hogy nem várható el, hogy ezt valakik profi szinten önkéntes munkával, "szabadidőből" végezzék.
  3. ezért lehetne tőlük egy minimális hozzájárulást kérni, pl. 1000 Ft/fő mértékű egyszeri támogatás formájában...

Egy próbát mindenesetre megérne a dolog, mert hatalmas vonzereje lenne, ha működés közben láthatnák - sőt átélhetnék - az emberek ugyanazt a módszert, amit "nagyban" (azaz egy 10-20 fős frakcióval:) szeretnénk megcsinálni 2014-től...
Ráadásul ezt a mostani 2/3-os felállás kockázatmentes keretet ad a próbának, hiszen egy-három szavazat IDE vagy ODA, (most még) érdemben nem számítana.

 

8 komment

Címkék: kreatív képviselő lehetőség anyagi közvetlen parlamenti közvetített arányos egyéni képviselő honnan hogyan

A bejegyzés trackback címe:

https://ide-ide.blog.hu/api/trackback/id/tr932390959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.28. 23:36:00

Máris kaptam egy kritikát a "közvetített" szó félre-érthetősége miatt...

Nos, elsőre el is fogadtam az érvet, hogy ez olyan hangzású, mintha a TV közvetítené a ...
Hoppá, álljunk csak meg!
De hát mit is közvetítene az a "tv" a "szövegkörnyezet" szerint?!
Hát nem mást, mint magát a KÖZVETLEN demokráciát!:)
Élő, egyenes adásban!
Pl. amikor majd úgy kezdi a KÉPVISELŐ(nk a tévén!:),
hogy: - "A VÁLASZTÓIM felkérésének eleget tévén..."
Tehát "összegezve": - közvetíti a TV, ahogy a képviselőnk közvetíti a közvetlen demokráciát...
Ráadásul, amennyiben olyan (többségi!) választói utasítást teljesítene, ami ELLENKEZIK a saját személyes (egyéni!) meggyőződésével, akkor ennek feloldására külön sajtótájékoztatót tarthatna, ahol (a tv közvetítésével;) elmondja, hogy ő "csak" közvetítő ez ügyben, ámde nem akarja a választók megbízását felülbírálni... (miután persze próbálta őket meggyőzni minden "fórum"-on!:)

Szóval csak hadd közvetítsék ezt a közvetítést...
(-bár már láthatnám!;))

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.10.30. 23:32:28

Ehhez most nem vagyok elég friss (egyáltalán nem)- de van egy ötletem: valami olyannak kéne lennie, hogy a KÖZÉLET adna aktuális reagálást valami témában, amit a netes szavazók dobnának össze ennek a képviselőnek elküldve és annak kellene valami nyomatéknak lennie a döntések előtt. Esetleg nagy számú ellenkezés esetén vétó jog(unk) is lehetne, vagy kiigazítási kérelem - olyasmi mint a most elsöprendő AB, de a valódi életből merítő "emberek" szava számítana igen erősen. Hiszen a mi bőrünkre megy a vásár és sosem vagyunk ott... így meg "retteghetnének" - és lenne olyan szerepünk is, hogy bizony kiszavazhatnánk, az oda nem illőket akár azonnal is... :) és most alszom egy órával többet.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.31. 20:30:16

@térfél: Mindig mondom, hogy vegyük határozottan ketté azokat az ötleteket, kívánságokat, álmokat, amelyekhez 1/2 v. 2/3 szükséges, azoktól, amelyekhez (már/MÉG) adottak a jogi keretek, tehát csupán csak csinálnunk kell(ene) és máris megvalósíthatóak (lehetnének).
Amiket én a posztban vázoltam, azok - egy azt bevállaló képviselő jelentkezése esetén - akár már holnaptól megvalósíthatóak! Ezért is kellene (már holnap!:) elkezdenünk GYŰJTENI hozzá a szavazgatásra hajlandó választókat, (minden látszat ellenére az sem lesz egy sima menet, elhiheted!), hogy mire előáll a képviselet, addigra legyen is KIKET képviselnie...
Oszi barátunkat pl. 8142 szavazó küldte be az edelényi egyéni körzetéből, Ivády Gáborra kis híján 24.000 listás szavazat esik (-bár nem kizárt, hogy 30e-nél is többet hozott az LMP-nek a személye:).
Tehát érdemes lenne megcéloznunk egy legalább 10.000-es "aktív" szavazótábor felmutathatóságát, ha azt akarjuk, hogy valamennyire is komolyan vehetők legyünk egy képviselő számára, mint választói "referencia"-csoport.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.11.05. 18:42:35

Többek között ezért is utálom a politikát - annyira csűrve-csavarva van :). Ám valami eszembe jutott... meg lehetne fűzni valaki már bent lévő (kivételesen rendes)képviselőt, hogy vállalja fel ezt a technikát... függetlenül attól, hogy párttag-e... kipróbálásra - azért mert tényleg képviselni akar - mert valóban kíváncsi a választók akaratára. Olyan törvény úgy sem készül, ami egy körzetre érvényes - arra vannak a helyi önkorik. Mellesleg ott még jobban ki lehetne bütykölni a technikát... de mennyire! A helyi ügyek legalább annyira húsba vágók, és ugye elég lenne a helyi netes felületre kitenni az elköltött pénzeket pl. vagy a napirendi pontokat... öcsém! itt még lényegesebb volna ez a fajta követítés... !!!

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.11.05. 18:49:40

Egységesen lehetne kidolgozni a portált, csak a megye vagy a település lenne más... nézem mindig az esztergomi "meggyesahibást" - látod? Ő is közvetít... ilyesmire mehetnének a közpénzek inkább, mint az egyszemélyi manipulációkra. Akár státuszt is kaphatna valaki, hogy működtesse ezt a demokráciát... de ügyes vagy! Háromezer valamennyi programozónak vagy kinek máris csinálnál munkát - persze szigorúan pártfüggetlen állás lenne... "út a tisztességes és konkrétan napi feladatokkal teli munka felé" programmal. Vegyük hozzá a szakértőket is (bizottságosdi helyett)helyi szinten... csinálok én 1millió munkahelyet, csak közben leveszek a képviselői bérekből egy keveset, hogy az is közelítsen a tisztességes felé és a jó erkölcshöz... :).

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.11.07. 05:23:48

@térfél: "... meg lehetne fűzni valaki már bent lévő (kivételesen rendes)képviselőt, hogy vállalja fel ezt a technikát... függetlenül ..."

Épp erre próbáltam célozgatni ezzel a ponttal:
"Honnan "teremhet" IDE a "független" képviselő?
... pártból szakad ki ((vagy)) időközi választással."
Csak én többnyire túl szárazan, technokratán fogalmazok, így nem sokaknak jön át, amire gondolok közben...
Pedig gondolok erősen, elhiheted.
Most pl. arra, hogy a 176 egyéni képviselőből 173(!) a fidesz frakciójában ül MOST, miközben már előre tudhassa, hogy 2014-től a parlamenti székek számát drasztikusan "lefelezik"! Ez a többségüket nyalási versenyre készteti, de egy törpe kisebbségük talán hajlandó lenne az esélytelenek biztos nyugalmával kiülni - legalább a ciklus VÉGE felé... (-feltéve ugye, hogy nem félti a privát egzisztenciáját, családját a PÁRT bosszújától :((
Ugyanakkor az időközik kitűzésénél is résen kell lennünk (ahol szintén ezen fideszes képviselők lemondása v. netán elhalálozása esetén lehetne MÁST választanunk).

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.11.07. 06:44:47

@térfél: A HELYI/ORSZÁGOS képviselet elsőbbsége az IDE esetében tipikus "tyúk/tojás" helyzet... :)

Először is kiesik a 3200 önkormányzat jó fele, mert 2000 lakos alatt nem igazán kell az elektronika segítsége... (persze később adaptálhatjuk majd real-life-ra is az algoritmusainkat;)

De nézzük csak az arányokat!
A parlamentbe egy kb. 10 fős frakció bejuttatásához országosan kb. 280.000 szavazat elégséges. Ez választókörzetenként (átlagban) "mindössze" 1600 ember. Viszont mivel egy körzetbe több település is tartozik, ezért ez a mennyiség annyira szétaprózódhat közöttük (lakosságarányosan!), hogy egyenként nem lenne elég a települések 5-15 képviselői helyéből 1-re sem...
Persze lehetne néhány "szigetnyi" kivétel is.

Viszont egy előbb megvalósuló parlamenti képviselet - és főleg annak irányításában való részvétel! - visszahatna (pozitív visszacsatolással:) a helyi részvételi létszámokra is (ott már az országos média figyelme is adott!)
Ezzel szemben a néhány apró sziget 1-2 képviselőjének a "híre" (pláne média nélkül!!!) kevésbé hatna az országos eredményre...
Persze ha valaki felvállalná helyben akkor természetesen támogatnánk. És igen, "egységesen lehetne kidolgozni a portált" - vagyis aki igényli, annak olyasmi lenne, mint a "frencsájz" - ám az is elég, ha csak a háttér egyezik, a kirakat lehetne egyéni is (esetleg meglévő helyi honlap "rovata":)

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.11.13. 17:56:26

hihi "fideszes képviselők lemondása v. netán elhalálozása esetén lehetne MÁST választanunk" - ennyire rossz a helyzet? ... - de értelek már.
süti beállítások módosítása