e-Képviselő

E-képviselő ma még nincsen sehol a világon. Ez az újfajta képviselő arra vállalkozik, hogy a Parlamentbe kerülve nem egy pártnak engedelmeskedik, és nem is a saját feje szerint dönt, hanem kizárólag választóinak utasításait követi.

Hogyan képes ezt a vállalását teljesíteni?
Úgy, hogy létrehoz egy internetes felületet, ahol a választók folyamatosan nyomon követhetik, hogy milyen kérdésekről kell dönteni a Parlamentben. Ezekről az ügyekről mind-mind szavazhatnak, ha akarnak, és az e-képviselő a többségi döntést viszi tovább az Országgyűlésbe. Valójában választóinak hangján szól, amikor felszólal a Parlamentben, és választónak meghosszabbított keze, amikor szavazógombot nyom. A honlapon önkéntes szakértők is segítik munkáját, akik „lefordítják” közérthető nyelvre a bonyolultabb szakkérdéseket.

Az e-képviselő választóinak kérésére kérdéseket intézhet miniszterekhez, interpellálhat, de akár törvényeket is beterjeszthet.

Az e-képviselő működésével bebizonyítja, hogy nem csak négyévenként lehet fontos a választók álláspontja és akarata.

Az Ön e-képviselője:

Bognár Attila  
független jelölt

(Életrajzom ide kattintva olvasható.)

SZAVAZÁS

CSAK a Hajdú-Bihar 6.sz. EVK választóinak: Szavazás.
(új ablakban nyílik meg)

Namiújság...

  • 1.szóló: @Főn-x: (meg az előzőre is:) Ezen pontok lényegi tulajdonsága a tömörség (kevésbé lényegi a "vizuális harmónia" - vagy mi:) A bővítésükre... (2012.03.25. 11:16) Ki, mit tud - velünk kezdeni
  • 1.szóló: Csak Önökön múlik, hogy ott lesz-e a VÁLASZTÓK jelöltje is a szavazólapon a PÁRTOK jelöltjei mellett! (2011.04.29. 08:45) Ha "most vasárnap" lenne a választás...
  • 1.szóló: 3 fontos info: cédula kitöltési MINTA - egyéb e-képviselőkről - rólam. (2011.04.29. 08:41) Ajánlott levél
  • NessieGraf (törölt): Javaslom: Ha munkamániások, ne fogják vissza magukat. De aki állami fizetésben részesülő képviselő az másutt csak társadalmi munkában dolg... (2011.04.28. 02:16) Pár szó a választékról...
  • 1.szóló: Kinek-kinek szíve joga az egyedi védekezés: - postaláda nyílásának bedeszkázása, - telefon kihúzása/kikapcsolása - spamszűrés alkalmazása.... (2011.04.27. 08:19) Szpem vagy sem a kampánylevél?
  • 1.szóló: Egy kedves reakció,s a hivatalosan nevesített viszontválaszom: edemokracia.magyarorszag.hu/forum/posts/preList/156613.page (2011.04.19. 18:36) Időközi parlamenti választás 1.
  • 1.szóló: Nos, a lényeg az, hogy egy-egy eldöntendő típusú kérdésre az a "minden választópolgár" is csupán KETTŐ féle választ adhat! Ami az én szám... (2011.04.07. 02:00) Időközi1 (csak másolat!)

Címkék

5% (1) 750 (2) ajánlás (4) ajánlószelvény minta (1) általános kommentezés helye (1) anyagi (5) arányos (3) baloldal (1) betartás (1) bizalom (2) cédula (2) cégér (1) centrum (2) cikkek rólunk (1) csomag (1) cv (1) demokrácia (5) demokraták (2) demokratikus (2) egész (1) egyéni képviselő (4) egylete (2) életrajzom (1) életutam (2) ellenőrzés (3) ellenzékben (1) előválasztás (1) ember (2) emberiség (1) esemény (2) facebook (1) független (1) garancia (2) geréb ágnes (1) gyűjtő (1) hiteles (1) honnan hogyan (3) ide (11) időközi (3) időközi választás (1) illegális (3) indítvány (1) internetes demokrácia (2) interpelláció (1) iwiw (1) jobboldal (1) juddin (1) kampány (4) kampányjáték (1) képviselet (4) képviselő (2) kérdések (2) kérdések javaslatok (2) kétfarkú (1) kinek jó (2) kisebbik rossz (3) kis párt (1) kitöltési minta (1) kívülről (1) költségek (2) kompenzáció (1) kormányon (1) kormányzás (2) kötött mandátum (1) közérzet (1) közvetített (3) közvetített demokrácia (1) közvetlen (4) közvetlen demokrácia (3) kreatív (6) kritikus tömeg (5) különleges (1) kulturális (2) kulturális kreatívok (3) küszöb (4) lehetőség (5) lista (2) magamról (1) marketing (1) megfelelő (1) minta (1) mire jó (2) mosópor (1) nép (1) netminiszterelnök (1) oda (2) ötlet (1) otthonszülők (1) parlamenti (5) párt (6) pénz (2) pluralista (1) politika (1) politikai (1) politikus (1) preferenciák (1) program (4) rész (2) részvételi demokrácia (4) rólam (2) szakértői kormány (1) szándéknyilatkozat (1) szavazás (4) szavazóprogram (2) szerintem (1) szivárvány (1) szólok (2) társadalom (1) témajavaslatok (1) téma nélküli (1) törvényi keretek (1) válasz (3) választás (7) választási (7) választék (2) valódi (1) változás (3) véleményező (2) video archivum (1) Cím.keszi.vár.vány

Naptartó

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

NEM szavazóknak:

IDEfigyelj... 1. pontjához

2010.09.01. 20:14 1.szóló

1. nem biztos, hogy találunk megfelelő pártot a kínálatból, ennek hiányában viszont csak a "kisebbik rossz" választása marad.
Hogy ne így legyen:
a megfelelő választék biztosításához létre kell hoznunk egy több szempontból is különleges pártot...

 Miért kell egyáltalán "párt"?:

Általában: „A pártok közreműködnek a népakarat kialakításában és kinyilvánításában.” (Alk.)

Konkrétan: 4§(2) Kilencven országgyűlési képviselőt egyéni választókerületben, hetvennyolcat országos listán választanak. Az egyéni választókerületben mandátumot el nem ért, országosan összesített töredékszavazatok alapján további harminc kompenzációs mandátum kerül betöltésre .
5§(3) Az országos listán pártok jelölhetnek. (VjTv) 

Attól, hogy a pártok (általában) NEM EZT csinálják, nekünk (a NÉPnek!:) még erre is lehetne használnunk egy pártot!

Viszont ne legyenek illúzióink arról a 90 "egyéni" képviselőről sem, mert azok megválasztására is leginkább csak párt(ok) - aktív vagy legalább "passzív" - támogatása mellett van igazán esély...

A fenti jogi "lehetőség" valójában egy korlát, hiszen az önkormányzati választáson még BÁRMELY szervezet (egyesület is) állíthat listát, míg ezzel szemben az országgyűlési választáson a pártok fenntartják ezt a jogot maguknak.

Szerencsére pártot (még) viszonylag könnyen lehet alapítani (továbbá hivatalossá is tenni azt a bírósági bejegyeztetésével!), ehhez (ma) mindössze 10 alapító tag közös akaratával elfogadott alapszabály szükségeltetik. (A dolog a gyakorlatban azért némileg macerásabb, de még úgy sem túl vészes:)

Mitől különleges ez a "párt"?

Hát attól, hogy nem olyan mint, "az összes többi" (-kivéve persze a MKKP-t;)).
- nem a saját (tagjai, vezetői) érdekeit képviseli, hanem a választói érdekeit, de még csak nem is a többségükét, hanem az összes választója érdekeit! (na jó, a kisebbségükét csak akkor, ha a számuk eléri az egy képviselőjére jutót:)
- ezt pedig nem csupán állítja magáról, hanem az egész működési ("döntéshozó", képviselő) mechanizmusa is ennek a céljának megfelelően épül fel. Pl. a frakciója képviselői nem egyformán szavaznak! (-lásd a következő pontban:)

- A "klasszikus" párt rész-érdeket jelenít meg, ezért is kell belőlük TÖBB ahoz, hogy "mindenki" (minden egyes rész) érdekei megjelenhessenek a törvényhozásban.
- A "modern" (gyűjtő-)pártok a hatalmat egyedül maguknak akarják, ezt pedig a szavazatok többségének a "begyűjtése" által érhetik el (-de látjuk, hogy már az "ajánlás"-okkal is ezt művelik!). Ezért igérnek a kampányban mindenkinek mindent, ám a parlamentben már egységesen szavaz a frakciójuk, vagyis CSAK EGY (jobbik esetben "többségi":) érdeket fog képviselni!
- Velük szemben az IDE "arányos képviseleti" módszere biztosíték arra, hogy a pártot választók kisebbségét IS képes képviselni. Az IDE már csak ezért sem törhet a kizárólagos hatalomra, hiszen ahhoz ugye legalább 51% kellene, márpedig az IDE fració saját kisebbségét még le kell vonni ebből... (-bővebben a 4. pontban:)

Továbbá: az IDE viszonya néhány "trendi" politikai fogalomhoz, mint:
- "közép-pártiság", "alulról építkezés", "széles összefogás"

( vissza a listához )

Szólj hozzá!

Címkék: lista párt megfelelő különleges választék kisebbik rossz egyéni képviselő

A bejegyzés trackback címe:

https://ide-ide.blog.hu/api/trackback/id/tr582270609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.