e-Képviselő

E-képviselő ma még nincsen sehol a világon. Ez az újfajta képviselő arra vállalkozik, hogy a Parlamentbe kerülve nem egy pártnak engedelmeskedik, és nem is a saját feje szerint dönt, hanem kizárólag választóinak utasításait követi.

Hogyan képes ezt a vállalását teljesíteni?
Úgy, hogy létrehoz egy internetes felületet, ahol a választók folyamatosan nyomon követhetik, hogy milyen kérdésekről kell dönteni a Parlamentben. Ezekről az ügyekről mind-mind szavazhatnak, ha akarnak, és az e-képviselő a többségi döntést viszi tovább az Országgyűlésbe. Valójában választóinak hangján szól, amikor felszólal a Parlamentben, és választónak meghosszabbított keze, amikor szavazógombot nyom. A honlapon önkéntes szakértők is segítik munkáját, akik „lefordítják” közérthető nyelvre a bonyolultabb szakkérdéseket.

Az e-képviselő választóinak kérésére kérdéseket intézhet miniszterekhez, interpellálhat, de akár törvényeket is beterjeszthet.

Az e-képviselő működésével bebizonyítja, hogy nem csak négyévenként lehet fontos a választók álláspontja és akarata.

Az Ön e-képviselője:

Bognár Attila  
független jelölt

(Életrajzom ide kattintva olvasható.)

SZAVAZÁS

CSAK a Hajdú-Bihar 6.sz. EVK választóinak: Szavazás.
(új ablakban nyílik meg)

Namiújság...

  • Főn-x: "Mire jó az IDE? "Nem való koalíciós partnernek, hiszen a képviselőit a választóik utasítják, és a választókat ugye nem lehet "lefizetni"... (2012.03.24. 22:08) Ki, mit tud - velünk kezdeni
  • 1.szóló: Csak Önökön múlik, hogy ott lesz-e a VÁLASZTÓK jelöltje is a szavazólapon a PÁRTOK jelöltjei mellett! (2011.04.29. 08:45) Ha "most vasárnap" lenne a választás...
  • 1.szóló: 3 fontos info: cédula kitöltési MINTA - egyéb e-képviselőkről - rólam. (2011.04.29. 08:41) Ajánlott levél
  • NessieGraf (törölt): Javaslom: Ha munkamániások, ne fogják vissza magukat. De aki állami fizetésben részesülő képviselő az másutt csak társadalmi munkában dolg... (2011.04.28. 02:16) Pár szó a választékról...
  • 1.szóló: Kinek-kinek szíve joga az egyedi védekezés: - postaláda nyílásának bedeszkázása, - telefon kihúzása/kikapcsolása - spamszűrés alkalmazása.... (2011.04.27. 08:19) Szpem vagy sem a kampánylevél?
  • 1.szóló: Egy kedves reakció,s a hivatalosan nevesített viszontválaszom: edemokracia.magyarorszag.hu/forum/posts/preList/156613.page (2011.04.19. 18:36) Időközi parlamenti választás 1.
  • 1.szóló: Nos, a lényeg az, hogy egy-egy eldöntendő típusú kérdésre az a "minden választópolgár" is csupán KETTŐ féle választ adhat! Ami az én szám... (2011.04.07. 02:00) Időközi1 (csak másolat!)

Címkék

5% (1) 750 (2) ajánlás (4) ajánlószelvény minta (1) általános kommentezés helye (1) anyagi (5) arányos (3) baloldal (1) betartás (1) bizalom (2) cédula (2) cégér (1) centrum (2) cikkek rólunk (1) csomag (1) cv (1) demokrácia (5) demokraták (2) demokratikus (2) egész (1) egyéni képviselő (4) egylete (2) életrajzom (1) életutam (2) ellenőrzés (3) ellenzékben (1) előválasztás (1) ember (1) esemény (2) facebook (1) független (1) garancia (2) geréb ágnes (1) gyűjtő (1) hiteles (1) honnan hogyan (3) ide (11) időközi (3) időközi választás (1) illegális (3) indítvány (1) internetes demokrácia (2) interpelláció (1) iwiw (1) jobboldal (1) juddin (1) kampány (4) kampányjáték (1) képviselet (4) képviselő (2) kérdések (2) kérdések javaslatok (2) kétfarkú (1) kinek jó (2) kisebbik rossz (3) kis párt (1) kitöltési minta (1) kívülről (1) költségek (2) kompenzáció (1) kormányon (1) kormányzás (2) kötött mandátum (1) közvetített (3) közvetített demokrácia (1) közvetlen (4) közvetlen demokrácia (3) kreatív (6) kritikus tömeg (5) különleges (1) kulturális (2) kulturális kreatívok (3) küszöb (4) lehetőség (5) lista (2) magamról (1) marketing (1) megfelelő (1) minta (1) mire jó (2) mosópor (1) nép (1) netminiszterelnök (1) oda (2) otthonszülők (1) parlamenti (5) párt (6) pénz (2) pluralista (1) politikai (1) politikus (1) preferenciák (1) program (4) rész (2) részvételi demokrácia (4) rólam (2) szakértői kormány (1) szándéknyilatkozat (1) szavazás (4) szavazóprogram (2) szivárvány (1) szólok (2) témajavaslatok (1) téma nélküli (1) törvényi keretek (1) válasz (3) választás (7) választási (7) választék (2) valódi (1) változás (3) véleményező (2) video archivum (1) Cím.keszi.vár.vány

Naptartó

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

NEM szavazóknak:

Ajánlom magamat ;)

2010.02.03. 19:18 1.szóló

Egy mindenkiért, ... mindenki is egyért?

Mindenkit arra kérek, minden körzetből(!), hogy ajánlásával adjon egy esélyt arra, hogy felkerülve a szavazólapokra választható legyek (* a 7.pont után!) - ebből következően az "IDE a Lista" állítására jogot kapjon az IDE.

A jelölt neve: BOGNÁR ATTILA (*)
A jelölő szervezet:  "IDE"

( De akinek szimpatikusabb egy hölgy, az írhat "Kárpáti Zoltánné"-t a "B. A." helyett...:)

- postacím: "IDE" 3201 Gyöngyös, Pf. 157.)

2004-ben alapított "Internetes DEmokrácia" nevű pártom hosszú távon a KÖZVETLEN e-DEMOKRÁCIA bevezetését célozza meg, addig pedig átmenetileg annak KÉPVISELT (közvetített) modelljén dolgozunk. (http://vimeo.com/7187736)

DE miért pont IDE adják az ajánlószelvényeiket a választók?!

  1. az IDE a legkisebb, nála bármelyik párt könnyebben szerezhet ajánlásokat

  2. az IDE nyilatkoztat az aláírásgyűjtésekkel visszaélő cédulahamisítók ellen

  3. az IDE nem ígér semmi olyat, amit ne tudna már csak 5%-kal is teljesíteni

  4. az IDE aktívan küzd a párttámogatás ellen: kilenctizedéből jótékonykodna

  5. az IDE képviselőit nem kell visszahívni, maguktól mondanak le 3 havonta

  6. az IDE nem ír saját programot, de képviselhet bármilyen külső programot

  7. az IDE ajánlói saját magukat ajánlják résztvevőnek (a 7. Te magad légy:)

  1. Ezért kérjük is azt a BÁRMELYIK pártot, hogy amint leadta a saját jelöltjei "750+" céduláit, szánjon rá egy kis erőt - gyűjteni még pár darabot IDE nekünk is... (a "NEVET" tudják;) Ezeket az általuk IDE szánt cédulákat tudjuk majd integrálni a "közös" IDE-lista állításához.
     
  2.  http://ide-ide.hu/images/5/NYILATKOZAT.pdf - ezt a cédula kisérőt ÉRDEMES kitölteni!
    - aki ezen nyilatkozik, annak az ajánlása mindenképp érvényes marad a jogszabály szerint!
    - az e-mail címe megadásával hozzájuthat az IDE képviselőit irányító szavazási kódjához
    - a listát kitöltő és aláírató gyüjtőnk jogosult lesz valamennyi költségtérítésre (amennyi jut)
     
  3. mivel az IDE ugyebár "csak" valódi képviseletet ígér, és AZT már 5%-os bejutással is el tudja majd látni, bár a szavazásoknál csupán igen kis súlyal, ám a javaslattevés és a kérdések, interpellációk terén már nagyobb lehetőséggel. (Meg az ellenőrzési betekintésekkel is!)
     
  4. "Az állami költségvetésből a pártok támogatására fordítható összeg ((25%-át - egyenlő arányban - az Országgyűlésben az országos listán mandátumot szerzett pártok között kell felosztani.)) A fennmaradó 75%-nak megfelelő összeg, az országgyűlési választások eredménye alapján a pártra, illetőleg a párt jelöltjeire az első érvényes fordulóban leadott szavazatok arányában illeti meg a pártokat. Nem jogosult költségvetési támogatásra az a párt, amely a szavazáson részt vett választók szavazatának 1%-át nem szerzi meg." - (a párttörvényből)
    Tehát: - amennyiben átlépjük a listás 1%-ot, akkor az erre kapott összeg 90%-át fordítjuk 4 éven át - REKLÁMOKRA - jótékonykodásra. A negyedévente beérkező pályázatok közül a szavazóink választják majd ki a nyerteseket.
     
  5. Tekintettel arra, hogy az IDE frakciója szolgai módon "csupán" a választói akaratát viszi be a parlamentbe, ezért nincs jelentősége az éppen bent tartózkodó képviselők saját személyiségének, így azok gond nélkül cserélgethetők. Ennek a megoldásnak több az előnye, mint a hátránya. (http://ide-ide.hu/dokuk.html#d02 4.3.-as pont)
     
  6.  ( http://ide-ide.hu/tamogatok.html#vp )
     
  7.   (http://vimeo.com/7676225)
     
    * FIGYELEM! várjuk IDE további BOGNÁR ATTILA'k jelentkezését, akik a saját körzetükben megtennék az IDE jelöltségét elvállaló nyilatkozatot! (info@ide-ide.hu)

   

 

 

 

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ide-ide.blog.hu/api/trackback/id/tr511727456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csapokarcsi 2010.02.04. 09:46:03

Játékos ötletek IDE komolyan.

Legyél IDE-ges attól ami van, ami lehetne és ami nincs !

Itt az IDŐ, legyen 2010 a változások éve ----- Itt az IDE-je, új reformkort
Alkotmányozó Nemzetgyűlést IDE az önkormányzati választásokon
Új IDE-IG-l-ENES Alkotmányt ----- Negy-EDI-k Magyar Köztársaságot

I-nternetes DE-mokraták, foglaljuk el a pártokat !

Civilek IDE Mozgalom
Más Politikát IDE
Jobb IDE Kurucok
Független Internetes DEmokraták Szövetsége --- Magyar Internetes DEmokraták Fóruma
Magyar SzolIDAritás Polgárai --- Szabad Integráns DEmokraták Szövetsége

Várj ki és ne dobd ki az ajánlásodat ! Tedd IDE Te is az ötleteIDEt !

kormin 2010.02.05. 11:51:52

Tegyük fel, hogy bejut az IDE a parlamentbe.
Lesznek olyanok, akik az ajánlószelvényt adták ide.
Olyanok is akik ide szavaztak.
Olyanok is lesznek, akik nem szavaztak, vagy másra szavaztak, de megbánták, vagy meg se bánták, de az IDE-n keresztül plusz beleszólást akarnak a politikába.
Hogyan lehetne igazságosan ..
Pl. a választás előtti napig regisztráltak egy külön megjegyzendő kategória. Vannak/lesznek, akik nem e-polgárok és nem interneteznek, de a kopogtatócédulát ideadják, és élni kívánnak a folyamatos beleszólás, ill. választás módosítás lehetőségével. A kopogtatócédula alapján regisztrálni kellene őket is.
Az igazság pillanata a választás. Több szavazat lesz-e mint regisztráció? Ha igen, az nagyon jó eset. Mert a később regisztrálók a különbözet arányait módosíthatnák, míg az időben regisztrálók és szavazók direkt szavazattal rendelkezhetnek. Fontos ezt tudatosítani a választókban, hogy a későbbi csalódásokat megelőzhetik, ha idejében belépőt szereznek az e-demokráciába a kopogtatócédula leadásával.
Ha mindenki magának kezd gyűjteni, 1-1 szavazókörben hogyan koordinálódnak az IDE gyűjtők? Pl. az egyik jelöltnek 650, másiknak 700 saját névre és természetesen IDE-re kitöltött szelvénye van..

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.02.05. 15:16:55

@kormin: Fontos dolgokat feszegetsz, és ezekben nem könnyű igazságot tenni...

A vízválasztó ott húzódik, hogy akihez nem jutott el az IDE lehetősége, azok "önhiki" nem tudnak minket ajánlani, szavazni ránk.
((-ben jegyzem meg, hogy akik viszont tudnak rólunk, és ezért majd szavazhatnak is - részben ők maguk is tehetnek arról, hogy náluk elakadt ez az info, és nem terjedt tova - egészen a teljes "telítődésig"))

Tehát aki tudott rólunk, mégsem áll ki mellettünk, az ne jöhessen, hogy meggondolta; aki viszont újonan talál ránk, azt nem illene kizárnunk a menet közbeni csatlakozás lehetőségéből... Egy biztos: IDEális megoldás (pláne egyféle!) nem létezik.
De most kaptam egy "sugallatot": az jöhet utólag, aki tesz valamilyen személyes vállalást, felajánlást (de nem feltétlenül direkt nekünk:).

Tervezünk olyan szavazói kategóriákat is, amelyek nem "utasító" csupán "véleményező" joggal bírnak majd (pl. 18-alattiak, kinti magyarok stb.)

Az általad javasolt "regisztrációt" szolgálja a 2. pont szerinti nyilatkozat, főleg annak "e-mail címe" rovata. Akinek az nincs, őket amúgy sem elsősorban közvetlenül, mint inkább közösségeiken keresztül várjuk (már eleve azok gyűjtenék be a cédulájukat is, később azokon keresztül szavazhatnának kollektíve).
((a gyűjtésről külön írok))

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.02.05. 15:39:37

@kormin: "Ha mindenki magának kezd gyűjteni, 1-1 szavazókörben hogyan koordinálódnak az IDE gyűjtők? Pl. az egyik jelöltnek 650, másiknak 700 saját névre és természetesen IDE-re kitöltött szelvénye van.."

Nos, a mostani választásnál MÉG semmi esélye az egyéni jelöltjeinknek, ezért lényegtelen, hogy kit írunk a cédulára... (Persze AZ már fontos, hogy ki gyűjti!)
Mivel praktikusan több külsős gyüjtőt is be kell vonnunk, ezért is valóban komoly munka lenne a nevek egyeztetése. Ennek áthidalására jött az "az isteni szikra", hogy egy AZONOS, "generális" névre kell gyűjteni az összes körzetben, minden egyes gyűjtőnknek.
Így a cédulák körzetenként gond nélkül összesíthetők, hiszen mindegyiken a "Bognár Attila + IDE" szerepel! Ráadásul így még abból sem lehet rontott ajánlás, ha valaki (főleg nagyvárosban) nem tudja, hogy ő melyik EVK lakója, mert majd mi oda tehetjük, ahová való, hisz nem "más" a körzetek jelöltjeinek a neve.

Eredetileg amúgy "Kovács István" lett volna - hogy elkerüljük a "személyi kultusz" vádját, de végül garanciális jogok miatt maradt az én nevem... Természetesen 2014-re már nem szeretnénk ennél a "kreatív" megoldásnál maradni - praktikum IDE vagy oda!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.02.05. 15:46:44

Kiegészítés:
- a LISTA általunk felírt jelöltjeinél viszont már figyelembe vesszük, hogy ki mennyi ajánlással járult hozzá a nagy közöshöz. Ám ebbe csak a NYILATKOZAT-tal hitelesített ajánlásokat fogjuk majd elismerni. Ennek több oka is van: a gyűjtő neve ott van az íveken, kevesebb belőlük a kiesés a "kettős" ajánlások miatt, és az e-mail címeket is azokon kérjük megadni (egy füst alatt:).

trabant 2010.02.06. 14:55:33

@1.szolo (B.A.):

"az IDE képviselőit nem kell visszahívni, maguktól mondanak le 3 havonta"

Ez utóbbit fatális tévedésnek tartom, mert 3 hónapra nem lehet az eredeti munkát, foglalkozást félbehagyni, család fenntartását nem lehet három hónapos interallumra alapozni, a megélhetést pedig folyamatosan biztosítani kell.

Miért nem lehet legalább két éves (minimum félidejû) a vállalt feladat? Az már valamivel ésszerûbb lenne.

Gondold át, mert különben biztos a vereség.

Másik téma: a pártfinanszírozás nagy részének a felajánlása. Szerintem az sem vonzó. Egyrészt a sok alapítványi visszaélés miatt, másrészt bizonyos közszükségleti feladatok (munkával járó kiadások) ellátásához anyagi bázis szükséges.

Változtani kellene rajta úgy, hogy a tevékenység fenntartásán felüli összeget jótékonysági célokra ajánlod, ajánljátok fel, ami a jelenlegi kalkuláció szerint, szoros elszámolás esetén megközelítheti az 50%-ot. Többre nem szabad vállalkozni - szerintem -, mert a kiadások a munka hatékonyságával és a profizmussal együtt növekednek.

Sok sikert!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.02.07. 09:56:04

@trabant: "... 3 hónapra nem lehet az eredeti munkát, foglalkozást félbehagyni, család fenntartását nem lehet három hónapos intervallumra alapozni, a megélhetést pedig folyamatosan biztosítani kell." (+legyen 2 év!)

Ne haragudj, de nem értem a problémádat.

- 3 hónapra "nem lehet félbehagyni" a foglalkozást, de 24 hónapra már lehet?!
Szerintem pont fordítva... mi a biztosíték rá, hogy 2 év (helyettesítés!) után egyáltalán visszavennék? Ráadásul pótolnia kéne az esetlegsen elmaradt ismereteit is.
- a család fenntartást, megélhetést végképp nem értem:
Az eredeti munkájából fizetés nélküli szabadságot vesz ki, ÉS ezalatt kapja a lépviselői tiszteletdíjat +"vkp"-t. Nem fogják tehát rágni a küszöböt...

2 évre viszont már érdemes lenne őt megkörnyékezni egy kis korrupcióval, netán fenyegetni (-ám ezt a 3 hónap alatt még meg se próbálnák!)

Meg kell hirdetni, és ha így is vállalják, akkor miért lenne "vereség"?! (az EP-s egyhavi(!) kiküldetésre 810-en jelentkeztek tavaly)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.02.07. 10:11:15

@trabant: "a pártfinanszírozás nagy részének a felajánlása. Szerintem az sem vonzó. Egyrészt a sok alapítványi visszaélés miatt"

Épp ezért írtam azt (valahol:), hogy MAGUK a választóink (irányítói szavazásra regisztráltak) fogják odaítélni a támogatásokat, nem "a párt".
Akik megkapják, biztos nem fognak reklamálni, a többiek meg csak legyenek szépen szolidárisak velük.

"a kiadások a munka hatékonyságával és a profizmussal együtt növekednek."

Ez kétségtelen. Ám a finanszírozásra tervezett rész is emelkedik, a szavazatszám növekedésével. Továbbá a leendő frakciónak is elég tűrhető költségkeretet biztosít a parlament a saját kiadásai között...
Eleinte még több önkéntes (szakértői) munkára is számítunk, mint majd már később.
Ez a 90% egyelőre egy szükséges "rossz" PR kiadás, amit így is jóval érdemesebb helyre szánunk, mit a reklámcégek árbevételének duzzasztása...

2014-ben, mikorra már ismertebbek leszünk, és az elvárások is nőnek, köszönettel bevezetjük a javaslatodat.

trabant 2010.02.15. 22:23:09

@1.szolo (Ajánljuk magunkat: IDE):

Végre visszataláltam IDE, mivel most olvastam, hogy:

"Bejegyezték az internetes pártot is

Újabb két pártot vett nyilvántartásba az Országos Választási Bizottság (OVB), ezzel 39-re emelkedett azoknak a jelölőszervezeteknek a száma, amelyek megméretnék magukat az áprilisi országgyűlési választásokon.

A testület hétfői, budapesti ülésén nyilvántartásba vette az Internetes Demokrácia Pártja (IDE), valamint a"

Itt jelent meg:
www.fn.hu/belfold/20100215/bejegyeztek_internetes_partot_is/

Gratula!

A magán jellegû felvetések után folytatom a 3 hónapos intervallum ellen a közérdekû érvekkel:

Három hónap alatt jóformán ki sem ismeri magát valaki a parlament épületében és az ügymenetben. Törvényelôkészítést hogy lehet így felelôsen vállani?

Az esetleges bizottsági tagsággal járó elvárásoknak hogyan lehet megfelelni és a munkát folyamatában követni, ha három hónap múlva más valaki kezdi az ismerkedést az ügyekkel? És újabb három múlva megint más.

Számomra az sem világos, hogy a három hónapos rotációs delegációra nem vonatkozik-e valami hivatalos, netán tiltó szabályozás? A parlamenti képviselôket ugyanis eddigi ismereteim szerint négy évre választják.

Lehet egyénileg másképpen is dönteni, ami teljesen ellentétes az eddigi négy éves periódussal, ill. "szokásjoggal"?

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.02.16. 17:25:56

@trabant: A 3 hónapos kifogásaidra:

1.: jóformán ki sem ismeri magát valaki a parlament épületében és az ügymenetben.

- mindenképp lesznek erre felkészítő "tréningek" az újak számára a régiek részéről.

2.: Törvényelôkészítést hogy lehet így felelôsen vállani?

- ezt a munkát folyamatosan végezné egy nagyobb csapat, illetve annak a témák szerinti munkacsoportjai.
Ezekben végig részt vehetne az összes listatagunk, de további külső szakértők is, a szükséges számban.

3.: Az esetleges bizottsági tagsággal járó elvárásoknak hogyan lehet megfelelni és a munkát folyamatában követni

- mivel előre tudható, hogy ki következik sorra, ezért az utód már menet közben bekapcsolódhat a munkába pl. "külsős" szakértői státuszban akár. Ráadásul az éppen "lemondó" képviselő is csak a bentlétéről mond le, nem pedig a munkáról, amit ő is tovább vihet "külsősként"! Így gyakorlatilag zökkenőmentes lesz az átmenet, hiszen egyszerre mindig 3-an is dolgoznak azon a területen:)

4.: A parlamenti képviselôket ... ismereteim szerint négy évre választják.

- a képviselő bármikor lemondhat, indoklási közelezettség nélkül. (ha egyéni körzetből választották -valóban 4 évre:)-, akkor IDŐKÖZI választáson kell őt pótolni) Ha "csak" listán jutott be, akkor az utódját a listát állító párt jelöli meg a listán eredetileg szereplő jelöltek közül, a sorrendtől függetlenül (szerencsére;).

trabant 2010.02.16. 23:16:01

Kösz, így már érthetôbb a rotáció (szerintem másoknak is, akik még csak ismerkednek az IDE-vel. Menetközben derül ki, hogy a gyakorlatban megvalósítható-e.

Ma is volt hír az ajánlószelvényekkel kapcsolatban, bemásolom:

"Egyelőre kevés párt és jelölt jelentette be az ajánlószelvény-gyűjtést az adatvédelmi biztosnál

2010.02.16. 16:23
Kedd kora délutánig 13 szervezet és 14 független jelölt jelentette be az adatvédelmi biztosnál, hogy ajánlószelvényeket gyűjt az áprilisi országgyűlési választásra - közölte az MTI érdeklődésére az adatvédelmi biztos irodája.
Az országgyűlési választáson az egyéni választókerületekben csak azok a jelöltek indulhatnak, akik március 19-ig összegyűjtöttek 750 érvényes ajánlószelvényt. Az ajánlószelvények gyűjtését azonban be kell jelenteni az adatvédelmi biztosnál, ezt eddig 13 párt és 14 független jelölt tette meg, de az adatvédelmi biztos irodája szerint ez a szám napról napra nő.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) már 39 pártot vett nyilvántartásba az áprilisi választásra. Az Országos Választási Iroda (OVI) internetes oldala, a www.valasztas.hu szerint eddig 44 jelölt adta már le az összegyűjtött, legalább 750 ajánlószelvényt. Az áprilisi országgyűlési választásokon az egyéni választókerületekben pártjelöltek és független jelöltek is indulhatnak, de területi és országos listát csak pártok állíthatnak.

Ehhez azonban előbb be kell jelenteniük magukat az illetékes választási bizottságnál. Az OVB-nél azoknak a pártoknak kell nyilvántartásba vetetniük magukat, amelyek több megye, vagy valamely megye és a főváros területén kívánnak jelöltet vagy listát állítani. Azok a pártok, amelyek csak egy adott megye területén állítanának jelöltet, a területi választási bizottságnál kell kérniük a nyilvántartásba vételt, amelyek pedig csak egy egyéni választókerületben, azoknak csak az adott országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál."

profitline.hu/hircentrum/hir/159186/-Egyelore-keves-part-es-jelolt-jelentette-be-az-ajanloszelveny-gyujtest-az-adatvedelmi-biztosnal

trabant 2010.02.25. 23:24:57

Kattintottam és ezt találtam:

www.valasztas.hu/hu/parval2010/351/351_0_index.html

Mi történt? Lemaradtam valamiről?

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.02.25. 23:35:47

Talán erre gondoltál (csak a keret elterelt):
www.valasztas.hu/pv10vt/j24p.jsp?JLCS=40
Semmiről nem maradtál le, még csak most jön a java!
(segíthetsz is, ha van kedved!;)
Ha már nem ajánlanak minket elegen, akkor legalább demonstráljunk...
"Hogy itt vagyok már és még itt vagyok
S tanuskodom a napról, hogy ragyog."
avagy:
www.youtube.com/watch?v=Eq2uD9kWCno&feature=related

trabant 2010.02.26. 13:53:25

Nem értem a link IDE´re vonatkozó alábbi szövegét, s mellette további ajánlószelvények küldésére a felhívást.

Még vagy már érvényes az indulás elutasítása? Az alábbi mit jelent pontosan?

"Nyilv. vétel elutasítva Nem indulhat"

Miért nem indulhat IDE jelölt, illetve milyen indokkal utasították el a nyilvántartásba vételt? Végleges a döntés, vagy ideiglenes?

Felvilágosítanál? Köszi.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.02.26. 14:18:48

@trabant: 1/2010. OVB állásfoglalás:
( www.valasztas.hu/hu/parval2010/347/347_4_1_1.html )

"6. Az Országos Választási Bizottság álláspontja szerint az ajánlószelvény a jelölt/lista bejelentését követően is gyűjthető, függetlenül attól, hogy olyan jelöltről/listáról van-e szó, akit/amit már nyilvántartásba vettek vagy nyilvántartásba vételi kérelmét elutasították. Az ajánlások a jelölt-, illetve listaállításra nyitva álló határidőn belül adhatók le az illetékes választási bizottság részére.

Amennyiben a jelölt/lista nyilvántartásba vételét a szükségesnél kevesebb számú ajánlás miatt tagadta meg a választási bizottság, ugyanazon jelölt/lista ismételt bejelentése esetén az érvényes ajánlások számába a korábban és az átadás után – a fenti határidő belül – tovább gyűjtött összes érvényes ajánlószelvényt bele kell számolni."

Tehát az elutasítás március 19-ig még IDEiglenesnek minősül...

trabant 2010.02.26. 16:43:12

Kösz, az ideiglenesség megnyugató.

Egyben azt jelenti a jelenlegi elutasítás, hogy valamennyi ajánlószelvényt már elküldtetek az OVB-nek, de még nem éri el a 750-et?

Ha igen, mi célt szolgál(t) a részletekben küldés?

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.02.26. 17:26:56

@trabant: Leírtam itt a legfrisebb postomban...

A lényeg:
- elkezdtük szeptemberben: van-e 270e "közvetlen demokrata"?
( ide-ide.blog.hu/2009/08/23/270e_ide )
- januárra alább adtuk: vegyünk el a pártok 1%-fölött járó támogatásából pár milliót...
( ide-ide.blog.hu/2010/01/31/par_tamogatas_ide_oda )
- most pedig már azt sem mertem meghirdetni (csak magamnak tűztem ki:), hogy "mind a 176 körzetben" állítsunk - jobb híjján - elutasítható jelölteket...
"Hivatalosan" csak 67-et tűztem ki, és még az sem lesz könnyű :O
( ide-ide.blog.hu/2010/02/20/nem_vagyunk_ide_tlenek )
Mindez pedig az "érdeklődés" minimális volta miatt.

Itt mindenki elégedetlen, az IDE pedig egy csomó problémára hatékony megoldás lehetne.
( ide-ide.hu/main.html#ide002 )

De nem kell nekik - inka választják a legkisebb rosszat, a hozzájuk "legközelebb állót", és/vagy a 4 éves "juss murmurandi"-t - pedig az IDE esetében nem kellene kompromisszumokat kötniük, 4 évig szavazhatnának a azzal a "legközelebbi"-vel egyezően, kivéve az a pár kérdést, amely miatt nem passzol hozzájuk tökéletesen - abban eltérhetnének tőle bármerre!

Én meg nem fogok senkire "rábeszélni" semmit, amit ő nem akar. Ha neki a "megoldás" (amin ráadásul még javíthatna is!) helyett a "probléma" kell - hát legyen vele boldog!

trabant 2010.02.27. 12:49:29

Csalódottságot tükröz a válaszod, ami talán nem is csoda, mert biztosan évek hosszú munkája van egy országos választási megmérettetés kipróbálása és tervbe vett elérése mögött.

Az érdektelenség (személyi, internetes, illetve különféle fórumos megjelenések stb.) hátterét nem ismerem, de az eddig ismertektôl merôben eltérô szisztémájú IDE képviseleti tervének kis fokú ismeretében is nehezen érthetô.

Szerintem közérdekbôl legalább egy megfontolásra érdemes szempont, a minél többféle választási formáció parlamentbe juttatása motiválhatna több érdeklôdôt és nagyobb itteni aktivitást.

Talán még nem késô átgondolni, hogy mi lehet az oka, mik az okai az internetes ismertség, ill. az érdektelenség hiányának.

Pl.; Bizalomhiány, vagy az IDE IDEológiai merevsége? Vagy a Nyitóoldal fordított felállása?

Szerintem az alsó két témának felül lenne a helye. Utána jöhetne a két térkép, az IDE temetési szövege nélkül, nem pedig Seres Máriával és az IDE elhantolásával kellene kezdeni az informálást. Utána nem a Választási Bizottság elutasítasításával folytatva, hetekkel a ajánlószelvények leadási határideje elôtt, amit támogatás kérése követ. (Számomra logikátlan az oldal felépítése, de lehet, hogy másoknak is - így nehéz sikert elérni.)

Mitôl legyen motivált az IDE-látogató újonc, ha a kezdôoldal nem ad hozzá támpontokat? Nem fog tovább lapozni, ha nem érzi azonnal, hogy ez az, ami neki választási alternatívaként szóba jöhet.

A helyedben átstrukturálnám az oldalt.
Szempont nr. 1:
a fontos, majd utána a kevésbé fontos információk megjelenítése. A blogoknál is felülre helyezném az újabb hozzászólásokat. A régebbiek kerülnének alulra, így rákattinva azonnal látszana az esetleges változás, ami a mozgást, az oldal változását, életképességét mutatja.

trabant 2010.02.27. 20:07:17

Láttam a Nyitóoldalon az eredményt, nem kevés munka lehetett, de megérte, mert a lényeg fókuszálva az IDE-kattintók szeme elé került.

Sok sikert a továbbiakhoz!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.02.28. 15:41:39

@trabant: > "az IDE IDEológiai merevsége?"

Eleinte azt vallottuk, hogy IDEológia mentes az IDE.
Később jöttünk rá, hogy plurális, avagy egyIDEjűleg több IDEológiát is képes tolerálni, sőt képviselni is, pont azon az alapon, hogy a kérdésekre alapvetően NEM IDEológiai megfontolású válaszokat vár, de még azokat is le tudja kezelni a NEM TÖBBSÉGI (hanem arányos) módon megvalósított képviseletével.

> "az alsó két témának felül lenne a helye."

Szvsz (majdnem) mindennek felül lenne a helye, ezek tözül tettük előre az "aktuális" témát, most épp a választást.

> "Nem fog tovább lapozni..."

Ez elég szomorú. Mintha valaki egy krimit az utolsó oldalon kezdene, hogy megtudja, ki a gyilkos, aztán ennek a tudásnak a felsőbbrendűségével olvasná végig a "szövevényes" cselekményeket (bocs a távoli és sántító példáért;)

> "A blogoknál is felülre helyezném az újabb hozzászólásokat. A régebbiek kerülnének alulra..."

Sajnos hiába kerestem tüzetesen ennek az opciónak az átkapcsolóját, nem bukkantam rá :(((

trabant 2010.02.28. 22:23:11

Kösz a választ. IDEológia alatt nem a politika hagyományosan ismert közép-bal-jobb-szél oldalainak IDEológiai irányát értettem, hanem a szimpatizánsok (feltételezett) felvetései iránti rugalmasság hiányát.

Pl. a saját elképzelések strukturájának formálódását az észrevételek hatására. Nemcsak most, akár jóval korábban is. Az IDE kezdeményezôinek múltbeli megnyilvánulásait a neten nem ismerem, de feltételezem, amire a mostani formájában kirajzolódott a világhálós e-párt, közben voltak nyilvánosság elôtti viták és sokféle rendû-rangú és színvonalú reakciók.

Vagyis elemezgetném az érdektelenség hátterének okát, mivel a kiváltó okok ismeretében a tévedések, hibák kiküszöbölésével tovább lehetne gondolni a folytatást.

Az IDE ötletét korszerûnek és életképesnek tartom, és nem értem az érdektelenség okát. Különösen akkor nem, amikor a választók egy része amiatt nem megy majd el választani, mert elegük van az eddigi hangadó pártok erkölcsi és politikai színvonaltalanságából.
süti beállítások módosítása