e-Képviselő

E-képviselő ma még nincsen sehol a világon. Ez az újfajta képviselő arra vállalkozik, hogy a Parlamentbe kerülve nem egy pártnak engedelmeskedik, és nem is a saját feje szerint dönt, hanem kizárólag választóinak utasításait követi.

Hogyan képes ezt a vállalását teljesíteni?
Úgy, hogy létrehoz egy internetes felületet, ahol a választók folyamatosan nyomon követhetik, hogy milyen kérdésekről kell dönteni a Parlamentben. Ezekről az ügyekről mind-mind szavazhatnak, ha akarnak, és az e-képviselő a többségi döntést viszi tovább az Országgyűlésbe. Valójában választóinak hangján szól, amikor felszólal a Parlamentben, és választónak meghosszabbított keze, amikor szavazógombot nyom. A honlapon önkéntes szakértők is segítik munkáját, akik „lefordítják” közérthető nyelvre a bonyolultabb szakkérdéseket.

Az e-képviselő választóinak kérésére kérdéseket intézhet miniszterekhez, interpellálhat, de akár törvényeket is beterjeszthet.

Az e-képviselő működésével bebizonyítja, hogy nem csak négyévenként lehet fontos a választók álláspontja és akarata.

Az Ön e-képviselője:

Bognár Attila  
független jelölt

(Életrajzom ide kattintva olvasható.)

SZAVAZÁS

CSAK a Hajdú-Bihar 6.sz. EVK választóinak: Szavazás.
(új ablakban nyílik meg)

Namiújság...

  • Főn-x: "Mire jó az IDE? "Nem való koalíciós partnernek, hiszen a képviselőit a választóik utasítják, és a választókat ugye nem lehet "lefizetni"... (2012.03.24. 22:08) Ki, mit tud - velünk kezdeni
  • 1.szóló: Csak Önökön múlik, hogy ott lesz-e a VÁLASZTÓK jelöltje is a szavazólapon a PÁRTOK jelöltjei mellett! (2011.04.29. 08:45) Ha "most vasárnap" lenne a választás...
  • 1.szóló: 3 fontos info: cédula kitöltési MINTA - egyéb e-képviselőkről - rólam. (2011.04.29. 08:41) Ajánlott levél
  • NessieGraf (törölt): Javaslom: Ha munkamániások, ne fogják vissza magukat. De aki állami fizetésben részesülő képviselő az másutt csak társadalmi munkában dolg... (2011.04.28. 02:16) Pár szó a választékról...
  • 1.szóló: Kinek-kinek szíve joga az egyedi védekezés: - postaláda nyílásának bedeszkázása, - telefon kihúzása/kikapcsolása - spamszűrés alkalmazása.... (2011.04.27. 08:19) Szpem vagy sem a kampánylevél?
  • 1.szóló: Egy kedves reakció,s a hivatalosan nevesített viszontválaszom: edemokracia.magyarorszag.hu/forum/posts/preList/156613.page (2011.04.19. 18:36) Időközi parlamenti választás 1.
  • 1.szóló: Nos, a lényeg az, hogy egy-egy eldöntendő típusú kérdésre az a "minden választópolgár" is csupán KETTŐ féle választ adhat! Ami az én szám... (2011.04.07. 02:00) Időközi1 (csak másolat!)

Címkék

5% (1) 750 (2) ajánlás (4) ajánlószelvény minta (1) általános kommentezés helye (1) anyagi (5) arányos (3) baloldal (1) betartás (1) bizalom (2) cédula (2) cégér (1) centrum (2) cikkek rólunk (1) csomag (1) cv (1) demokrácia (5) demokraták (2) demokratikus (2) egész (1) egyéni képviselő (4) egylete (2) életrajzom (1) életutam (2) ellenőrzés (3) ellenzékben (1) előválasztás (1) ember (1) esemény (2) facebook (1) független (1) garancia (2) geréb ágnes (1) gyűjtő (1) hiteles (1) honnan hogyan (3) ide (11) időközi (3) időközi választás (1) illegális (3) indítvány (1) internetes demokrácia (2) interpelláció (1) iwiw (1) jobboldal (1) juddin (1) kampány (4) kampányjáték (1) képviselet (4) képviselő (2) kérdések (2) kérdések javaslatok (2) kétfarkú (1) kinek jó (2) kisebbik rossz (3) kis párt (1) kitöltési minta (1) kívülről (1) költségek (2) kompenzáció (1) kormányon (1) kormányzás (2) kötött mandátum (1) közvetített (3) közvetített demokrácia (1) közvetlen (4) közvetlen demokrácia (3) kreatív (6) kritikus tömeg (5) különleges (1) kulturális (2) kulturális kreatívok (3) küszöb (4) lehetőség (5) lista (2) magamról (1) marketing (1) megfelelő (1) minta (1) mire jó (2) mosópor (1) nép (1) netminiszterelnök (1) oda (2) otthonszülők (1) parlamenti (5) párt (6) pénz (2) pluralista (1) politikai (1) politikus (1) preferenciák (1) program (4) rész (2) részvételi demokrácia (4) rólam (2) szakértői kormány (1) szándéknyilatkozat (1) szavazás (4) szavazóprogram (2) szivárvány (1) szólok (2) témajavaslatok (1) téma nélküli (1) törvényi keretek (1) válasz (3) választás (7) választási (7) választék (2) valódi (1) változás (3) véleményező (2) video archivum (1) Cím.keszi.vár.vány

Naptartó

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

NEM szavazóknak:

Kulturális Kreatívok IDE!

2009.10.17. 16:23 1.szóló

>>> FIGYELEM! <<<

- fontos újság a poszt alján!

Nemrég kaptam ezt a felhívást:

Megosztanád gondolataidat másokkal?!

Fogel Frigyes - 2010. 01. 06.

Úgy döntöttünk, hogy akik nagyobb lélegzetvételű írásban fejtenék ki gondolataikat egy-egy témáról, azoknak lehetőséget adunk itt a blogon vendégcikkek közlésére.
Tehát ha eszedbe jut valami, amit szívesen megosztanál másokkal, kíváncsi vagy mások véleményére és nem szeretnéd, hogy a témád elsikkadjon egy-egy hozzászólásban itt a lehetőség, hogy kiírd magadból.

Természetesen lehetőleg olyan írásokat várunk, melyek mind megfogalmazásukban, helyesírásukban, tartalmukban és külalakjukban is minőségiek. 

Amennyiben kedvet kaptál az íráshoz küldd el ...

Ezt a választ küldtem rá ODA:

A jövő IDE'n kezdődik
(- ehhez pedig még a héten hívjuk el ismerőseinket IDE, a KK Közösségeibe!)

Akik meg fogják (fogjuk:) változtatni a jövőt, azok előítéletektől mentesen tekintenek a politikára, mert tudják, hogy az nem más, mint az érdekek érvényesítésének az egyik fontos eszköze.
Nem véletlenül próbálnak tőle távol tartani minket minden eszközzel az "illetékesek", hiszen akik nem politizálnak, vagyis nem érvényesítik a saját (csoport) érdekeiket, azok a hatalom érdekeit hagyják érvényesülni a magukéval szemben.

A jövőt több módon változtathatjuk meg, (reformok, "forradalom" stb.) de véleményem szerint az a leghatékonyabb, ha a lehető legtöbb eszközt egyIDEjűleg, egymás hatását erősítve működtetjük.
Konkrétan arra gondolok, hogy pl. a parlamenti döntéseket igénylő (jogi) változásokat* hatásosabb lenne nem csak kívülről kezdeményeznünk, hanem néhány saját képviselőnk bejuttatásával belülről is javasolni, támogatni azt.
(Amely parlamenti tagság még további igen kedvező jogosítványokkal is járna számunkra, pl. betekintési, kérdésfeltevési lehetőséggel stb.)
Mindezt persze (nomen est omen:) kulturális kreativitással képzelem kivitelezni.

Azt talán nem nagyon kell bizonygatnom, hogy a jelenlegi kínálatban nincs olyan párt, amelyre a kulturális kreatívok jó szívvel szavazhatnának, hiszen mindegyik programjában akad néhány olyan elem, amellyel nem tudunk azonosulni - ráadásul a programjaikban ígértek betartására sincs sajnos semmi garancia.
(Megjegyzem, hogy a pártfüggetlen képviselők bejuttatása pillanatnyilag még illúzió.)
Ráadásul mi magunk sem vagyunk egyformák - sőt, mondhatjuk, hogy a kulturális kreatívok csapata meglehetősen sokszínű...
Szerintem leginkább egy olyan képviselet felelne meg nekünk, amely egy előre fixált program (be nem tartása) helyett az éppen aktuális kérdések megválaszolásakor veszi figyelembe a mi (esetenként különböző) véleményünket.

Jómagam már évek óta dolgozom egy ilyen képviseleti modellen, amely az azonnali  megvalósíthatósága érdekében még a jelenleg hatályos szabályok adta lehetőségekre épül, ám azok adott kereteinek igencsak kreatív kihasználásával.
A rendszer működésének lényege, hogy a saját magunk által jelölt és beszavazott képviselőinket mi, a választóik irányíthatnánk folyamatosan, a munkájuk mindhárom alapvető területén: szavazás, javaslattétel, kérdésfeltevés.
Ezen kívül még több innovatív elemet is tartalmaz a rendszerem, pl. a képviselők kb. 3 havonkénti váltása (aminek több az előnye, mint a hátránya), a szavazások arányossága (ahány % választónk támogat egy javaslatot, annyi % képviselőnk szavazza meg), a választóink irányítói szavazatának delegálhatósága (átengedhetik pl. kedvenc szervezeteik részére) stb.
A rendszer tehát azt a helyzetet is könnyedén képes kezelni, hogy ha valakinek egyébként van egy kedvenc pártja, csak éppen abban nem bízik, hogy az majd be is tartaná amiket ígért. Hiszen a mi képviselőink révén bármely megfelelő parlamenti indítvány(uk) támogatható lesz (méghozzá arányosan ugye!).
( A részletek az IDE honlapján: http://ide-ide.hu , és blogján: http://ide-ide.blog.hu elolvashatók, és persze még jócskán alakítható, továbbfejleszthető is ez az egész, a "kulturális" választóink "kreatív" igényei alapján...)
Megjegyzem, hogy az IDE csupán egy ESZKÖZ, amelynek a hasznos működtetése, és a képviseletre méltó tartalommal való megtöltése RÁTOK vár!

Bár én nagyon szívesen építkeznék apránként, szép lassan, nyugodtan 4 évet a mostani utáni választásig, ám nagy kérdés az, hogy a most még viszonylag kedvező jogi feltételek időközben mennyire kerülnek esetleg szigorításra.
További fontos kérdés, hogy van-e még további négy elpocsékolható évünk, vagy töltsük azt inkább egy jóval hasznosabb "kreatív kísérletezéssel", hogy a következő választásra már egy jól kiérlelt, ütőképes megoldást kínálhassunk mindenkinek...

Ha úgy döntenétek, hogy ne várjunk még négy évet, hanem ragadjuk meg az éppen esedékes választás adta lehetőséget egy azonnali saját képviselet felállítására, akkor a korrektség kedvéért leírom az esélyeit:
"Hozzávalók" 10 saját képviselőhöz:
- minél több önként jelentkező, aki vállalna 3 havi képviselőséget. (jan. végéig)
- legalább 50.000 ajánló, aki feljuttatja őket a szavazólapokra (február folyamán)
- kb. 260.000 szavazó, aki bejuttatja őket a parlamentbe. (április 11-én)
(Megjegyzem, hogy ők a második fordulóban már bárkire szavazhatnak majd!)

Tény az, hogy eddig még mindig több százezren maradtak távol a választástól azzal az indokkal, hogy nincs megfelelő választék, vagy csak egyszerűen nem bíznak a mégoly jól hangzó ígéretek betartásában.
Joggal feltételezhető, hogy közöttük jóval nagyobb a kulturális kreatívok részaránya, hiszen ránk fokozottan jellemző a kritikusan elégedetlen hozzáállás.
Vagyis azt kellene csinálnunk, hogy - összekötve a kellemeset a hasznossal - minél több ismerősünket hívjuk el IDE, a KK Közösségekbe (honlap + iwiw + facebook), és közülük mi január végéig várjuk a képviseletre jelentkezőket IDE: "E-demokraták IDE-IDE" klub - http://iwiw.hu/pages/community/comdata.jsp?cID=2736392

Amennyiben a fentiekből az első két pont és legalább 60.000 szavazó teljesülne, akkor az ezután járó állami támogatásból (aminek változatlan összegét nélkülünk a többi PÁRT között osztanák szét!) ugyanúgy beindítanánk a kísérleti rendszert, csak persze akkor "virtuális" parlamentként. Ennek hiányában pedig sajnos nekünk is "tagdíjakat" kellene szednünk a megvalósításához.

Szívesen várom az érdeklődő észrevételeiteket IDE ...
Attila

  Ezután pedig jött a legújabb fejlemény:

Minden Kulturális Kreatívnak!

Fogel Frigyes - 2010. 01. 23.

 ITT A LEHETŐSÉG, ELJÖTT AZ IDŐ...

Hát akkor ragadjuk meg! - IDEje is átmennem kommentelni ODA...
(- azért persze még itt is lehet vitatkozni velem, egyes ODA kevésbé passzoló rész-kérdésekről ;)
 


* Szerintem evidens, hogy bármilyen "alternatív" KK kísérletet NAGYBAN segítene, ha meg lehetne ad(at)ni számára a kedvező(bb) JOGI környezetet, de legalább a gátak (egy részének) lebontását!
(pl. "helyi pénz", "részvételi önkormányzat", ... , stb.)

22 komment

Címkék: kreatív kulturális kritikus tömeg küszöb kulturális kreatívok közvetlen demokrácia

A bejegyzés trackback címe:

https://ide-ide.blog.hu/api/trackback/id/tr71679704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.23. 23:04:34

Kedves Péter!
Ez a két (utolsó) bekezdésed egy hangyányit disszonáns számomra.
Mert IGEN, valóban itt a választás lehetősége, és IGEN, meg kell alakítani azokat a közösségeket...
Feltételezem, hogy Te már többet alakítottál, mint én, és érdekelne, hogy komolyan gondolod-e, hogy a tavaszi választásig hátralévő 2,5 hónap elegendő bármiféle "közösség alakítás"-ra is?! (mondd, hogy igen!:)
Az önkormányzatoknál (főleg falvakban!) már látok esélyt, hiszen ott eleve jobban ("lakva":) ismerik egymást az emberek, hogy összefogjanak, ráadásul ahhoz még kb. nyolc hónap áll rendelkezésre.

Éppen ezért koncentráljunk csak először a közelebbi választásra! Ezen tehát:
"csak azokra szavazzunk, akik a direkt vagy közvetlen demokráciát elfogadják, és az emberek akarata szerint, az embereket szolgálva akar(ják) kormányozni (...) az országot."

Remek! Te talán már tudsz is ilyeneket?
Mert akkor kérlek, ne titkold el előlünk!

Baráti üdvözlettel:
Attila

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.24. 03:22:08

Re: tpeter (támogató)
2010-01-23 23:35:28 PM

Kedves Péter!
Továbbra is kíváncsian várom, hogy mi lesz MAJD a "hir-es" és "összetett" javaslatod... (de komolyan!)

Addig is erre a hirtelen és egyszerű-re:
- rövIDEen: tetszik!:) (bővebben: nem tetszik:(
Hirtelen a következők miatt gondolom, hogy egyszerűen nem működne (-és csak azért kritizálom -így pihenés helyett!- hogy ne fussunk zsákutcába vele):

1. azt kellene megkérdeznünk, aki jelöltként (már!) szerepel.
a) - ezzel gyakorlatilag lemondanánk a "saját" jelöltállítási jogunkról:(
b) - amennyiben pedig egyik sem vállalja az (alap)elveinket, akkor nem is lesz további választékunk (hacsak Te nem javasolsz majd valakiket)
c) Megjegyzem, hogy 2010-ben az ogy-i választáson olyan, hogy "független" képviselő (sajnos még) nem juthat be...

2. "a magyar emberek 40 %-a" szép és jó, de 2,5 hónap alatt képtelenség megmozdítani komoly médiatámogatás nélkül.
a) feltéve, hogy a KK közösségi klubok addig nem érik el a milliós tagságot.
b) ahogy Csilla írta: "Minél szélesebb körrel kell megismertetni".
c) választék hiányában akkor is csak az eddig várható 60% részvételt tudnánk csak levinni 40%-ra (mert a fele KK szerintem már eddig sem szavazott:)

Az ajánlott módszer amúgy némileg emlékeztet a Vukics-féle MSZ képviselő választási elméletére (egyébként az is remek:) persze sokban el is tér attól.

Nos, amíg megtudhatjuk majd azt a "hir-es"-edet is, addig én még a napokban le fogom írni néhány esetleg szóba jöhető párt hozzáállását a közvetlen demokrácia IDEájához. (pl. CM, LMP, VSZ, ... nem feltétlenül IDE, hanem inka a saját blogomba:)
Bár az nyilván jobb lenne, ha ezen pártok saját vezetősége "közvetlenül" informálna minket erről mielőbb...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.24. 03:26:27

Re: HCsilla (tag)
2010-01-23 23:08:32
"elkezdhetnénk gyűjteni az érveket is a képviseleti demokrácia mellett."
"Minél szélesebb körrel kell megismertetni a képviseleti demokrácia elveit, lényegét, és azt, hogy miért jobb így, mint az eddigi rendszer."

Egyetértek veled, amennyiben csak elírás a fenti mondataidban a "képviseleti" szó...
- ami helyesen ugye: "részvételi", "direkt" vagy "közvetlen" (demokrácia).

A "Minél szélesebb körrel kell megismertetni" - javaslatodat már támogattam az előbb, mivel én nem "hitetlen" vagyok,
- Kedves Péter:-)
hanem csupán realista (még az "IDEaLista" ellenében is, ha muszáj;))
Azonban számolni kell ennek az egésznek a komoly IDŐ-dimenziójával is!
Elhiszem, hogy SZORÍT az idő, és benne is vagyok, hogy siettessük, amennyire csak tudjuk, de az akkor is menni fog a maga (relatíve lassú) útján...
((-de ne legyen igazam:))

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.24. 10:07:20

Csak hogy lássátok Kedves Tagtársak, hogy van azért némi kevéske alapom beleszólni ebbe a témába:

Az [origo] fórumáról:
Témacím: DEMO.kr.e-áció vagy csak illúzió?
Nyitotta: IDEaLista, - 2005(!). 08. 05. 19:24
Nyitóüzenete: "A demokrácia...
olyan, amilyen, mindenesetre nagyon úgy néz ki, hogy
senki sem csinál nekünk helyettünk helyette jobbat...
akkor hát magad, uram?!"
(és még csak) 1289 hozzászólás :-(

Köszönöm ezt az újabb lehetőséget!
Attila
(( a linkje sajna lemaradt, de ODA már nem pótolom,
csak IDE: forum.origo.hu/topik.jsp?id=92054 ))

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.24. 11:33:57

((mégis pótoltam, de csak azért, mert Péter pozitívan tett róla említést:
"...ahogyan ezt IDEaLista tette, nagyon helyesen...":))

Kedves Péter, és Többiek!

Az előbb említett fórumon kívül, (aminek előbb lemaradt a linkje: forum.origo.hu/topik.jsp?id=92054)
szeretném figyelmetekbe ajánlani a "hivatalos kormányzati portál" (de nem kell ettől megijedni:) fórumán már fél éve(!) megnyitott KK témát:
www.magyarorszag.hu/kapcsolat/forum/kozelet/civilkurazsi/tema.html?topicid=2228
Jó lenne, ha azok a Társaink is beírnának néha-néha ODA (rajtam kívül;), akik ügyfélkapuval rendelkeznek (több, mint félmillióan!). Szerintem - többek között - ez is egy jó "presztizs"-növelő (avagy köztudatban tartó!) lenne nekünk...
Mindenesetre linkeltem ODA ezt a KK-BLOGot, hogy onnan is IDE lehessen találniuk az érdeklődő olvasóiknak...

üdv: Attila ( ide-ide.blog.hu :)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.24. 17:12:51

Ahogy ígértem, rövIDEn leírtam pár gondolatomat egyes újabb pártok hozzáállásáról a közvetlen demokráciához IDE:

A Magyarok Szövetsége (nem párt:)

Vezetője Vukics Ferenc nem akarja megkeresni a pártokat...
Szervezi, építi a Magyarok Szövetségét, helyi kisközösségeket hív életre és "alulról" szervezi őket szövetségbe.
Mikor elérik a "kritikus tömeget", akkor maguk a pártok fogják felkeresni őket, és felajánlani nekik, hogy szívesen megvalósítják a MSZ programját, a tagjai szavazataiért cserébe.
Ezen kívül a MSZ még egy második kamarát is kíván az Országgyűlésbe, amelybe (többek között) egyes civil szervezetek, egyházak stb. delegáltjai is bekerülhetnének...
Az egyéni képviselők (alsóház) pedig kötött mandátumuk alapján lehetnének visszahívhatók.

A "Civil Mozgalom" nevű párt:

"Ki kell mondanunk, nyilvánvalóvá kell tennünk, hogy megfogalmazott céljaink elérése csak honfitársaink aktív részvételével érhető el."
((-honnan ismerős ez a "ki kell mondanunk"? - kedves barátaim!))
"… a Civil Mozgalom az igaz demokrácia letéteményese, amely célul tűzte ki, hogy Magyarországon a nemzet és az ország sorsának irányítását a társadalom összességének kezébe adja. Magyarország legyen „10 millió parlamenti képviselő” hazája!"
((-épp attól lesz egy üres lózung az egész, hogy nem a tényszerű "8 millió képviselő" szerepel benne, hanem a jobban csengő, de valótlan 10M!))
"a köz érdekében tevékenykedő emberközpontú intézmények (mindenekelőtt a Parlament, a kormány és a közhivatalok) minden rendelkezésre álló ismeretet felhasználva a legoptimálisabb módon, mindig a társadalom érdekében cselekedjenek."
((-tudomásom szerint az "optimális", az egy nem fokozható jelző...))

A CM egy alapvetően centrális mozgalom-párt, amelynek "egységét" jól kifejezi ez a felejthetetlen szlogenje: "Vedd észre ami összeköt, felejtsd el ami elválaszt..."

A "Lehet Más a Politika" párt:

"Az LMP nem az emberek helyett, hanem velük együtt akar politikát csinálni! Szüksége van mindenki tudására, véleményére. Enélkül el sem tudtuk volna kezdeni, és így is akarjuk folytatni. Aktív, folyamatos párbeszéd: ez tartja féken és ébren a politikát."
((a párbeszéd az még csak "konzultáció", meghallgatás, nem pedig döntés, utasítás))

"Elôsegítjük a lakosság aktívabb részvételét a közösségi döntésekben;
ennek érdekében csökkentjük a helyi népszavazás eredményességének alsó korlátját"
((ez egy kézzelfogható tétel a sok általánosság mellett - avagy azok HELYETT!))

Az LMP egy meglehetősen heterogén párt-mozgalom, amelyben a MÁS-más nézetek között megjelenhet akár a részvétel is, kérdés, hogy dominánsan vagy sem?!

Végül az "Internetes DEmokrácia pártja":

Azonnal megvalósítható(!) ötvözetét kínálja a képviseleti és a közvetlen demokráciának - az ÁTMENET IDEjére :)
"Leginkább arra lesz jó az IDE frakció, hogy a választói rajta keresztül "közvetlenül" és folyamatosan minősíthessék a kormánypárt(ok) által a választási ígéreteik megvalósításához(?) benyújtott törvény(módosító)javaslatokat. A frakció az egyes kérdésekre azok aktuális választói támogatottsága arányában fog IGEN/NEM szavazatokat leadni (tehát vegyesen!:) Éppen ezért alkalmas az IDE a legkülönbözőbb IDEológiájú választók egyIDEjű képviseletére is!
Természetesen arra is lesz lehetőség, hogy a választók saját törvény(módosító) javaslatokat fogalmazzanak meg, azokat megismertessék a többi választónkkal is, és a megfelelő támogatottságot elérőket "automatikusan" benyújtsák a képviselőink. (...)
Hasonlóan izgalmas lehetőség lesz a kérdések és interpellációk benyújt(at)ásának a választói kezdeményezése és eldöntése is."
( részlet innen: ide-ide.blog.hu/2009/09/06/ki_mit_3 )

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.25. 21:10:29

IDEaLista (tag)
2010-01-25 20:02:01 PM

Még egy-két szükséges pontosítás:
Abból indult ki Péter, hogy válogassunk a meglévő jelöltek között,
- ehhez kapcsolódtam én, hogy válasszuk inka a SAJÁT jelöltjeinket.
Nehéz pár sorban összefoglalni, amit évekig érleltem, de megpróbálom.
Valamivel könnyebb úgy, hogy visszafelé haladok, így egyből láthatjátok, hogy van-e értelme egy ilyen várható eredményért egyáltalán belekezdeni.

Abba most hadd ne menjek bele, hogy mi mindenre is jó nekünk egy kb. 10 fős "KK- frakció" a parlamentben...
Még ha csak a komoly publicitáshoz juttató erejét nézzük, is megéri!
Minden héten konkrét "KK" ügyek "politikai", jogi (és akár anyagi:) támogatását vethetnénk fel az ülésen (élőben közvetítve), azután pedig a heti parlamenti sajtótájékoztatónkkal vihetnénk be a TÉMÁT a "mainstream" médiába, hogy akkor éppen kiket támogató, milyen remek javaslatunkat söpörte le a "maradi többség".
Egy ilyen "PR munkához" még leginkább Szabó Sipos Barna Barátunk és kollégái lennének a legjobb választás (nem vicc, ott van rá Reagan és Schwarzi példája is!:).

Az IDE átmeneti képviseleti módszere (tehát a "közvetített közvetlen demokrácia") pont így működne, hogy gyakorlatilag BÁRKIT beküldhetnénk ODA képviselőnknek, hiszen ő "csak" azt tenné ott, hogy felolvassa (mint egy JÓ előadó:) AZT, amit MI, a választói közvetlenül(!) előírunk neki, továbbá nyomja AZT a gombot, amit MI közvetlenül(!) megadunk a számára, konkrétan AHHOZ a kérdéshez éppen.
Vagyis egy ILYEN képviselőnek - a jó fellépésén túl - leginkább becsületesnek kell lennie, hiszen ez kell AHHOZ, hogy biztosan AZT tegye, amivel MI (választói) közvetlenül megbízzuk őt. Mindenhez meg úgysem érthet, viszont mindenben úgyis támogatnák a KK szakértők "tömegei"(!). Továbbá azért IS kell a becsületessége, mert 3 hónap után önként le kell mondania majd, és átadnia a helyét a "váltásnak"... (ezt később megindokolhatom, most csak annyit, hogy TÖBB az előnye, mint a hátránya:)

Na most ez, amit eddig vázoltam, gyakorlatilag a KÖTÖTT mandátum alapján lenne megvalósítható, hiszen annál utasíthatják a képviselőjüket a választói...
Én mégis állítottam - és most is fenntartom:) -, hogy az IDE megoldása a HATÁLYOS jog kereteit (és néha kiskapuit;) használva máris használható átmeneti(!) megoldást adna... (-már ha most mielőbb úgy döntünk, hogy élünk is vele!)
Mivel egy korábbi hozzászólás már idézte ezt a fogalmat (ill. ellentétét a SZABAD mandátumot), majd arra válaszolva oldom fel ezt a látszólagos ellentmondást - legközelebb.

(-Addig is további részletek: -kinek, -mire, -honnan, hogyan;
olvashatók innen: ide-ide.blog.hu/2009/09/06/ki_mit_3 )

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.26. 02:00:18

IDEaLista (tag)
2010-01-26 1:46:10 AM

evamaria (tag)
2010-01-24 21:55 (-a teljes leírás ott olvasható, IDE csak rövIDEn hoztam át)
Ami most itt minket érinthet, az ebben rejlő LEHETŐSÉG:
"A szabad mandátum lényege, hogy (...) A képviselő a parlamentben szabadon, meggyőződése és lelkiismerete alapján foglal állást, adja le szavazatát. (...) mandátuma a parlament teljes IDEjére szól, a választók által meg nem rövidíthető."

Miért érdekes ez nekünk?
Mert az általunk (magunk közül) kiválasztott, a mi ajánlószelvényeinkkel jelölt és a többi KK által IS beszavazott (tehát SAJÁT!) képviselőnk éppen ezt a JOGILAG garantált(!) SZABAD-ságát használja majd fel arra, hogy eme (senki által nem befolyásolható) SZABAD akaratából mégis pontosan AZT tegye, AMIT MI (a KK!) kérünk tőle...
(mert hisz JOG-ában áll AZT tenni, amit csak akar, és ő éppen EZT akarja!;))

EZ tehát a "közvetített közvetlen demokrácia" kísérlete - a hatályos joggal ÉLVE,
és ILYEN önkénteseket kell találnunk, akik vállalják EZT a szabad önkorlátozást...
(-hogy a jogilag szabad mandátumukat önként hozzánk, választóikhoz kötik)

Annyit kell még ehhez tudni (máshonnan), hogy a képviselő MAGA bármikor (szabadon:) lemondhat, és akkor - amennyiben listáról jutott be - az utódát a listát állító párt jelöli ki a listán "eredetileg" is szereplők közül (-lista nélkül meg egyelőre még nem lehet bejutnunk, ez sajnos tény!).
Éppen ezért fontos eleme az IDE rendszerének, hogy a képviselői (akik tehát NEM "politikusok", de még csak nem is "párttagok"!) legfeljebb 3 hónapot töltenek ezzel a munkával. Így nincs értelme őket "megkörnyékezni", továbbá nem is szakadnak ki túl sokáig a rendes civil foglalkozásukból, valamint ezáltal még többen szerezhetnek közvetlen tapasztalatot a parlament életéről, ahol viszont a teljes ülésnapok végigüléséből(!) épp elég is lesz nekik az a 3 hónap.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.26. 14:50:51

Re: BertalanBea (tag)
2010-01-24 2:32:05 AM

1 "a választásoknál nincs döntési alternatíva számomra."
2 "politikussá (...) csak az válik (...), akit a hatalom és a szereplés vonz"
3 "vannak kezdeményezések egy új rendszer alapjainak lerakására."
4 "a kezünkben van a kulcs a megoldáshoz. Nem pedig külső, tőlünk független erők alakítják esetleges jelleggel az eseményeket."

ad1 - ezért kell csinálni magunknak választási lehetőséget!
Én pl. "csináltam" egy "pártot", (ide-ide.hu) ami nem más, mint egy hatásos "jogi eszköz" az esélyeink kiegyenlítésére. EZT nem használni, olyan, mintha valaki csak azért nem fogadna ügyvédet, mert "az ügyvédek mind gazemberek" ami ugye egyfelől "túlzó általánosítás" (magyarul: nem igaz) másfelől lemondás a jogi támaszról.
A "párt" mint jogi eszköz használata mellett egyetlen (de perdöntő:) érvem van:
- amíg 1 db. "független egyéni" parlamenti képviselőt csak legalább 15.000 szavazat (kb. 30%) juttathat be a körzetéből, addig pártlistán 10 képviselő szerezhető már körzetenként átlag 1600 szavazattal (5%)! Nem véletlen, hogy az országgyűlési listaállítás jogának eme előnyét a pártok megtartották a maguk számára! Ezt kompenzálhatja egy saját "párt" (amely mellesleg IDEológiailag plurális).

ad2 - az átmeneti "közvetített közvetlen demokrácia" képviselői NEM "politikusok".
A "szereplésük" nem öncél, hanem szolgálat, az őket beküldő KK-ok érdekeinek megjelenítése. Márpedig ha MI lemondunk az érdekeink érvényesítéséről (=politizálás!), akkor velünk szemben a jelenlegi hatalom érdekei fognak érvényesülni... (-ennyit a "politika mentes"-ségről!)

ad3 - az IDE azonnali használata hasznos átmenetet képezhet a jelenlegi képviseleti, és a számomra is kívánatos közvetlen demokrácia között. Ehhez lenne fontos a mostani választási részvétel, hogy ne veszítsünk újabb négy évet - és ha ez az alkalmat megragadtuk, akkor azután akár már azonnal elkezdhetünk dolgozni a továbblépésen.

ad4 - már csak be kell dugnunk azt a zárba (jelöltajánlás:) és el kell fordítanunk (szavazás:) és máris közvetlenül részt vehetünk az erre vállalkozó (saját:) képviselőink (direkt:) demokratikus irányításában MI, akik megválasztjuk őket.
Emellett pedig 4 évünk lesz rá, hogy reszelgessünk egy nagyobb, jobb (és szebb!:) kulcsot a soron következő ajtó kinyitásához.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.26. 20:23:04

valiamira (tag)
2010-01-26 16:44
"aki ebbe a rendszerbe bekerül, az épp a rendszer törvényszerűségei miatt elvérzik.
1: vagy korrumpálódik, vagy ha erre nem hajlandó, akkor
2: likvidálják.
Hogyan juthat eszébe bárkinek is, hogy maroknyi „jóakaratú ember” oda bekerülve szépen „angyalokká változtatja” a más érdekűeket?

Péter szerint viszont: (01-24 10:51)
"A hatalom sugallta változtathatatlanság és az önbizalom teljes hiányában vergődő társaink persze minden olyan esetben, amikor valamit tenni lehetne, azonnal elméleti fejtegetésbe kezdenek arról, hogy ez miért nem megy, miért nem lehet sikeres. Dobjuk már végre a sutba ezt a magyar emberhez nem illő tehetetlen vergődést és kezdjünk el cselekedni."

illejozsef ezt írta: (01-24 3:07)
"változást indukálni mesébe illő feladat. (...) - rengeteg türelemre van szüksége minden új gondolattal kopogtatónak, (...) Ennek ellenére azt gondolom, hogy ezek a minták koránt sem képviselhetnek akkora tömeget, amit ne lehetne kimozdítani holtpontjáról."

A magam válasza:
ad1-2 - ennek a kivédésére kreáltam azt a (legális) megoldást, hogy mindenki csak 3 hónapot töltsön odabent.
Tehát ha netán "megszédülne" és elgyengülne, MI akkor is KIMENTJÜK őt azzal, hogy beadjuk "helyette" a bekerülése ELŐTT (önként vállaltan!) aláírt saját lemondó nyilatkozatát...
Ezalatt viszont igenis ÉLESZTŐ-ként fognak hatni, nem csak tartalmilag (ami ugye mindnyájunkon múlik, akik a választóikként innen kintről UTASÍTJUK őket:), de még formailag is!:
Képzeljétek csak magatok elé a parlamenti közvetítések képsorait, ahogy a FOGHÍJAS üléstermet pásztázó kamera folyton "beleakad" abba a "rendhagyó" kis csoportba, amelyek "nyitástól-zárásig" mindig rendesen(!) ott ülnek a helyükön... (kontrasztnak is;)
A "tartalmi"-hoz pedig jár még a rendszeres parlamenti sajtótájékoztató jelentős PR lehetősége is, ahová mindenféle KK ÜGYEKET is becsempészhetünk a "reklámozásuk", elterjesztésük céljából...
(stb. stb.)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.27. 00:17:33

Re: valiamira (tag) 2010-01-26 22:13
"a marionett bábukat mozgató gépezet marad, csak a bábok cserélődnek"

Olyanról "vitatkozol", amit csak felületesen olvasgatsz:
Én pont arról írtam, hogy a MI "bábjaink" a MI irányításunk alatt állnának.
Ahogy a KÖZVETLEN demokráciában is MI magunk hozzuk (majd:) a döntéseket, (nem pedig egy "bizonyos kisebbség").
Ezt tudnánk átmenetileg ötvözni a jelen képviseleti rendszerrel úgy, hogy az általunk beküldhető SAJÁT (valódi) képviselőink KÖZVETÍTENÉK a saját választóik (MI, KK-ok) direkt döntéseit.
Ehhez viszont élnünk kell a jelöltállítási jogunkkal (nem csupán mások "hagyományos" jelöltjeit szondázgatnunk).

ERRE lesz mostantól 5 hetünk, már ha merünk belevágni...

1. február 5-ig azt kell szétküldenünk futótűz-szerűen az ismeretségi hálóink összes vonalán, hogy MINDEN KK őrizze meg az ajánlószelvényét március 1-ig, és egyben várjuk azokat a (regisztrált!) KK-okat, akik vállalják ezt a 3 hónapos valódi (kötött mandátumú) képviseletét a rájuk szavazóknak.
2. febr.28-ig eljuttatjuk az infót a lehetséges ajánlóikhoz, hogy mely körzetben milyen nevet írjanak rá a céduláikra...
3. amiket ezután ők még márc.1-én elpostáznak a saját jelöltjük részére, hogy bejelentkezhessen velük a körzete választási irodájánál.
4. Megfelelő számú és területi eloszlású jelölt esetén területi és országos listákat állíthatunk, amelyekre ezeket a jelöltjeinket fogjuk felvenni, az ajánlásaik száma szerinti sorrendben, hiszen ez jól mutatja, hogy mennyien bíznak meg bennük. (de a listánkról nem csak a "biztos bejutó" helyeken lévők mehetnek be, hanem a 3 hónapos váltások miatt 16-szor annyian!)
Szóval nem könnyű a dolog, de nem is lehetetlen.
Egy próbát megérne - aztán legközelebb már onnan lehetne folytatni, ameddig MOST sikerülne eljutnuk...
(további infók: ide-ide.hu és itt a BLOG-ban is persze)

alapjövedelem /FNA · https://alapjovedelem.org/ 2010.01.27. 13:19:30

Hallo Kedves IDEaLista,
látom folyamatosan blogolgatsz a kk oldalon is, és feltetted ezt az oldaladat információnak ott, hogy ide is benézzünk.
Sajnos,
csak benézni és olvasni tudok a kk.oldalon, mert pár napja, egyszerűen, nem tudok feltenni blogot oda. Nem tudom mi lehet az oka, máshol pedig nincs ilyen problémám.
Tehát, most ide teszem fel, amíg nem tudok a kk oldalra ismét feltenni
Vajon, másnak is van ilyen problémája?
üdvözlettel, evamaria (a kk. oldalon így blogolok)
Megköszönném, ha esetleg feltennéd oda is.
Még ma reggel sem jutok be, nem értem!!!
*************************************************

Pár napot nem követtem rendesen az itt (kk.oldal) történteket, és máris
kikerültem a hullámból. :(
Ahogy most utólag próbálok felzárkózni, valahogy minden túl gyorsan és technikásan történik.
Nekem ez így még nem megemészthető. Még csak kóstolgatom
az itteni felszólalásokat, s azt hiszem nem vagyok ezzel egyedül.

Az persze természetes, hogy többféle javaslat van, s azt lassan,
talán mederbe is kéne terelgetni. Ahhoz azonban még nem elég
érett ez a csoport, hogy mindjárt pártot is alapítsunk.
Amit én fontosnak tartanék: terjeszteni ezt a szemléletet, megtapasztalást. Sokunknak van honlapja, kapcsolatai társas oldalakkal. Elindítani intenzív terjesztést, újra és újra hangoztatni a
„kulturális kereatívok” nevet. Előszedni médiában dolgozó ismerősöket és beszélni a kk létezéséről, miben létéről.

Péter, jó lenne többet tudni erről a bizonyos szombati solymári találkozásról. Esetleg linknek ide is feltenni ezeket a speciális városokat, falvakat. Fórumokat szervezni velük és azokról a médiában hangot adni. Politikusokat megnyerni a témához, hogy ők is vegyenek ott részt. Listát összeállítani minden olyan helyiségről, ahol valamilyen módon más szemlélet uralkodik. Én még ide sorolnám akár Rozsályt is, ahol a polgármester egy igazi közösségi életet valósított meg a több mint 800 lelkes faluban.
Szintén fellistáznám azokat a helyeket, vagy közösségeket, ahol saját pénzforgalom működik.
Ha együtt látjuk ezeket az alternatív lehetőségeket, megoldásokat, egy oldalon, az már több figyelmet vonz magára.
Én ilyen, vagy ehhez hasonló vonalon indulnék el, s nem rögtön a parlament székeire vadásznék. Ez talán még nagyon korai lenne, ha
egyáltalán ez lenne az igazi megoldás.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.27. 15:37:42

@önellátók:
1 "még nem elég érett ez a csoport, hogy mindjárt pártot is alapítsunk."
2 "nem rögtön a parlament székeire vadásznék. Ez talán még nagyon korai lenne, ha
egyáltalán ez lenne az igazi megoldás."
3 "Politikusokat megnyerni a témához, hogy ők is vegyenek ott részt."

ad1 - nem kell alapítani, már van egy, amit használhatunk, és még csak belelépni SEM kell hozzá. Ez csupán egy "új tipusú" szolgáltató párt, amelynek egyetlen funkciója a hagyományos pártokkal szembeni ESÉLY-egyenlőség megteremtése. Minden egyéb "párt"-jellemző hiányzik belőle, viszont az általa nyújtandó szolgáltatást (VALÓDI képviselet, a választóink DIREKT irányítása alatt!) bármely választónk egyénileg és/vagy kollektíve is(!) igénybe veheti.

ad2 - az "igazi megoldás" a teljesen "kifejlett" közvetlen demokrácia lenne.
Az IDE IDEája mindössze arra a röpke "15-20" évre lenne használható, amíg azt a kívánatos célt elérhetnénk...
Ezt az időt persze kezdhetjük is mindjárt azzal, hogy kihagyjuk belőle az első 4-et. :(((
Megjegyzem, én már ezen túl is vagyok, mert a pártomat már 2004-ben bejegyeztettem, a "téziseimet" felraktam az ide-ide.hu-ra, és vártam... (az érdeklődők rohamára:) Az tehát nekem már rutinosan megy, és mostantól legalább már nem egyedül kell várakoznom. :)

ad3 - remélem, ezt csak úgy érted, hogy az említett "HELYI kísérleteket vezető politikusokat" kéne meghívni IDE... Mert másokra nem igazán lenne szükség.
Az IDE legalábbis SEMMILYEN - pláne "megélhetési" - új politikusi réteget nem kíván "kitermelni", pont ezt szolgálja a 3 havonkénti képviselő-váltás is, akik így gond nélkül visszamehetnek dolgozni, mint Cinicinatus az eke szarvához ("mint az köztudott, uram" - by Safranek).

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.27. 17:08:05

LMP (CM, STB) ügyben "gti" (2010-01-27 11:44) mondta ki a frankót:
(kicsit módosítottam rajta*, hogy még általánosabb érvényű legyen:)
Azt könnyen teszi bele bármelyik párt a programjába, hogy ((mit csinál-NA, ha kormányra kerül-HET-ne:)), mert jól tudja, hogy csak felteszi majd a kezét, hogy "én akartam(!), de csak 5%-om van", és már nem is felelős a saját vállalásáért."

Hasonlókkal találkozom évek óta a különféle pol.fórumokon, hogy így meg úgy alakítanák át pl. a (2/3-os!) választási (és/vagy önkörmányzati) rendszert, ami persze úgy sokkal igazságosabb lenne... El is hiszem, DE ugyan ki fogja a szép terveit megcsinálni (pláne 2/3-dal!)? És pláne azok közül, akik pont a jelenlegi rendszer legnagyobb haszonélvezői (-nek a balkezes és jobbkezes kesztyűbábjai)?

Az IDE koncepciója kezdettől (le)számol ezekkel a hamis illúziókkal, és abból indul ki, hogy mi az, amit MÁR a jelen keretek között IS meg lehetne tenni. (Amíg le nem szűkítik még azokat is!)
Eddig még egyetlen ÉRDEMI bírálatot SEM kaptam, hogy bármi valamiért is rossz lenne abból, amit erről leírtam (legfeljebb a "3 hónap" képviselőséget kevesellték páran:). Azt soha nem állítottam, hogy ez "csodaszer" lenne, csupán azt, hogy egy fokkal jobb, mint ami most van, és már ez is valami lehetne.
Nem kéne kihagynunk ezt a már most lehetséges KIS lépést, csak azért, hogy kivárjuk azt az időt (4-8-... év?!), amikor már majd esetleg 2 nagyot is léphetnénk egyszerre.

Az IDE nem "kormányprogramot" hirdet, hanem VALÓDI (direkt) képviseletet, amit már 5%tól IS képes ellátni (SŐT: 1% szavazat fölött MÁR megcsinálnánk virtuálisan!:)
Ennek tartalmát a választóink tölthetnék meg.
Szavazásoknál:
- DIREKT megszabnák, hogy a képviselőik IGEN vagy NEM választ adjanak (méghozzá a választóik véleménymegoszlása ARÁNYÁBAN!)
Indítványoknál:
- a választóink 1 képviselőnkre jutó HÁNYADA már megszavazhatná bármilyen törvény(módosító)javaslat benyújtását, tehát még az összes többi szavazó ellenében is! (Azok majd szépen utasítják a TÖBBI képviselőnket, hogy szavazzanak ellene!)
Épp ETTŐL olyan az IDE IDEája, mint a KÖZVETLEN demokrácia (kicsiben:), hiszen ott is mindenki MAGA szavaz, és ABBÓL alakul ki a többségi döntés, nem pedig valami előzetes egyezkedésből. (Természetesen ELŐTTE a vitában való meggyőzés lehetősége is adott!)
Kérdéseknél:
- minden olyan kérdés (interpelláció) mehetne, amit 1.: a választóink közül többen támogatnak, mint elleneznek (pl. még az "1 IGEN, 0 NEM" IS!;), 2.: az egy képviselőre eső választónk akar feltetetni, még akkor is, ha (netán) ennél többen elleneznék azt.

Ezzel a megoldással BÁRMELY párt (akár az LMP!;)) programjának BÁRMELY elemét képesek lennénk DIREKT támogatni (és ellenezni) HA felteszik szavazásra, ha pedig fel sem teszik, akkor MAGUNK is indítványozhatnánk azt! (-a leszavazásával pedig nyilvánosan lelepleznék magukat a "parlamenti" pártok!)

* Eredetileg ezt írta a ((módosítás))-om helyén:
"...a képviselők visszahívhatóságát támogatja..."

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.27. 21:15:53

Re: gti (tag)
2010-01-27 11:44
"Tehát a közvetlen demokrácia parlamenti megvalósításához az IDE áll legközelebb, és ő rendszerében rejlik a legtöbb lehetőség.
(...) egy két megyében vagy választási körzetben nem ártana kipróbálni, már csak tapasztalatszerzés okán se. Mondjuk azokban (...), ahol a községekben már működik valamilyen szintű közvetlen demokrácia. És ha azok a polgármesterek tudomást szereznének egy ilyen rendszerről, lehet ők is segítenék ezt az új formát.
De ezt az IDE-nek és a polgármestereknek kellene megbeszélni."

Vagy annak kellene velük megbeszélni, aki nemrég találkozott is velük...
Az én próbálkozásom a "független" polgármesterek megnyerésére 2 kör(levél)ben is kudarcot vallott, és szerintem a 3. körre már nincs is idő.
Itt a KK csapatnak is csak akkor lenne esélye, ha legkésőbb hétfőig eldöntenék a vezetők, hogy belevágnak-e, mert a riadóláncot napokon belül indítani kellene hozzá, hírlevélben és klub-üzenetekben a jelenlegi (átfedésekkel) kb. 6-700 tag részére. Ha ők nyomatékosítva továbbítanák a saját ismerőseiknek, lelkükre kötve, hogy ők is tegyék azt, akkor több ezer emberhez eljuthat a (visszatartási és jelölt keresési) hír még a febr.8-as cédulázási startig.
Akkor "szusszanhatnánk" 2-3 hetet, és szervezhetnénk a jelentkező jelölteket, és körzeteiket.
Megyénként 2 körzetben jelölés kellene ahhoz, hogy mind a 176-ban (listás) szavazólapon legyünk (ill. Borsodban +1, Pest m-ben +2, Budapesten összesen 8 a 32-ből).
Ez mindösszesen 49 vállalkozó jelölt. Ez ugyan nem elég a 3 havi váltáshoz, de az a gyanúm, hogy korántsem lesz itt (még:) akkora kurázsi, hogy a KK-ok egyedül bejuttathassanak egy saját listát (270.000 körüli szavazattal!).

DE már készítem a B-tervet egy kispárti összefogáshoz, amely ugyancsak "kreatív" megoldási javaslat lesz minden olyan párt számára, akiknek jelenleg nincs sem országgyűlési, sem EP(!:) képviselőjük (értsd: MDF, SZDSZ, Jobbik kirekesztve;))
Ha pedig az sem sikerülne, akkor marad a 2014-re készülés, először a választás részletes elemzésével, azután már 2011. első felében megkeresve az új önkormányzatokat (elsősorban azok leendő KK tagjait;) egy partnerségi meghívással IDE.
Viszlát!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.29. 19:01:04

("asi" tag-nak 2010-01-29 14:57-re)

Rendben. Akkor maradjunk a Tényeknél és az Objektív Megértésnél...
TÉNY, hogy Objektíve VAN egy "demokratikus" választójogi törvényünk.
Péter bevezetője szerint akikre MI (a 40% KK!) NEM szavazunk, az emiatt "hamarosan búcsút mondhat a politikai karrierjének."
De mit mond erről a törvény (lefordítom magyarra):
Abból lehet egy körzet "egyéni" képviselője, aki a szavazók 25%-ának aszisztálása mellett több szavazatot kap, mint bármelyik vetélytársa. (tehát 1 ellenfél esetén 12,6%-ot, 2 esetén 8,4%-t, 3 esetén 6,3%-ot stb.)
Ezt a rendszert tehát csak a (mindenféle!) szavazók 75%-ának (+1fő:) a bojkottjával lehetne megállítani (feltéve, hogy megint nem teccenek forradalmat csinálni;).

Bár kigyelmedet nem hatják meg a múlt beli példák, mégis teszek még egy "kétségbeesett" kísérletet, mielőtt feladnám ezt a meddő vitát.

Talán emléxik még arra, hogy a 10 éve zajló trójai háború patthelyzetének milyen "KREATÍV" húzás vetett véget?!
A leleményes (és korai KK;) Odüsszeusz tervei alapján építettek egy szobornak LÁTSZÓ(!) csapatszállítót, amelyet aztán sikerült bejuttatniuk az egészen addig sikeresen ellenálló FALAK mögé... (az eredmény pedig olyan "elsöprő" volt, hogy Tróját később alig találták meg a régészek;)

Tanulság:
- HA kellően kulturális kreativitással egy "F@SZOBOR"-ból is lehet MÁS, mint aminek látszik,
- akkor ugyanígy egy "pártnak látszó" jogi személy (IDE) is képes lehet arra, hogy éppen a RÉGI struktúrákat lerombolni igyekvők kis csapatát juttassa be ODA az ÓDON FALAK mögé!

Tehát:
- ha én csinálok egy lónak látszó f@szobrot, akkor NEM "f@szobrászkodom", hanem egy csapatszálítót álcázok!
- ha én csinálok egy pártnak látszó jogi személyiséget, akkor NEM "pártoskodok", csupán csak csapatszálítót...

Aki pedig nem érti (vagy legalább nem ÉRZI) ezt az "árnyalatnyi" különbséget, az ne is próbáljon engem győzködni az ő vélt igazáról.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.30. 15:40:29

("asi" tag-nak 2010-01-30 0:28-ra)

Örülök, hogy jókat derülsz azon, amiket te gondolsz az én mondandómról.
Nem indítanék "ősrégi és így közismert trükkel", mert csak te képzeled azt, hogy én szó szerint állítanék a Kossuth tére egy bazinagy trójait. Vedd észre, hogy nem a falovat vittem át csak az értelmét. (tudod, az csak egy amfóra volt)

Tévedsz az "ugyanazokkal a metódusokkal kezelést" illetően, nyilván semmit nem olvastál el az általam ajánlott linkekből. (csak nem akartam átmásolni IDE az egészet)
Van jelenleg a "képviseleti demokrácia" és megcéloztuk ugye a "közvetlen demokráciát".
Amit én kitaláltam az ÁTMENET megkönnyítésére (a "képviselt közvetlen demokrácia"), azt csak a vak nem látja "teljesen más új módozat"-nak. Ráadásul azonnal használható, semmilyen megelőző törvénymódosítást nem igényel, csak ÉLNÜNK kell(ene) a meglévő jogainkkal.
A rendszer 7-10 képviselővel és az őket UTASÍTÓ 270-300ezer választójukkal indulhat, és egészen 150 képviselőig és 2M szavazójukig változatlanul növelhető. (ez 2-4 ciklus lehet, tehát 8-16 év!) Ezalatt tehát a végül 2M választópolgár "gyakorolhatja" a közvetlen demokrácia gyakorlását, válhat számukra "természetessé", és végül EZ a mennyiség átválthat az új minőségbe - különösebb megrázkódtatás nélkül, hiszen az újonan alkalmazandó eszközök és módszerek az átmenet során egyre nagyobb méretben (élesben is) tesztelve és tökéletesítve lesznek addigra.
Én így képzelem, és ez "láthatólag" nem naívabb IDEa, mint az, hogy majd "1 millió kreatív ember (beszól), hogy gyertek ki a friss levegőre bentről."
Elég világosan levezettem, hogy ehhez KEVÉS "1M kreatív ember", amikor a RENDSZER konzerválásához csupán csak (kupán csap!) 2M konzervatív ember is elegendő! (amennyiben a TÖBBI csupán a TÁVOL-létével tüntet a "demokratikus" választásokról!!!)
Na persze ERRE a nyilvánvaló tényre még csak nem is böffentettél le a nagy filozófiai magaslatodból... (így könnyű "vitatkoznod"!)

Én viszont reagálok erre az elméleti jellegű okoskodásodra:
"Világos tudatállapotban az ember nem az ódon falak mögé igyekszik, hanem hogy ki legyen szellőztetve előbb odabent."

Tudod olyan ez, mint a viccben az éhen halt matematikus, aki úgy "nyitotta ki" a számára ADOTT konzervet, hogy felírta a táblára: "Tegyük fel, hogy a konzerv nyitva van!"
Te pedig azon "igyekeznél" a világos tudatállapotoddal, de KÍVÜLRŐL(!), hogy ki legyen nyitva az az ablak, amelynek a kilincse (mint az köztudott) BELÜL van!
Hát ERRE mondom én (a sötét tudat-lan), hogy MENJÜNK BE ODA, és nyissuk ki MAGUNK! (-ha már "képviselőnk" nincsen, aki kinyissa helyettünk;))

A bejutáshoz pedig a legjobb eszköz (ma még!) egy "pártként bejegyzett jogi személy". Ennek a bejutáshoz való használatát "PÁRTOSKODÁS"-nak aposztrofálni pedig olyan OKOSKODÁS, mintha a konzervnyitó használatát neveznéd "konzervnyitóskodás"-nak...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.30. 16:54:21

NETi (tag) 2010-01-30 15:40-re:
Ez a szöveg egy kis magyarázatot igényel:
"Tény: nem fog bejutni egy kis párt sem." +"Az IDE-vel MINDENKI bejutna"
Arról van itt szó, hogy résztvettünk ezen a kispárti egyeztetésen: www.egyiksem.hu/cikk/56
Jobb híjján, mivel önállóan nem tudtuk elérni a bejutáshoz - és ezzel a "képviselt közvetlen demokrácia" gyakorlásához - szükséges számú "kritikus tömeget", ezért kerestük a kiegészítő és kompromisszumos lehetőségeket.
Az IDE (alias "Integrált DEmokrácia";) ugyanis alapból képes lenne nem csak az egyes választók, de BÁRMELY csoportjuk (IDEértve tehát akár a kispártokat is) valódi és arányos képviseletére IS, hiszen a parlament előtti kérdésekre nem egységes "többségi" választ ad, hanem a választói IGEN/NEM utasításai arányában szavazna a képviselőink egy része IGEN-nel, a többi pedig NEM-mel.

A kispártok - küszöb miatti - be nem jutása komoly deficitje a mi kis demokráciánknak, hiszen 4% eredménynél már több mint 200.000 ember marad MINDEN képviselet nélkül, hiszen nem csak egyéni képviselőjük nem jut be (körzetenként 2000-nél is kevesebb szavazó!), de listán sem érik el az 5%-ot. Több 5% alatti párt pedig akár félmillió szavazót is jelenthet. De ez még semmi ahhoz képest, hogy nem elég, hogy ŐK NEM kapják meg a szavazataikra jutó "kompenzációs" mandátumokat, DE AZOKAT még lazán át is írják a bejutók nevére, azok valódi súlyát megnövelve ezzel!!!

Tehát ezt a választói "partíciót" lenne képes az IDE "csont nélkül" bejuttatni, csupán csak azzal, hogy a kispártok lemondanának a listaállításukról, a választóik listás szavazatát az IDE részére kérnék meg, cserébe pedig az IDE frakciójának az utasításából akkora részt kapnának, aekkora ARÁNYOS az egyéni jelöltjeik által elért szavazataikkal.
Tisztán látható, hogy ez a megoldás mennyivel korrektebb, mint a most zajló MDF+SZDSZ+egyebek "fúzió" (vagy a 2006-os MIÉP+Jobbik "3.út" választási párt), hiszen itt minden résztvevő a SAJÁT programjával (nem egy közös katyvasszal!) SAJÁT egyéni jelölteket állít (nem "csak egy maradhat"), amire csak a SAJÁT szavazói szavaznak (+mellette MIND IDEaListán;))) - az eredményből pedig ARÁNY-osan részesülnek (nem háttéralkuval előre leosztva!), és mindegyik véleménye meg is jelenik a parlamentben (amennyiben persze eléri az 1 képviselőre jutó ARÁNY-t:).

Hogy végül egyik kispárt sem élt ezzel az integrál-lehetőséggel... na EZT már tényleg lehet '-álni PÁRTOSKODÁS-nak! ((gykv. mármint az ő részükről ugye))

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.31. 08:43:35

Kedves Valiamira!
Elnézést, ha félreérthetően fogalmaztam... (-jó fáradtan azon a késői órán:)!
Egyetértek Veled:
(akik) "... várják, hogy jöjjön a "valaki", vagy "valakik", és az mondja meg nekik, hogy mi az a "valami", amit tenni kell, ... ezek nem a kulturális kreatívok."!
Ám ha visszaolvasol, akkor láthatod, hogy én nem pont ezt írtam, hanem ezt:
(én kitaláltam, megcsináltam, hogy) "mire jön valaki IDE (...), akinek hiányzik valami, addigra már legyen Valami, ami hátha valami olyan, ami neki megfelelne..."
Tehát: - ÉN "kreáltam" valamit, és csak utána vártam (én), hogy AZ majd valakiknek a hasznára is lehessen.
AZOK a "felhasználók" pedig NEM várnak semmire és senkire (ahogy Te írtad róluk), hanem éppen hogy aktívan KERESNEK egy segédeszközt, amivel könnyebben elérhetik a céljaikat (ám ők nem tudják/akarják azt "előállítani").

Szerintem AZ a KK, akinek határozott(-an más:) elképzelése van néhány dologról a szűkebb és tágabb környezetében, szakmájában, életében. Ezekben nagyon jó is, de ez még nem jelenti azt, hogy MINDENBEN az lenne! (pl. lehet, hogy én jobban bassgitározok őnála;P)
De éppen ezért jó, ha egymásra találunk, mert az általános dolgokban (nagyjából) egyetértünk, a szakterületeinkkel pedig remekül kiegészíthetjük egymást!
A "politikát" pl. lehet utálni, elkerülni, de attól az még VAN, és eléggé szorosan meghatározza a kereteinket, és azt is, hogy mit kaphatunk azért, ha túlságosan ki akarnánk lógni belőlük...
Márpedig a KK LÉNYEGI jellemzője a keretek feszegetése!
Már vagy egy fél éve pontosan leírtam, hogy MIT gondolok erről:
"Ezzel a "közvetlen képviselet" módszerrel az IDE IDEális választás lehet mindazon szabadon gondolkodó emberek számára, (=szavazóink) akik nem elégednek meg a 4 évenkénti kétes ígérethalmazok közötti "választás" lehetőségével, hanem folyamatosan (vagy akár csak esetenként:) részt akarnak venni a törvényhozás CIVIL kontrolljában" (kulturaliskreativok.ide-oda.hu oldal legalján:))
Ez pedig nem "propaganda", hanem egy lehetőség ajánlása a közvetlen demokráciába való átmenet IDEjére, a "legális" keretek legális tágításának eszközéül.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.31. 19:33:38

laci28 (tag) 2010-01-31 14:16
(...) Felmerül a kérdés kiknek van internet hozzáférésük? Az elitnek nyilván több is, a szegényebb rétegnél is sokan rendelkeznek már, de nagyon sokan nem és sokan azt sem tudják hogy eszik-e vagy isszák. Ők tehát nem szólhatnak bele semmibe? Ez egy gyenge láncszem, nem kizárt a hamis szavazás sem....vagy nem így van?

* * * * *
IDE:
Vissza is kérdezhetnék: MOST hogy szólhat bele BÁRKI BÁRMIBE? :()

De köszönöm a kérdést, a választ IDE írtam: Ki, mit tud - velünk kezdeni (avagy: Kinek, mire, honnan, hogyan jó az IDE?) ide-ide.blog.hu/2009/09/06/ki_mit_3

Tehát honnan vehető hozzá internet:
- egyénileg: Teleház, e-Magyarország pont (könyvtár), Netcafé - ezek persze fizetősek, de hát ugye az "otthoni" sincs ingyen :(

- közösségileg: Lehetőség lesz "kollektív" szavazásra, amit a közösségek belsőleg szabályozhatnak, hogy maguk közül "hagyományosan" csak a "többségi" álláspontjukat küldik be IDE, vagy a tagok megoszlása szerint I/N-arányt (ez a javasolt:) nyilván a tagok számával súlyozva kerül összesítésre.

Egyébként többen felvetették innen onnan, hogy a szavazáshoz "műveltségi cenzus" lenne IDEális... Nos, lehet ezt vitatni pro és kontra, de van abban valami, hogy aki "nem ért az internethez" az milyen döntésekre lenne képes egyáltalán.
De mondom, az ő esetükben döntsön erről egy őket ismerő közösség - ha az "jótáll" értük, akkor rajta keresztül elfogadjuk a szavazatát is. (-de ezen még lehet finomítani menet közben, ha valaki tudna jobbat:)

A biztonságra, védelmekre már vannak megfelelő tehnikák (pl. "házibank":), ez csupán csak pénz kérdése, és erre biztosan nem is fogjuk sajnálni. (az állami támogatást;)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.02.03. 02:13:10

VALAKI azt írta nekem, hogy:
- "pártos játékokkal" nem lehet változást hozni, vagyis amit én képviselek az hogy pártot alapítok az a régi formák ismétlése és nincs benne új ötlet...

Muszáj vagyok erre itt reagálni (UTOLJÁRA!) mert feltételezem, hogy többen is vélekedtek őhozzá hasonlóan, és nem szeretném, ha ennyien tévedésben maradnátok az IDE't illetően.

1. Én NEM alapítottam pártot. Még csak társadalmi szervezetet SEM alapítottam. Csupán szükségem volt egy olyan ESZKÖZ-re, amely mindenben megfelel azoknak a JOGI követelményeknek, amelyeket a PÁRTOK állítanak a maguk kiváltságainak a körülbástyázása érdekében.
Kérdezném a kritikusomat, aki "régi formát" emleget, hogy hívtam-e innen bárkit is, hogy "LÉPJEN BE" a "párt"-omba? Vagy IDE'ztem-e a "párt" ikszedik "kongresszusának" határozataiból? Vagy hivatkoztam-e holmi "PÁRTPROGRAM"-unkra?

Kérdezem mindenkitől: vajon így nevezik egy "régi formájú párt" vezetőjét?:
- Bognár Attila (első szóló "elnök") - ami bárki által ellenőrizhető INNEN:
(www.birosag.hu/engine.aspx?page=tarsszervsearch - Szervezet neve: "Internetes D")
Igenis büszke vagyok arra, hogy a HIVATALOS bírósági bejegyzésünkbe be tudtam erőltetni EZT az ÚJ titulust! (-hacsak a "Második Alapítvány"-t nem tekintenénk egy "régi formá"-nak;))

2. Azért (és főleg csak ADDIG!!!) van szükségem erre a "pártnak látszó tárgyra", mert a PARLAMENT őrsége csak azokat engedi be ODA, akiknél egy ilyen "fegyver" van! Tessenek csak megnézni, hogy 2006-ban HÁNY "független" képviselő jutott be a parlamentbe?! (valasztas.hu)Segítek: egyedül a későbbi önkormányzati MINISZTER úr!!! (miután az MSZP beengedte őt azzal, hogy félreállt az útjából!) 2010-ben pedig a FIDESZ fog tarolni az "egyéni" körzetekben. (8-12 év múlva TALÁN majd "lehet más" is, de ADDIG...?!)
Az IDE a LISTA állításához kell tehát, ami bejuttat (lásd "Trójai Faló") minket (titeket is, ha akarjátok, hanem!). AMINT bejutunk, onnantól akár "független képviselők" is lehetnének a megbízottjaink, mindenféle "párt" használata nélkül... Ami miatt viszont még ott is TOVÁBB használható lenne a "párt", az a képviselőink CSERÉLGETÉS-ének a lehetősége - márpedig EZ igenis egy kreatív ÚJDONSÁG!!!
A hasznosságát azt lehetne vitatni, de "régi formá"-nak nevezni AZT a SOHA nem látott módszert, hogy 160 embert tudnánk ODA bevinni, akár már csak 10 helyen is rotálva őket - ez egyszerűen ostobaság lenne, ha nem egy OKOS ember írta volna... Így viszont - a minimális jóindulatát feltételezve - legalább is felületesség.

3. A parlamentbe pedig AZÉRT kell bekerülni, amiért Cato a római Szenátusba, hogy minden beszédünk végén elmondhassuk ODABENT, hogy "Ceterum censeo: KÖZVETLEN demokráciát nekünk IDE!" (vegyük észre, hogy 2/3-os PARLAMENTI döntés kell hozzá!!!).
Persze lehet ezt követelni KINTRŐL a Kossuth téren is (pláne a FOTELBÓL!), de láttunk már olyat eleget, meg tudjuk az ELIT(tunk) véleményét is: - majd megunják és hazamennek... (vissza a fotelba!;) Bent a Parlamentben viszont ők fogják megunni, ahogy Catot IS megunták, és a saját nyugalmuk kedvéért engedtek neki, és végül csak lerombolták Karthagot!)

4. Minden egyéb "CIVIL" megoldás LASSÚ (szerintem:), illetve nyugodtan lehet csinálni a KETTŐT együtt is, ahogy pl. egy ALAGÚT fúrását is a hegy két oldaláról EGYSZERRE végzik, középen találkozva "pontosan, szépen" (úgy érdemes!;)
Tehát TI KINTRŐL próbálkoztok mindenféle "új" eszközökkel, ÉN MEG bemennék a parlamentbe (VELETEK, vagy nélkületek - de nem ellenetek!;), és onnan próbálnám elérni a KÖZÖS célunk megvalósítását.
Csak AZT ne feledjétek, hogy az IDE benti ténykedése nem merülne ki a KÖZVETLEN demokrácia követelésében, hanem MÁRIS élő példával szolgálna annak "input", azaz választópolgári beleszólási részéről. (ide-ide.blog.hu/2009/09/06/ki_mit_3)

Szóval lehet kimaradnotok a voksaitokkal az én "fúrópajzsom" mögül, legfeljebb lassabban fogok haladni, de majd meglátjuk, hogy melyikünk ér ODA előbb a HEGY közepéhez...
Mondom: - éntőlem nyugodtan dolgozhatunk a közös célért KÉTFÉLE eszközzel és módon, még akik nekem MOST segítenének, UTÁNA én azokat is átengedném a túlsó oldal csapatába, nekem IDE első körben csak az ajánlószelvényeik kellenek, hogy egyáltalán felkerülhessünk a szavazólapra, és utána lesz még ÚJABB 2-3 hetünk a szavazók meggyőzésére (a 2. körben:).
Ha viszont még ennyi segítségre SEM vagytok hajlandók (legalábbis hivatalosan nem), akkor tényleg elbúcsúzom:
- én küzdök tovább, ahogy eddig: "egy mindegykiért ..." 8Đ
Nektek meg SOK SIKERT a "szebb jövő"-höz, és majd győz a jobbik... 8€
Viszlát: Attila (az IDE_a_Lista:)

/DE addig is minden érdeklődőt szeretettel várok IDEát/

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.02.05. 20:59:52

Csak azért néztem vissza, mert elolvastam a VILÁGFA oldalán Péter fenti nyitó levelének "inverzét".
( sites.google.com/site/vilagfainfo/talalkozo#TOC-Tak-ts-P-ter )

1. "nem akarnak pártpolitikai érdekek eszközeként párt és egyéni célokat szolgáló sakkfiguraként élni"

- az IDE'nek egyáltalán nincsenek "pártpolitikai érdekei", sőt ellenkezőleg: az IDE a választói érdekek megjelenítésére, valódi KÉP-viselésére alkalmas ESZKÖZ. ((az én "egyéni cél"-om pedig a szolgálat))

2. "a részvételi demokratikus eszközöket elfogadják, a közösségi véleményeket ne csak meghallgassák, hanem e szerint cselekedjenek."

- az IDE tökéletesen megfelel ennek az IDEának, sőt, a közösségi véleményeknek nem csak a többségét, de még a kisebbségét is KÉPes kötelezően KÉPviselni. Más pártok még csak a "meghallgatás" igéretéig jutottak el".

3. "Itt a lehetőség, hogy csak azokra szavazzunk, akik a részvételi vagy közvetlen demokráciát elfogadják, és az emberek akarata szerint, az embereket szolgálva akarnak kormányozni"

- a jelenlegi mezőnyben az IDE az egyetlen ilyen "párt", sőt, az IDE nem csak "kormányra kerülve" valósítaná meg az emberek akarata szerinti parlamenti szavazását, hanem már a minimális 5%-os bejutásától kezdve is... (1% fölött pedig virtuálisan:)

Következtetésem:
- Az IDE mindenben megfelel(ne) a Péter által támasztott fenti követelményeknek (-már csak be kéne szavaznunk!:)
- eddig még senki innen nem javasolt helyette jobbat,
- de lassan már IDEje lenne előjönnie egy ilyen konkrét ajánlattal
(-csak ne a Seres-Stekler-Tomcat féle CM párttal, akkor már inka az LMP!)

Akik pedig mégis támogatnák az IDE szavazólapra kerülését AJÁNLÁSAIKKAL, Ők látogassanak el IDE a tudnivalókért: ide-ide.blog.hu/2010/2
Köszönettel: Attila IDE 1.szóló
süti beállítások módosítása