e-Képviselő

E-képviselő ma még nincsen sehol a világon. Ez az újfajta képviselő arra vállalkozik, hogy a Parlamentbe kerülve nem egy pártnak engedelmeskedik, és nem is a saját feje szerint dönt, hanem kizárólag választóinak utasításait követi.

Hogyan képes ezt a vállalását teljesíteni?
Úgy, hogy létrehoz egy internetes felületet, ahol a választók folyamatosan nyomon követhetik, hogy milyen kérdésekről kell dönteni a Parlamentben. Ezekről az ügyekről mind-mind szavazhatnak, ha akarnak, és az e-képviselő a többségi döntést viszi tovább az Országgyűlésbe. Valójában választóinak hangján szól, amikor felszólal a Parlamentben, és választónak meghosszabbított keze, amikor szavazógombot nyom. A honlapon önkéntes szakértők is segítik munkáját, akik „lefordítják” közérthető nyelvre a bonyolultabb szakkérdéseket.

Az e-képviselő választóinak kérésére kérdéseket intézhet miniszterekhez, interpellálhat, de akár törvényeket is beterjeszthet.

Az e-képviselő működésével bebizonyítja, hogy nem csak négyévenként lehet fontos a választók álláspontja és akarata.

Az Ön e-képviselője:

Bognár Attila  
független jelölt

(Életrajzom ide kattintva olvasható.)

SZAVAZÁS

CSAK a Hajdú-Bihar 6.sz. EVK választóinak: Szavazás.
(új ablakban nyílik meg)

Namiújság...

  • Főn-x: "Mire jó az IDE? "Nem való koalíciós partnernek, hiszen a képviselőit a választóik utasítják, és a választókat ugye nem lehet "lefizetni"... (2012.03.24. 22:08) Ki, mit tud - velünk kezdeni
  • 1.szóló: Csak Önökön múlik, hogy ott lesz-e a VÁLASZTÓK jelöltje is a szavazólapon a PÁRTOK jelöltjei mellett! (2011.04.29. 08:45) Ha "most vasárnap" lenne a választás...
  • 1.szóló: 3 fontos info: cédula kitöltési MINTA - egyéb e-képviselőkről - rólam. (2011.04.29. 08:41) Ajánlott levél
  • NessieGraf (törölt): Javaslom: Ha munkamániások, ne fogják vissza magukat. De aki állami fizetésben részesülő képviselő az másutt csak társadalmi munkában dolg... (2011.04.28. 02:16) Pár szó a választékról...
  • 1.szóló: Kinek-kinek szíve joga az egyedi védekezés: - postaláda nyílásának bedeszkázása, - telefon kihúzása/kikapcsolása - spamszűrés alkalmazása.... (2011.04.27. 08:19) Szpem vagy sem a kampánylevél?
  • 1.szóló: Egy kedves reakció,s a hivatalosan nevesített viszontválaszom: edemokracia.magyarorszag.hu/forum/posts/preList/156613.page (2011.04.19. 18:36) Időközi parlamenti választás 1.
  • 1.szóló: Nos, a lényeg az, hogy egy-egy eldöntendő típusú kérdésre az a "minden választópolgár" is csupán KETTŐ féle választ adhat! Ami az én szám... (2011.04.07. 02:00) Időközi1 (csak másolat!)

Címkék

5% (1) 750 (2) ajánlás (4) ajánlószelvény minta (1) általános kommentezés helye (1) anyagi (5) arányos (3) baloldal (1) betartás (1) bizalom (2) cédula (2) cégér (1) centrum (2) cikkek rólunk (1) csomag (1) cv (1) demokrácia (5) demokraták (2) demokratikus (2) egész (1) egyéni képviselő (4) egylete (2) életrajzom (1) életutam (2) ellenőrzés (3) ellenzékben (1) előválasztás (1) ember (1) esemény (2) facebook (1) független (1) garancia (2) geréb ágnes (1) gyűjtő (1) hiteles (1) honnan hogyan (3) ide (11) időközi (3) időközi választás (1) illegális (3) indítvány (1) internetes demokrácia (2) interpelláció (1) iwiw (1) jobboldal (1) juddin (1) kampány (4) kampányjáték (1) képviselet (4) képviselő (2) kérdések (2) kérdések javaslatok (2) kétfarkú (1) kinek jó (2) kisebbik rossz (3) kis párt (1) kitöltési minta (1) kívülről (1) költségek (2) kompenzáció (1) kormányon (1) kormányzás (2) kötött mandátum (1) közvetített (3) közvetített demokrácia (1) közvetlen (4) közvetlen demokrácia (3) kreatív (6) kritikus tömeg (5) különleges (1) kulturális (2) kulturális kreatívok (3) küszöb (4) lehetőség (5) lista (2) magamról (1) marketing (1) megfelelő (1) minta (1) mire jó (2) mosópor (1) nép (1) netminiszterelnök (1) oda (2) otthonszülők (1) parlamenti (5) párt (6) pénz (2) pluralista (1) politikai (1) politikus (1) preferenciák (1) program (4) rész (2) részvételi demokrácia (4) rólam (2) szakértői kormány (1) szándéknyilatkozat (1) szavazás (4) szavazóprogram (2) szivárvány (1) szólok (2) témajavaslatok (1) téma nélküli (1) törvényi keretek (1) válasz (3) választás (7) választási (7) választék (2) valódi (1) változás (3) véleményező (2) video archivum (1) Cím.keszi.vár.vány

Naptartó

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

NEM szavazóknak:

Ki, mit tud - velünk kezdeni

2010.02.01. 20:10 1.szóló

KINEK jó az IDE?

- akinek nincs kedvenc pártja, de van saját egyéni (vagy csoportos) programja...
- akinek van kedvenc párt(program)ja, de (még/már) nem hisz benne...
- akinek több kedvenc párt(program)ja is van, és nem akar/tud közülük választani.

MIRE jó az IDE?

- parlamenti szavazásaink a választóink utasításai szerint...
- törvényjavaslatok, módosító indítványok benyújtatása...
- kérdeztetés, interpelláltatás, ellenőriztetés, betekint(et)és.

HONNAN használható az IDE:

- otthonról (v. közösségi internet elérési helyekről) egyénileg
- meglévő közösséggel (körök, egyesületek) együtt szavazva
- az IDE jelentkezők új (virtuális vagy valós) önszerveződéseiből

HOGYAN használható az IDE:

- hetente mindenről szavazás (tájékozódva v. csak totó-jelleggel)
- alkalmanként, inkább csak a közelálló témákról szavazás
- csak kormánybuktatásról (pl. bizalmatlansági indítvány)

Tehát:

KINEK jó az IDE?

- avagy kinek nem kell ...

Annak ugye nem kell, akinek VAN kedvenc (programú) pártja és persze HITE abban, hogy az majd be is tartja amit ígér...

- mindenki másnak bátran merem ajánlani az IDE't!

Annak is tehát, akinek van kedvenc pártja, de (még/már) nem bízik benne eléggé, hogy HA bejut a parlamentbe (de netán már ebben is bizonytalan), akkor az ott majd 4 hosszú éven át be is tartja a választási kampány során tett ígéreteit.
Neki azért jó választás az IDE, mert rajtunk keresztül bármelyik párt bármely programpontját (kívülről) támogathatják a választóink. A mégis betartottakat ugye a frakciónk (egy részének) támogató IGEN-szavazataival - az általuk be sem tartottakat viszont akár az IDE képviselőjével is beterjesztethetik a mi választóink!
(-az IDE bejutása pedig "garantált", mivel mi a kapány végén közölni fogjuk a honlapunkon, hogy addig meglett-e hozzá az elégséges választónk vagy sem!)

Külön érdemes IDE ikszelnie annak, akinek több párt programjából is tetszik egy-egy elem, de más programelemeik elutasítása miatt egyikkel sem tud maradéktalanul azonosulni. Ezesetben ugyanis nem kell valamilyen elvtelen kompromisszummal megalkudnia az egyikük támogatása mellett, hiszen a fentebb említett "bármelyik párt bármely programpontjá"-nak az IDE'n keresztüli támogatása az egyes megszavazandó kérdésenként egyedileg eldöntve értendő, tehát lehet hol az egyik, hol a másik mellé állni. Az IDE úgyis mindig minden kérdésre "egyszerre" szavaz majd IGEN-nel és NEM-mel - a választói pillanatnyi véleményét tükröző ARÁNY-ban.

Persze leginkább annak az egyénnek érdemes az IDE képviseleti szolgálatát (a közvetlen demokrácia közvetítését) igénybe vennie, akinek van saját "programja" illetőleg válaszai a legfontosabb politikai (=érdekérvényesítési) kérdésekre.
Aki hiányolja a mai magyar politikai életből pl. a "valódi liberális", "valódi konzervatív", "valódi jobboldali", "valódi baloldali, a "valódi BÁRMILYEN" pártot.
Az IDE képviseleti rendszerében mindenki MAGÁT képviseli ("Te MAGAD légy a változás!") és ha egy-egy nézet, eszme, IDEológia szerinti válasz, javaslat vagy kérdés eléri a kritikus "tömeget" (általában az egy képviselőnkre jutó választóink számának a fele:) akkor azt már kötelezően meg is jelenítjük (persze még "kisebbségi" jelzővel).

Továbbá azon (már meglévő, vagy újonan alakuló) KÖZÖSSÉGEKnek is, amelyek a maguk szakterületén kész válaszokkal rendelkeznek. Pl. szakmai egyesületek, érdekvédelmi szervezetek, "polgári" körök, gazdakörök stb. stb.
Az ilyen rész-válaszok tudóinak külön előny lenne az IDEtartozás, hiszen általunk lehetőségük lenne (kölcsönösen!:) meggyőzni azokat a választóinkat is a maguk igazáról, akik MÁS rész-területek helyes válaszainak a birtokosai...

MIRE jó az IDE?

- avagy mire nem való ...

Nem való koalíciós partnernek, hiszen a képviselőit a választóik utasítják, és a választókat ugye nem lehet "lefizetni" a támogatásukért cserébe (vagy mégis?!)
- de azért lehetne azt mégis "hivatalosan" megpróbálni, és akkor a választóink nyilván minden olyan kormányzati intézkedés mellett kiállnak (az IDE-frakciót a támogató szavazásokra utasítva), amelynek hasznosságáról kellően meggyőzi őket a kormányzat...
Ugyancsak nem való korrupciós partnernek sem, hiszen a képviselőit a választóik utasítják, és a választókat szerencsére nem lehet korrumpálni. Ráadásul az IDE a képviselőit folyamatosan (kb. 3 havonta) váltani fogja. ***

- minden másra bátran merem ajánlani az IDE't!

Leginkább arra lesz jó az IDE frakció, hogy a választói rajta keresztül "közvetlenül" és folyamatosan minősíthessék a kormánypárt(ok) által a választási ígéreteik megvalósításához(?) benyújtott törvény(módosító)javaslatokat. A frakció az egyes kérdésekre azok aktuális választói támogatottsága arányában fog IGEN/NEM szavazatokat leadni (tehát vegyesen!:) Éppen ezért alkalmas az IDE a legkülönbözőbb IDEológiájú választók egyIDEjű képviseletére is!
Természetesen arra is lesz lehetőség, hogy a választók saját törvény(módosító) javaslatokat fogalmazzanak meg, azokat megismertessék a többi választónkkal is, és a megfelelő támogatottságot elérőket "automatikusan" benyújtsák a képviselőink. Ezeknek a javaslatoknak akkor is lesz értelmük, ha lesöpri majd őket az aktuális kormánytöbbség, hiszen ezzel le lehet buktatni a valós hozzá(-nem-)állásukat egyes fontos (és számukra kényes) témákhoz...
Hasonlóan izgalmas lehetőség lesz a kérdések és interpellációk benyújt(at)ásának a választói kezdeményezése és eldöntése is.
A képviselők választói utasításába belefér még az egyedi ügyeknek való utánjárás segítésére való felkérés is a képviselőknek biztosított ellenőrzési lehetőségek kihasználásával (pl. betekintési jog, válaszadási kötelezettség stb.).

HONNAN használható az IDE:

otthonról (v. közösségi internet elérési helyekről) egyénileg
meglévő közösséggel (körök, egyesületek) együtt szavazva
az IDE jelentkezők új (virtuális vagy valós) önszerveződéseiből

HOGYAN használható az IDE:

hetente mindenről szavazás (tájékozódva v. csak totó-jelleggel) ***
alkalmanként, inkább csak a közelálló témákról szavazás
csak kormánybuktatásról (pl. bizalmatlansági indítvány)

((kibontás alatt... - további kérdések? ))

 

6 komment

Címkék: szavazás program változás demokrácia kérdések ide párt képviselet kritikus tömeg ellenőrzés közvetlen parlamenti interpelláció indítvány kinek jó mire jó honnan hogyan

A bejegyzés trackback címe:

https://ide-ide.blog.hu/api/trackback/id/tr541362079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kunszi · http://kunszi.fw.hu 2009.11.01. 13:37:01

Szia Atos!

Élsz még?
Vagy dolgozol a jövőn???

Sok sikert hozzá!

F. Gáborral mi van?
Már minden volt SZDSZ-es vezető alapított új pártot (mindegy, milyen néven!), csask ő nem...

Lehetne ő az e-párt (ide)húzóembere???

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.01. 17:39:51

@kunszi: Köszönöm kérdésed, élek és pirulok...

Dolgozom az IDE'n is a jövőn, de még jövőre is marad jócskán mit csinálgatni az IDE'n.
Bár a siker még igencsak várat magára, de annál inkább köszönöm a jókívánságodat.

F.G. és társai most megkezdhetik jól megérdemelt 4 éves pihenőjüket, mielőtt beengednénk bármelyiküket is IDE.
Mellesleg az LMP-nek már neki is esett a konkurencia, hogy ők lennének az SZDSZ "mentőcsónakja" - persze minden konkrétum nélkül állítva ezt - de attól még rájuk nézve elég károsan...

Amúgy is vigyázni kell az ilyen-olyan "húzóember"-ekkel, mert lehet, hogy még többet "tolnának" ki innen, mint amennyit behúznának IDE.

kunszi · http://kunszi.fw.hu 2009.11.03. 12:24:04

Tetszik az új szélforgó!
A szivárvány színei így is megmaradtak.
És a választási pártlogóban középen szépen képződik egy X, amit ODA, jobban mondva IDE kell behúzni!
Gratulálok a tervezőnek!

Saca-carolina · http://gombolom.blog.hu 2009.11.05. 13:44:55

Gratulálok ! Izlésesen megcsinált BLOG ( bár kevéssé blog-jellegű) !
Mindegy, segít az "elágazásokban" is !!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.07. 06:33:40

@kunszi: Így március 15. közeledtével jegyzem meg, hogy még a nemzeti trikolor is egész szépen kijön (a "D" fehérjével ugye;), és még a "szabványos" színsorrenden (P,N,S,Z,K,I) sem kellett csalni hozzá...

Főn-x 2012.03.24. 22:08:41

"Mire jó az IDE?

"Nem való koalíciós partnernek, hiszen a képviselőit a választóik utasítják, és a választókat ugye nem lehet "lefizetni" a támogatásukért cserébe (vagy mégis?!)
- de azért lehetne azt mégis "hivatalosan" megpróbálni, és akkor a választóink nyilván minden olyan kormányzati intézkedés mellett kiállnak (az IDE-frakciót a támogató szavazásokra utasítva), amelynek hasznosságáról kellően meggyőzi őket a kormányzat...
Ugyancsak nem való korrupciós partnernek sem, hiszen a képviselőit a választóik utasítják, és a választókat szerencsére nem lehet korrumpálni. Ráadásul az IDE a képviselőit folyamatosan (kb. 3 havonta) váltani fogja."

Annyit javítanék hogy,

"Ugyancsak nem való korrupciós partnernek sem, hiszen a képviselőit a választóik utasítják, és a választókat meg lehet próbálni korrumpálni,ám ez a választói kör nagysága által,igen költséges lehet.Viszont feltétlenül javallom bármely érdekkörnek,hisz egy kis gazdasági fellendülés választóink családi költségvetésben sosem árthat... Mivel az IDE a képviselőit folyamatosan (kb. 3 havonta) váltani fogja,így képviselőink korrumpálása szintén kidobott pénz,tekintve hogy e 3 hónap is megfelelő képviselet okán lehet 3 hónap."
süti beállítások módosítása