e-Képviselő

E-képviselő ma még nincsen sehol a világon. Ez az újfajta képviselő arra vállalkozik, hogy a Parlamentbe kerülve nem egy pártnak engedelmeskedik, és nem is a saját feje szerint dönt, hanem kizárólag választóinak utasításait követi.

Hogyan képes ezt a vállalását teljesíteni?
Úgy, hogy létrehoz egy internetes felületet, ahol a választók folyamatosan nyomon követhetik, hogy milyen kérdésekről kell dönteni a Parlamentben. Ezekről az ügyekről mind-mind szavazhatnak, ha akarnak, és az e-képviselő a többségi döntést viszi tovább az Országgyűlésbe. Valójában választóinak hangján szól, amikor felszólal a Parlamentben, és választónak meghosszabbított keze, amikor szavazógombot nyom. A honlapon önkéntes szakértők is segítik munkáját, akik „lefordítják” közérthető nyelvre a bonyolultabb szakkérdéseket.

Az e-képviselő választóinak kérésére kérdéseket intézhet miniszterekhez, interpellálhat, de akár törvényeket is beterjeszthet.

Az e-képviselő működésével bebizonyítja, hogy nem csak négyévenként lehet fontos a választók álláspontja és akarata.

Az Ön e-képviselője:

Bognár Attila  
független jelölt

(Életrajzom ide kattintva olvasható.)

SZAVAZÁS

CSAK a Hajdú-Bihar 6.sz. EVK választóinak: Szavazás.
(új ablakban nyílik meg)

Namiújság...

  • Főn-x: "Mire jó az IDE? "Nem való koalíciós partnernek, hiszen a képviselőit a választóik utasítják, és a választókat ugye nem lehet "lefizetni"... (2012.03.24. 22:08) Ki, mit tud - velünk kezdeni
  • 1.szóló: Csak Önökön múlik, hogy ott lesz-e a VÁLASZTÓK jelöltje is a szavazólapon a PÁRTOK jelöltjei mellett! (2011.04.29. 08:45) Ha "most vasárnap" lenne a választás...
  • 1.szóló: 3 fontos info: cédula kitöltési MINTA - egyéb e-képviselőkről - rólam. (2011.04.29. 08:41) Ajánlott levél
  • NessieGraf (törölt): Javaslom: Ha munkamániások, ne fogják vissza magukat. De aki állami fizetésben részesülő képviselő az másutt csak társadalmi munkában dolg... (2011.04.28. 02:16) Pár szó a választékról...
  • 1.szóló: Kinek-kinek szíve joga az egyedi védekezés: - postaláda nyílásának bedeszkázása, - telefon kihúzása/kikapcsolása - spamszűrés alkalmazása.... (2011.04.27. 08:19) Szpem vagy sem a kampánylevél?
  • 1.szóló: Egy kedves reakció,s a hivatalosan nevesített viszontválaszom: edemokracia.magyarorszag.hu/forum/posts/preList/156613.page (2011.04.19. 18:36) Időközi parlamenti választás 1.
  • 1.szóló: Nos, a lényeg az, hogy egy-egy eldöntendő típusú kérdésre az a "minden választópolgár" is csupán KETTŐ féle választ adhat! Ami az én szám... (2011.04.07. 02:00) Időközi1 (csak másolat!)

Címkék

5% (1) 750 (2) ajánlás (4) ajánlószelvény minta (1) általános kommentezés helye (1) anyagi (5) arányos (3) baloldal (1) betartás (1) bizalom (2) cédula (2) cégér (1) centrum (2) cikkek rólunk (1) csomag (1) cv (1) demokrácia (5) demokraták (2) demokratikus (2) egész (1) egyéni képviselő (4) egylete (2) életrajzom (1) életutam (2) ellenőrzés (3) ellenzékben (1) előválasztás (1) ember (1) esemény (2) facebook (1) független (1) garancia (2) geréb ágnes (1) gyűjtő (1) hiteles (1) honnan hogyan (3) ide (11) időközi (3) időközi választás (1) illegális (3) indítvány (1) internetes demokrácia (2) interpelláció (1) iwiw (1) jobboldal (1) juddin (1) kampány (4) kampányjáték (1) képviselet (4) képviselő (2) kérdések (2) kérdések javaslatok (2) kétfarkú (1) kinek jó (2) kisebbik rossz (3) kis párt (1) kitöltési minta (1) kívülről (1) költségek (2) kompenzáció (1) kormányon (1) kormányzás (2) kötött mandátum (1) közvetített (3) közvetített demokrácia (1) közvetlen (4) közvetlen demokrácia (3) kreatív (6) kritikus tömeg (5) különleges (1) kulturális (2) kulturális kreatívok (3) küszöb (4) lehetőség (5) lista (2) magamról (1) marketing (1) megfelelő (1) minta (1) mire jó (2) mosópor (1) nép (1) netminiszterelnök (1) oda (2) otthonszülők (1) parlamenti (5) párt (6) pénz (2) pluralista (1) politikai (1) politikus (1) preferenciák (1) program (4) rész (2) részvételi demokrácia (4) rólam (2) szakértői kormány (1) szándéknyilatkozat (1) szavazás (4) szavazóprogram (2) szivárvány (1) szólok (2) témajavaslatok (1) téma nélküli (1) törvényi keretek (1) válasz (3) választás (7) választási (7) választék (2) valódi (1) változás (3) véleményező (2) video archivum (1) Cím.keszi.vár.vány

Naptartó

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

NEM szavazóknak:

Nem vagyunk IDE'tlenek!

2010.02.20. 20:14 1.szóló

Figyelem! - A hivatalos, lendületes (- tehát "kincstári" és "hurrá-" ;)

OPTIMISTA VERZIÓ-hoz katt: >=> IDE <=< ( ide-ide.hu )

 

Figyelem!
- a következő (archív!;) változat alkalmas lehet a nyugalom megzavarására!

 Pesszimista verzió:

Ritka alkalom, hogy egyetértőleg IDE'zek Seres Máriától: (- nem is akarnék ebből rendszert csinálni;)

azt írta az iwiw-en: "... egy soha vissza nem térő lehetőség kapujában vagyunk." (sic!)

Bár nekem halvány fogalmam sincs, hogy ő mit is ért ezen a frázisán ... (Pl. azt, hogy: - soha többé nem lesz választás * ugyan lesz még választás, csak arra "soha vissza nem tér ő" * bár indulna még ő, csak már soha többé nem szavaznának rá annyian, mint most az egyszer és utoljára... ?! ;))

Az "Internetes DEmokrácia pártja" viszont tényleg nem lesz többé, ha most nem állít 1 jelöltet sem!

Ezt nem ijesztegetésnek szántam, ez a rIDEg való! 8:(:::

No persze, hogy most meg Ákost IDE'zzem: (- ez szintúgy biztos, hogy sosem válik hobbimmá;)

"... de félek, hogy nem érdekel, sajnos (...) én nem IDE jöttem, nem EZT akartam"

Szóval hamarosan bezár a bazár, de addig is még:
- induljon a (búcsú) banzáj, essen szét a ház, legyen úrrá rajtunk az aktuális (ajánlási;) láz!

 Az IDE elmúlt 7 hónapjának látogatottsági térképe:
67 városból

Tehát 67 városból látogatták meg az ide-ide.hu honlapunkat... Vagyis búcsúzóul legalább ennyi EVK megyéje+sorszáma kerülhetne fel IDE, ebbe a táblázatba. (március közepéig kIDErül!:)

Az eredményt itt is követhetjük:

Székhelyek-EVK nagyobb térképen való megjelenítése

Itt pedig táblázatos formában: ((-ha épp nincs ott "KARBANTARTÁS" = "OOOPS" :(((

 - a CÉL tehát: DEMOnstráljuk azt, hogy voltunk - azaz EMLÉKET állítsunk az IDE'nek...
 (hisz az érdektelenség okán ugye temetni jöttünk az IDE't, nem dicsérni)

HA segítenél ebben, azt a következő módokon teheted:

  1. szimplán küldesz egy (kitöltött, aláírt) ajánlószelvényt IDE nekünk...
    (kitöltési minta: http://ide-ide.blog.hu/2010/02/03/ajanlom_magamat_6#c8854670)
    Aki hölgypárti, írjon "Kárpáti Zoltánné"-t a "B. A." helyett az "IDE" fölé...;)
  2. ha Te is fel szeretnél kerülni erre a táblára, akkor ahhoz egy, a Te nevedre  (+IDE:) kiállított cédulán kívül még kettő nyomtatványt (E1, SZ) kell kitöltve és aláírva megküldened IDE
    (Azért IDE, mert az E1 2. oldalára a pártunk "képviselőjének aláírása" is szükségeltetik.)
  3. ha mást szeretnél itt jelöltként látni, akkor őt kell rábeszélned az előbbi két nyomtatvány kitöltésére, és az ő nevére (+IDE:) szóló cédulával együtt kell elpostázni azokat IDE:
    ( 3201 Gyöngyös, Pf. 157.)

 

 

 

 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ide-ide.blog.hu/api/trackback/id/tr691791244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.02.26. 20:50:15

"Eljárásuk (...) nem volt jogszerűtlen"!

"Ketten is nyilvántartásba akarták vetetni magukat az Internetes Demokrácia Pártja színeiben országgyűlési képviselőjelöltként Gyöngyösön - tájékoztatta pénteken az MTI-t a helyi választási iroda vezetője. A választási bizottság mindkettőjük esetében elutasította a kérést, mert nem volt a törvényben meghatározott 750 ajánlószelvényük - közölte Kozma Katalin. Mint elmondta, Bognár Attila és Kárpáti Zoltánné egyaránt csupán egy-egy ajánlószelvénnyel rendelkezett. A szelvényeket egymás számára töltötték ki.

Eljárásuk önmagában nem volt jogszerűtlen, hiszen a jogszabályok szerint egy szervezet tetszőleges számú jelöltet indíthat ugyanabban a választókörzetben. A választási bizottság nem a többes jelölés miatt utasította el a kérésüket, hogy jelöltként vegyék nyilvántartásba őket, hanem azért, mert nem volt meg a kellő számú ajánlószelvényük - ismertette az esetet Kozma Katalin.

Az Országos Választási Iroda honlapja szerint Bognár Attila nem csak Gyöngyösön indult volna egyéni jelöltként, hanem Veszprémben, Siófokon és Szécsényben is. Veszprém és Somogy megyében a választási bizottság elutasította a jelölt nyilvántartásba vételét, Nógrád megyében még "döntésre vár" a jelölt indulásának elbírálása.

Az Internetes Demokrácia Pártja a tavalyi európai parlamenti (EP) választások előtt közölte, ha a párt listájának élén álló képviselő bejut az EP-be, mandátuma csak 3* hónapra szól, ezután lemond, így felválthatják a listán következő emberrel."

* helyesen: 1 (azaz EGY hónapra)
Így nem 1 ember keresett volna az 5 éve alatt több mint 60 millát NETTO, hanem 60 ember 1-1 milliót... szóval mi is ebben a rossz?! Ráadásul még csak annyi kárt sem okoztak volna az 1-1 hónapjuk alatt, mint a mostaniak némelyike...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.07. 05:39:03

"Somogy 1. sz. körzetében dr. Lamperth Mónika (MSZP) kérvénye elbírálás alatt van, Nemes Károlyt (Jobbik) pedig nyilvántartásba vették, így ő biztosan indulhat a választáson.

A 2. számú választókerületben Futó Tibort (Jobbik) és Gelencsér Attilát (Fidesz - KDNP) nyilvántartásba vették. Dr. Kolber István (MSZP) döntésre vár.

Siófokon elutasították Bognár Attilát. Az Internetes Demokrácia nevű párt színeiben kopogtató cédulákat leadó jelölt a választási bizottság döntése alapján nem indulhat.

Bognár Attila egyéni képviselőjelölt bejelentkezése 2010. február 23-án postai úton érkezett a Választási Irodához. A jelölt a bejelentkezéshez szükséges E1 és Sz jelű nyomtatványokat kitöltötte, azonban bejelentkezése mellé 3 db ajánlószelvényt csatolt, amelyek száma nem éri el az országgyűlési képviselők választásáról szóló 1989. évi XXXIV. törvény 5. § (2) bekezdésében előírt hétszázötven darabot.

Ugyancsak Siófokon Harangozó Gábor István (MSZP) döntésre vár, míg dr. Léhmann Györgyöt (Jobbik) nyilvántartásba vették.

Balatonbogláron Stamler József (Jobbik) szintén indulhat a választáson.

Marcaliban dr. Suchman Tamás (MSZP) és Széll Károly (Jobbik) kérvényét elfogadták, és mindkettejüket nyilvántartásba vették."

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.07. 18:28:38

IDE minden szavazattal!
2010-02-28 09:43:00

GYÖNGYÖS – Merőben újfajta politizálás kialakításával próbálkozik az Internetes Demokratikus Párt (IDE). A választó képviselése nemcsak hangzatos szlogen náluk, hanem a tényleges program része.

„Szeretnénk bevezetni a közvetlen demokráciát. A görög típust szimulálja ez az egész, amikor összejöttek a piactéren és mindenki szavazott, csak ezt most az interneten tennék a választók" – mondta Bognár Attila, a párt megalapítója. A szavazatok nem a többséget képviselnék, hanem ha 60 százalék mellette 40 százalék ellene voksol, akkor ez arányosan 6 igent, 4 nemet jelentene.

„A választások után két lehetőségünk van: megszerezzük az 5 százalékot, és élesben is kipróbáljuk magunkat, vagy virtuálisan árnyék parlamentként működünk tovább." Bognár Attila legnagyobb problémának azt tekinti, hogy kevesen ismerik őket, pedig megpróbálnak igazi alternatívaként megjelenni a politikai porondon.

„A párttámogatást így is úgy is kiosztják, de ez a szavazók érdeme, amelyből mi részesítenénk is őket" – ígérte Bognár.

Németh Andrea"

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.07. 18:31:00

2010. március. 5

Legyél Te is országgyűlési képviselő!

Kampány a közvetlen és internetes demokráciáért

A 2009-es európai parlamenti választás előtt újszerű, fricskának szánt ötlettel hívta fel magára a média figyelmét az Internetes DEmokrácia pártja (IDE). Sorsolással kiválasztott jelentkezők egy hónapra EP-képviselők lehetnek Brüsszelben és felvehetik az ezzel járó 1 millió forintos fizetést és egyéb juttatásokat. A párt listájának élén álló jelölt egy hónap képviselet után átadhatja a mandátumát a listán sorra következőnek, aki aztán a következőnek, és így tovább. A szokatlan és érdekes ötletről és az IDE újabb terveiről Bognár Attilát, a párt elnökét kérdeztem.

Sz. D.: Hasonló ötlet áll a mostani választási kampányuk középpontjában is?

B. A.: A megfelelő változtatásokkal az EP választásoknál alkalmazott szisztéma itt is működne. Ha sikerülne elérnünk a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékot, az minimum 10 képviselői helyet jelentene. Az országos kompenzációs lista 58 férőhelyes. Háromszor ennyi jelöltből, azaz 174 főből álló listát állíthat egy párt, feltéve, ha teljesíti a listaállításhoz szükséges előzetes követelményeket. A ciklus 4 éves, ez tehát 48 hónap. Ezalatt 10 fős csoportokban válthatná egymást a 174 fő. Vagyis egy képviselőnk legalább két hónapig ülhetne (de nálunk tényleg nyitástól zárásig) a parlamentben, ahol végrehajtaná a választói kívülről beérkező utasításait, és felvehetné az ezért a munkáért járó jövedelmet, költségtérítést és más juttatásokat. A törvénykezési szünetekhez kapcsolódó turnusainkban az érdemi munka kisebb (kb. 1 havi) a fizetett szabadság pedig nagyobb hányadot tenne ki, ahogy a bürokrácia lehetővé tenné a váltási procedúra lefolytatását.

SZ. D.: Lehetővé teszik-e a párt általi, rendszeres képviselői visszahívást a magyar jogszabályok?

B. A.: Pártlista esetében megengedett a lemondást követő csere, sőt még az eredeti sorrendet sem szükséges tartani. A megszerzett mandátumokat első ízben a lista elejéről, sorban adják ki, és onnantól kezdve, ha bármelyik képviselő bármilyen okból indoklási kötelezettség nélkül lemond, akkor a párt jelöli ki a teljes listáról a soron következő jelöltet. Ez lehetővé teszi az egyéni igényekhez való igazodást, mert figyelembe tudjuk venni, hogy a négy éven belül ki mikor szeretné a képviselői helyet betölteni. Vagyis eltérhetünk az eredetileg meghatározott kötött sorrendtől, ami egy nagyon kényelmes dolog.

Sz. D.: Hány tagja van jelenleg a pártnak?

B. A.: A törvényi minimum taglétszámmal rendelkezünk. Párttagokat mi nem gyűjtünk, helyette szimpatizánsok jelentkezését várunk. Belőlük sajnos hiány van. A párttagságot azért ellenezzük, mert lehet, hogy ez most antidemokratikusnak tűnik, de nem szeretnénk, ha egy ilyen nagyon szokatlan kezdeményezést bárki elvinne egy másik irányba. Nagyon szeretjük a demokráciát, de csak kifelé. Szolgáltatni szeretnénk a demokráciát, és ahhoz hogy mi ezt a demokráciát szolgáltatni tudjuk a meghirdetett elveink szerint, arra van szükség, hogy ezeket az elveket senki se vihesse el semmilyen irányba. Ezzel kiküszöbölhetjük, hogy megfejeljék a lehetőséget minden féle pártok beépített emberei, akik könnyen el tudnák érni, hogy leszavazzanak minket. Az IDE tehát nem befelé demokratikus, hanem kifelé. Tudom, hogy ez nem szép dolog. Megalakuláskor igazából nem szerettünk volna párttá válni, de a jogszabály a legtöbb helyen előnyben részesíti a pártokat. Hasonló helyzetben voltunk, mint a Seres Mária által indított Civil Mozgalom, amely szintén kényszerből lett párt, mivel erre volt szükség az európai parlamenti választáson való indulásához.

Sz. D.: Egy internetes forrásban azt olvastam, hogy közös listán indulnának más kis pártokkal.

B. A.: A kezdeményezésünk az elaprózódott kis pártok összefogására irányult. Ha a kis pártok összefognának és elérnék, hogy a választóik a mi listánkat támogassák, akkor a támogatással arányosan részesülnének az általunk elnyert képviselői helyekből. Tehát állítanánk egy közös listát azzal a változtatással, hogy a rajta szereplő képviselők közvetlenül képviselik a választók érdekeit. A közös listán bejutott képviselők nem alkotnának frakciót, kiküszöbölve ezzel, hogy a frakciófegyelem háttérbe szorítsa a választói érdekeket. Így nem fordulhat elő, hogy a frakción belüli többség akarata érvényesüljön a kisebbség kárára. A különböző pártok képviseletében érkező képviselő így a saját pártjuk, és választóik, érdekeit képviselhetnék. Ezzel kiküszöbölhető lenne az a – véleményem szerint alkotmányt sértő – gyakorlat is, hogy a közös listák esetében a szövetségre lépő pártok a szavazás után megállapodhatnak a mandátumelosztásban anélkül, hogy a saját választóik eldönthetik, hogy a szövetség melyik tagjára voksolnak és anélkül hogy ezeket a voksokat figyelembe vennék.

Sz. D.: Hogyan lehet valaki az Internetes Demokrácia Pártjában országgyűlési képviselő?

B. A.: A közvetlen képviselet abban nyilvánulna meg, hogy a választók fogalmazzák meg a képviselőik felszólalásait és arányos szavazással eldöntik, hogy a képviselőink mekkora hányada nyomja az igen és mekkora a nem gombot a parlamentben. Léteznek már bejáratott módszerek arra, hogy milyen formában működnének együtt a választóink, hogy a közvetlen képviselet megvalósuljon. Ezeknél a módszerek másodlagosak az egyéni képviselő kvalitásai, egyedül azt kell elvállalnia, hogy a rendszert elfogadja és innentől kezdve döntési szempontból már ő is csupán egy a sok szavazó közül. Ugyanakkor viszont a rendszer csak úgy működik igazán jól, ha minél több szavazónk aktívan részt vesz abban, hogy kívülről irányítja a saját képviselőit.

Sz. D.: Bár saját programmal nem rendelkeznek, mégis milyen célokkal járulnának hozzá az internet társadalmi szolgálatba állításához?

B. A.: Amennyiben azt a választóink támogatásra érdemesnek találják, bármilyen kezdeményezést felkarolunk, legyen az egy, a parlament hatáskörébe tartozó tetszőleges típusú indítvány, beszámoló vagy más egyéb. Tehát, ha valaki úgy látja, hogy az infokommunikációs fejlesztések terén kéne változtatásokat véghezvinni, akkor meg van rá a lehetősége. Hasonló programok megvalósítására is nyitottak vagyunk, mint amilyenekkel jelenleg a Magyar Kalózpárt kampányol.

Sz. D.: Szerepel-e a terveik között a választások, népszavazások és népi kezdeményezések internet-alapúvá tétele?

B. A.: Már a saját szavazásaink is ehhez hasonlóan működnének. Mi kicsiben kikísérletezhetnénk azt, ami később nagyban működhetne. Ezzel elmozdulhatnánk az elektronikus közvetlen demokrácia irányába akár úgy, hogy egy önkormányzat elektronikus kormányzását valósítjuk meg, akár úgy, hogy a már jellegétől fogva közvetlen népszavazásokat helyezzük elektronikus alapokra. Nyitottak vagyunk ezekre a modernizációs lépésekre, előbbre valónak tartjuk a költséghatékonyságot a rendszerrel szemben kialakult ellenérzéseknél. Ha sikerülne elérnünk az 1 %-ot, számításaim szerint ez 55-66 ezer szavazat megszerzését jelenti, akkor a kísérletünk finanszírozható lenne az ez után járó állami párttámogatásból. Főként a bizonytalan szavazók megnyerésére számítunk, akik eleve azt fontolgatják, hogy erre a választékra nem szavaznak, még a parlamenten kívüli Jobbikra és LMP-re sem. Ha tőlük ezt az 1 %-nyi bizalmat megkapnánk, akkor ebből az összegből nem csak ezt a programot írhatnánk meg, hanem „árnyékparlamentként” működtethetnénk az egész képviseleti rendszerünket. Ugyanúgy ki tudnánk érlelni ezeket a módszereket, amelyeket 2014-ben már élesben alkalmazhatnánk. Ha ugyanezt most frakcióként tesszük, hozzáteszem, hogy egy 7 fős frakcióban gondolkodjunk, akkor azzal nem tudunk nagy hatást gyakorolni a döntéshozatalra. Egy kicsi frakció maximum indítványokat tehet, de ezeket is nagy valószínűséggel lesöprik a nagy pártok.

Sz. D.: Nem hívei a hagyományos, jellemzően nagy költségvetésű kampánynak. Helyette milyen online kampányeszközökhöz nyúlnának?

B. A.: A pártunk nevével ellentétben még az online eszközökkel is vannak bizonyos fenntartásaink. Inkább a tájékoztatás hívei vagyunk, semmint a meggyőzésé. A marketing célja, hogy egy hallgatóságot bármi áron meggyőzzön valamiről, nekünk viszont nem mindegy, hogy kit és miről szeretnénk meggyőzni. Csak olyanokat szeretnénk megszólítani, akikben felmerült az igény a közvetlen és internetes demokrácia aktív gyakorlására. Közhelynek hangzik, de demokráciához demokraták kellenek, nálunk ez a közhely sokkal inkább érvényesül. Sajnos az a probléma, hogy nem igazán van igény arra, amit mi képviselünk és teszünk. Talán mert annyira szokatlan, hogy sokan belegondolni sem mernek, vagy a másik lehetőség, hogy gyengék vagyunk marketingben. Azt hiszem, hogy ez nyugodtan bevállalható, nincsen marketinges emberünk. Kicsit naivan úgy álltunk hozzá, hogy ha az elképzeléseinket evangéliumszerűen meghirdetjük, akkor tódulnak majd ide a jelentkezők. Be kellett látnunk, hogy ez nem így működik. Egyébként van egy pár csapásirányunk, például a Kulturális Kreatívok felé. Tervben volt, hogy egy ilyen embertől emberig kampányt folytatunk, ahol alkalmunk nyílt volna arra, hogy személyesen szólítsunk meg embereket, de sajnos nem jártak sikerrel az előzetes megkeresések. Sajnos ezt a típusú kampányt már sokan lejáratták az MLM módszerekkel. Megkerestünk “független” polgármestereket, de ennek szintén gyenge volt a visszhangja. Eddig 602 ember jelentkezett, ezt figyelembe véve “reálisan” csupán az állami támogatáshoz szükséges 1 %-ot célozzuk meg. Mivel azonban a kis pártokkal való összefogás még az utolsó pillanatig lóg a levegőben, ez 3-4 kis pártot jelent, az is előfordulhat, hogy együtt el tudjuk érni a parlamentbe (“last minute” útként) való bejutáshoz szükséges 5 %-os küszöböt is.

Szám Dorottya
(NET-miniszterelnök jelölt)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.07. 18:34:31

Kiszálltak a demokraták: sehol sincs elég cédulájuk
2010. március 5. 12:41 J. M.

A Parlament helyett a választók kezébe adta volna bizonyos kérdésekben a döntés jogát egy fiatal magyar párt. A szavazókat azonban nem nyerte meg az elképzelés.

Az ókori görögöket mintául véve egy újfajta politizálást, a közvetlen demokrácia internetes változatát akarta meghonosítani hazánkban az Internetes Demokratikus Párt, azaz az IDE. Úgy tűnik azonban, hogy az emberek egyelőre nem vevők a közvetlen demokráciára.

– Mi valóban a választók akaratát szerettük volna képviselni, mindenkinek megadtuk volna a lehetőséget, hogy egyes kérdésekben, melyekről most a Parlament dönt, internetes szavazással a választópolgárok határozzanak. Ezt a közvetlen elvet alkalmazták az ókori görögök is, amikor a piactéren voksoltak – ismertette az IDE párt alapvetését Bognár Attila, a szervezet gyöngyösi vezetője. – A technikai feltételek adottak, csak a jogi szabályozás volt hátra.

Ám az új ötlet a választókat nem nagyon érdekelte, ezért az IDE be is fejezte az ajánlószelvény-gyűjtést. A fővárosban és hat megyében (Heves, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Somogy és Veszprém) állítottak jelöltet, de sehol sem tudták összeszedni a 750 darab kopogtatócédulát. Ennek ellenére a nyilvántartásba vételről döntő választási bizottságoknál mindenhol bejelentkeznek, hogy kérjék az elutasítást.

– Talán gyenge volt a marketingünk, de ekkora érdektelenségre nem számítottunk. Ám az is lehet, hogy nem az emberi lustasággal van a baj, talán nem hittek igazán abban, hogy a közvetlen demokrácia tényleg megvalósulhat – tette hozzá a pártvezető, aki utólag bevallotta, csupán reklámfogás volt, hogy az IDE a párttámogatásként járó összeget szétosztotta volna az emberek között. Végül örül, hogy ez az anyagi ösztönzés nem jött be, mert ebből is látszik, sokan nem szorulnak rá az ilyenfajta támogatásra.

Az IDE párt tagjai már az EP-választásra is gyűjtötték a kopogtatócédulákat, s akkor azzal kerültek a figyelem középpontjába, hogy kijelentették: ha bejutnak az Európai Parlamentbe, havonta váltogatják majd a képviselőiket Brüsszelben.

(Megjegyzem: az ÉLES versenyből szálltunk ki, de a "virtuális" versenyt tovább folytatjuk egészen a márc. 19-i határidőig.)

trabant 2010.03.09. 00:27:10

"a pártvezető, aki utólag bevallotta, csupán reklámfogás volt, hogy az IDE a párttámogatásként járó összeget szétosztotta volna az emberek között."

Szerintem a marketing és a menedzselés hiánya mellett ez a teljességgel komolytalan húzás,(mondjam azt, hogy IDE`tlen?) "reklámfogás" volt az IDE egyik kampánybeli sírásója, amit korábban már szóvá is tettem. Így sajnos nem megy.

Vagy komolytalan egy kezdeményezés, vagy nem. Ha utóbbi, fennáll a bizalomvesztés az összes hátrányával együtt - sajnos a jövôre nézve is.

Kár, mert az Internetes DEmokrácia ötlete akár sikeres is lehetett volna.

Ezzel együtt, temetni még mindig nem kell. Ráér majd a választás után, de most még kampány van.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.09. 00:39:21

@trabant: "A fentiekben idézett szövegeknél hiányzik a forrásmegjelölés és a megjelenés dátuma. Pótolni kell sürgôsen, mert így nem korrekt!"

FORRÁS: Internet (Google)

"csupán reklámfogás volt, hogy az IDE a párttámogatásként járó összeget szétosztotta volna az emberek között."

Rossz az, aki rosszra gondol! :)
Ha egy bolt ajtajára kiírják, hogy "egyet fizet, kettőt kap" AZ UGYE egy reklámfogás, de senki nem gondolja róluk, hogy CSAK ÚGY kiírták, és majd a kasszánál kifizettetik a teljes árat mindkettőért...
A "volna" pedig úgy került a szöveggbe, hogy:
- szétosztottuk volna, HA megkaptuk VOLNA.
És IGEN, ha az emberek maguktól is jöttek volna IDE, akkor nem hirdettük VOLNA meg ezt a reklámfogást - ám ettől még támogattunk VOLNA belőle néhány arra érdemes kezdeményezést magunktól is...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.18. 11:59:22

Suhajda Zoltán - Metropol:

"Bognár Attila a 2004-ben alapított Internetes Demokrácia Pártját vezeti, ám jelöltjük nekik sem lett.

Az informatikus, bár most főállású pártelnök azt tervezte: ha jelöltjük bejut az Országgyűlésbe, akkor két-három havonta lecserélik a képviselő­jüket, a parlament elé kerülő kérdésekről pedig hetente tartanának nyilvános internetes szavazást.

– Az ajánlószelvény-gyűjtés hamvába holt, ezért azt szeretnénk elérni, hogy mi legyünk a leg­többször elutasított párt – mondta Bognár Attila. Ezért pár ajánlószel­vénnyel, a biztos elutasítás tudatában sétáltak be több választási bizottsághoz, és szerdáig 23 választókerületben utasították el jelöltjük nyilvántartásba vétel­ét.

A furcsa rekord mellett egy körzetben megpróbálták két jelöltjüket elindítani. Erre jogilag lehető­sé­gük van, de semmi értelme."

( MEGJEGYZEM: - természetesen lehetne értelme...
Hiszen ugye ha nem volna "semmi értelme", akkor miért is lehetne jogszerű? Mert egyébként számos tételes tilalom van a választási törvényben, például: - "Ugyanazon párt egy választókerületben csak egy - önálló, közös vagy kapcsolt - listát állíthat." Ám hasonnló korlátozást nem hoztak az egyéni jelöltekre, Így tehát ugyanazon párt egy választókerületben tetszőleges számú jelöltet állíthat (-természetesen annyiszor 750 ajánlással). Az "értelme" pedig kézenfekvő: az egyik jelöltre szavazók nem biztos hogy a más jelöltekre is ugyanúgy szavaznának! Márpedig minden egyéni jelöltre leadott szavazat töredékként hasznosul a végelszámolásnál!:)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.19. 22:09:47

"Bohóc demokraták

DEOL | 2010. március 19., 00:37

A kopogtatógyűjtést persze ki lehet figurázni, de az „Internetes Demokraták Pártja” ennél is messzebb megy.

Első látásra magunk is komolyan vettük, hogy Debrecen 3-as választókerületében csütörtökön leadta ajánlószelvényeit Kárpáti Zoltánné, az Internetes Demokrácia Párt indulója. Meglepetésünkre Balmazújváros térségében is ugyanennek a pártnak az indulója kérte nyilvántartásba vételét: Bognár Attila. Ám sajtóhibára, elírásra gyanakodtunk, mert Kárpáti Zoltánné Balmazújváros körzetében is leadta ajánlószelvényeit. Azt feltételeztük, hogy véletlenül került oda egy másik körzetbe is a neve.*

Aztán az Internetes demokraták honlapjára navigálva megtudtuk: a párt két-három „prominense” interneten az egész országból gyűjti az ajánlószelvényeket. Aztán idejekorán leadják a kopogtatókat: Zala megye 2. körzetében például összesen ötöt. De egy másik Zala megyei településen mindösszesen egyet.**

Bognár Attilának eddig 15 kerületben utasították el a nyilvántartásba vételét, háromban – így Balmazújvárosban – most vár döntésre. A másik „jómadár”, Kárpáti Zoltánné, aki most Debrecen 2-es körzetében és Balmazújvárosban egyaránt elindult, eddig hét elutasított kérelemmel rendelkezik, de most a két hajdú-bihari indulással valamit hoz a „hátrányából”. (...)"

*
A több körzetben való indulásunk JOGALAPJA:
"57. § Ha a választópolgárt egy jelölési fajtán belül több helyen is jelöltnek ajánlották, akkor legkésőbb a választást megelőző 19. napig nyilatkoznia kell arról, hogy melyik jelölést fogadja el."

**
Sajnos nincs ilyen "másik Zala megyei település"...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.19. 22:15:18

"Négy ajánlószelvényt adott le az Internetes Demokrácia Pártja

Hat jelöltből öt teljesítette a feltételt és leadta az országgyűlési választáson való induláshoz szükséges legalább 750 ajánlószelvényt. Egyedül az Internetes Demokrácia Pártja színeiben induló Bognár Attila nem vitte át a lécet.

2010. március. 18. csütörtök | Szerző: Arany Gábor

Négy ajánlószelvényt adott le az Internetes Demokrácia Pártja

Érdeklődésünkre dr. Termecz Mariann, a helyi választási iroda vezetőhelyettese Nagykanizsán elmondta, a Zala megyei 2. számú egyéni választókerületben nem indulhat Bognár Attila, mert összesen négy darab ajánlószelvényt csatolt a jelöltbejelentéshez, ezért a választási bizottság elutasította azt.

Az Internetes Demokrácia Pártja az ország más pontján sem járt eredménnyel. Megyénken kívül az országban hét választókerületben próbálkoztak, de akadt, ahol csak egy ajánlószelvényt nyújtottak be a határidőig.
Az IDE az európai parlamenti választásra sorsolással választotta volna ki jelöltjei közül brüsszeli képviselőjét azzal, hogy egy hónap után lemond és átadja helyét a következő jelöltnek.

Címkék: nagykanizsa, választás, 2010, internetes demokrácia pártja, Bognár Attila"

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.19. 22:29:00

"A fennmaradó 25 jelölőszervezet közül egyik sem tudott akár egy jelöltet is találni - olyanok sem, mint az egykor meghatározó politikai erőnek számító FKGP és a Centrum Párt.

Ezeknél is meglepőbb viszont az Internetes Demokrácia Pártja, amely három emberét, Bognár Attilát, Kárpáti Zoltánnét és Mauer Péter Lászlót 26 helyen akarta indítani, Budapesttől Zaláig, Hajdú-Bihartól Somogyig. Nem kaptak rá lehetőséget."

( Herczeg Zsolt - inforadio.hu/hir/belfold/hir-340279 )

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.19. 22:38:55

"Kitartó jelölt: a 750-ből egyetlen ajánlást kapott

Székesfehérvár - Egy párt, egyetlen ajánlószelvény. Viszont népszerűek akarnak lenni - legalábbis ezt mondja az elnök.

2010. március. 11. csütörtök | Szerző: Tribolt Lajos

A székesfehérvári 1-es körzet választási bizottsága nem vette nyilvántartásba az Internetes Demokrácia nevű párt jelöltjét, Kárpáti Zoltánnét. Nem vehette nyilvántartásba, mert a hölgynek nem volt meg a szükséges 750 érvényes ajánlása.
Ez így egy sima hír is lehetne. Ám Kárpátiné mindösszesen egy (jól olvasták: egy) ajánlószelvényt adott le. Az viszont legalább érvényes volt.
Nos, kíváncsi lettem a pártra, amelynek jelöltje a 750 ajánlás helyett eggyel beállít a választási bizottsághoz. Kiderült, a pártot az Országos Választási Bizottság hivatalosan bejegyezte. Kárpátiné négy megyében próbálkozott a nyilvántartásba vétellel, ám mindenütt elutasították. A párt központjának gyöngyösi címén Bognár Attila pártelnök vette fel a telefont. Elmondta, hogy nem lepődnek meg, hogy nem veszik nyilvántartásba jelöltjeiket, de szerepelni akarnak, így készülnek a jövőre. Ő maga kilenc körzetben (nem) indult.

Címkék: ajánlószelvények, választás 2010, internetes demokrácia"

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.20. 16:06:50

www.sonline.hu/somogy/kozelet/47-ervenyes-kopogtatocedulat-adott-le-az-mdf-jeloltje-294071

"(...) A Magyar Demokrata Fórum csak egy körzetben tudott jelöltet állítani, nem lesz területi listája.

Kaposváron pénteken Mészáros Ákos megyei MDF-elnök 49 ajánlószelvényt adott le, amiből 47 volt érvényes; ennek demonstrációs jelzése van. A kis pártok megszenvedték a nagyok szelvénymaximalizáló tevékenységét, és általában alulmaradtak. Korábban az Internetes Demokrácia Pártjának siófoki jelöltje adott le három szelvényt*, figyelemfelhívás gyanánt."

(* Megj.: - amelyből mind a 3 érvényes volt:)
süti beállítások módosítása