e-Képviselő

E-képviselő ma még nincsen sehol a világon. Ez az újfajta képviselő arra vállalkozik, hogy a Parlamentbe kerülve nem egy pártnak engedelmeskedik, és nem is a saját feje szerint dönt, hanem kizárólag választóinak utasításait követi.

Hogyan képes ezt a vállalását teljesíteni?
Úgy, hogy létrehoz egy internetes felületet, ahol a választók folyamatosan nyomon követhetik, hogy milyen kérdésekről kell dönteni a Parlamentben. Ezekről az ügyekről mind-mind szavazhatnak, ha akarnak, és az e-képviselő a többségi döntést viszi tovább az Országgyűlésbe. Valójában választóinak hangján szól, amikor felszólal a Parlamentben, és választónak meghosszabbított keze, amikor szavazógombot nyom. A honlapon önkéntes szakértők is segítik munkáját, akik „lefordítják” közérthető nyelvre a bonyolultabb szakkérdéseket.

Az e-képviselő választóinak kérésére kérdéseket intézhet miniszterekhez, interpellálhat, de akár törvényeket is beterjeszthet.

Az e-képviselő működésével bebizonyítja, hogy nem csak négyévenként lehet fontos a választók álláspontja és akarata.

Az Ön e-képviselője:

Bognár Attila  
független jelölt

(Életrajzom ide kattintva olvasható.)

SZAVAZÁS

CSAK a Hajdú-Bihar 6.sz. EVK választóinak: Szavazás.
(új ablakban nyílik meg)

Namiújság...

  • Főn-x: "Mire jó az IDE? "Nem való koalíciós partnernek, hiszen a képviselőit a választóik utasítják, és a választókat ugye nem lehet "lefizetni"... (2012.03.24. 22:08) Ki, mit tud - velünk kezdeni
  • 1.szóló: Csak Önökön múlik, hogy ott lesz-e a VÁLASZTÓK jelöltje is a szavazólapon a PÁRTOK jelöltjei mellett! (2011.04.29. 08:45) Ha "most vasárnap" lenne a választás...
  • 1.szóló: 3 fontos info: cédula kitöltési MINTA - egyéb e-képviselőkről - rólam. (2011.04.29. 08:41) Ajánlott levél
  • NessieGraf (törölt): Javaslom: Ha munkamániások, ne fogják vissza magukat. De aki állami fizetésben részesülő képviselő az másutt csak társadalmi munkában dolg... (2011.04.28. 02:16) Pár szó a választékról...
  • 1.szóló: Kinek-kinek szíve joga az egyedi védekezés: - postaláda nyílásának bedeszkázása, - telefon kihúzása/kikapcsolása - spamszűrés alkalmazása.... (2011.04.27. 08:19) Szpem vagy sem a kampánylevél?
  • 1.szóló: Egy kedves reakció,s a hivatalosan nevesített viszontválaszom: edemokracia.magyarorszag.hu/forum/posts/preList/156613.page (2011.04.19. 18:36) Időközi parlamenti választás 1.
  • 1.szóló: Nos, a lényeg az, hogy egy-egy eldöntendő típusú kérdésre az a "minden választópolgár" is csupán KETTŐ féle választ adhat! Ami az én szám... (2011.04.07. 02:00) Időközi1 (csak másolat!)

Címkék

5% (1) 750 (2) ajánlás (4) ajánlószelvény minta (1) általános kommentezés helye (1) anyagi (5) arányos (3) baloldal (1) betartás (1) bizalom (2) cédula (2) cégér (1) centrum (2) cikkek rólunk (1) csomag (1) cv (1) demokrácia (5) demokraták (2) demokratikus (2) egész (1) egyéni képviselő (4) egylete (2) életrajzom (1) életutam (2) ellenőrzés (3) ellenzékben (1) előválasztás (1) ember (1) esemény (2) facebook (1) független (1) garancia (2) geréb ágnes (1) gyűjtő (1) hiteles (1) honnan hogyan (3) ide (11) időközi (3) időközi választás (1) illegális (3) indítvány (1) internetes demokrácia (2) interpelláció (1) iwiw (1) jobboldal (1) juddin (1) kampány (4) kampányjáték (1) képviselet (4) képviselő (2) kérdések (2) kérdések javaslatok (2) kétfarkú (1) kinek jó (2) kisebbik rossz (3) kis párt (1) kitöltési minta (1) kívülről (1) költségek (2) kompenzáció (1) kormányon (1) kormányzás (2) kötött mandátum (1) közvetített (3) közvetített demokrácia (1) közvetlen (4) közvetlen demokrácia (3) kreatív (6) kritikus tömeg (5) különleges (1) kulturális (2) kulturális kreatívok (3) küszöb (4) lehetőség (5) lista (2) magamról (1) marketing (1) megfelelő (1) minta (1) mire jó (2) mosópor (1) nép (1) netminiszterelnök (1) oda (2) otthonszülők (1) parlamenti (5) párt (6) pénz (2) pluralista (1) politikai (1) politikus (1) preferenciák (1) program (4) rész (2) részvételi demokrácia (4) rólam (2) szakértői kormány (1) szándéknyilatkozat (1) szavazás (4) szavazóprogram (2) szivárvány (1) szólok (2) témajavaslatok (1) téma nélküli (1) törvényi keretek (1) válasz (3) választás (7) választási (7) választék (2) valódi (1) változás (3) véleményező (2) video archivum (1) Cím.keszi.vár.vány

Naptartó

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

NEM szavazóknak:

Bizonytalansági tényezőink

2010.12.31. 20:14 1.szóló

- avagy bizonytalanok kérdeznek, én pedig biztosan válaszolok.

Azután vagy "biztos" lesz belőlük, vagy nem - ám ami nem megy, azt én biztosan nem fogom erőltetni őnáluk. :-) Kezdjünk hát bele máris!

1.: Kétség fogalmazódott/erősödött meg bennem az IDEával szemben. Képzeld el a szitut: szavazhatsz egy szociális ellátás mértékéről, majd az SZJA mértékéről. Az elsőt magasnak szeretnéd, a másikat alacsonynak. De a kettő együtt nem feltétlenül alkot konzisztens, fenntartható szabályrendszert.
Ez főleg akkor gond, ha (1) sok a közvetlen szavazó, és/vagy (2) általában kevés az elkölthető erőforrás.
Nehéz 3+ évet előre látni, de nekem egy ideje balsejtelmeim vannak a jövővel kapcsolatban: fokozódó energiaválság tartja sakkban a gazdaságot és eladósodva az államokat. Az emberek megszokták, hogy előbb-utóbb eljön a fellendülés, ezért várják. Amikor meg kiderül, hogy nem jön el, indul a marakodás... ld.: "peak oil theory".
Valamilyen menedzsment tantárgyból még tanultam is, hogy válsághelyzetben a diktatorikus vezetési stílus a legeredményesebb...
Az emberiségnek legalább néhány szűkös évtized erejéig a versengést mint pazarló magatáartásformát el kell nyomnia a gazdaságban és a társadalomban, ha el akarja kerülni a teljes összeomlást. Lehetséges, hogy innen nézve pl. a magánnyugdíjbiztosítók megszüntetése egy előre mutató lépés.)
Nem mondom, hogy nincs szükség demokráciára, de talán - tekintettel a vázolt jövőre - talán mégsem ennyire közvetlenül. De ne legyen igazam! Akkor én is ott leszek ;-)
 

1.válaszom:

A jövőt illetően érdemes több forgatókönyvvel készülni. Részemről maradnék egy ilyen demokrácia javítgatásnál, amit persze jómagam is csupán átmenetinek tartok (ám egy "átmenet" mifelénk ugye akár 20 év is lehet;) aztán, hogy mibe is megyünk át, azt egyelőre nem feszegetem... (ha diktatúra kell, azt úgyis meglépik majd.)
Az első aggodalmadra:
Érdekes az a kettős viszonyulás a népi döntésekhez, hogy 4 évente a nagyfokú bölcsességét dicséri a választás nyertese (a vesztese meg ugye butának tartja;), ám ez az értékelés máris az ellenkezőjére fordul, amint valakik egy "kormányellenes" népszavazást kezdeményeznek...
A magam részéről (egyfolytában:) bízom a nép "józan paraszti" eszében, vagyis, hogy kellő tájékoztatás (érvelés!) után képes belátóan támogatni a szükségszerű döntéseket, legalább az a része, amelyik elég okos ahhoz, hogy bennünket válasszon - és velünk a folyamatos beleszólás és kontroll lehetőségének megtartását! - a politikusi ígérgetések szirénhangjai helyett.

2.: A "talán" oka, hogy fogalmam sincs, milyen kedvem lesz akkor. Az tetszett, hogy (...) legalább hatékonyra nyerte magát a FIDESZ, s magasról sz@rik az eddig nulla eredményt felmutató demokráciára. Az is tetszik, hogy gátlástalanul és azonnal lecseréli a jelenlegi felháborítóan alkalmatlan alkotmányt, mely többek közt ámokfutását is lehetővé teszi. Ugyanakkor nem tetszik, hogy esetleg nem lesz népszavazás az új alkotmányról, így az is illegitim lesz, mint a jelenlegi. Ez esetben egy diktatúrában találjuk magunkat, amihez még nem látom a hozzáállásomat: lesz@rás, forradalom stb. ((netán kiszolgálás?)) 
Egy biztos: a jelenlegi civilizációban elterjedt demokrácia, annak minden formája teljesen alkalmatlan arra, hogy egy népet boldoggá tegyen. Nagyon valószínű, hogy vissza kell térnem eredeti elképzelésemhez: a teljes civilizáció cseréhez (ambrozia.org).

2.válaszom:

Sok sikert hozzá! :) Amit én kínálok, az a jelen demokrácia egy sajátosan javított ÁTMENETI kiadása, addig is, amíg nem talál valaki egy jobbat, amit aztán majd még képes is lesz megvalósítani...
Az én IDEámnak ugyanis fontos jellemzője, hogy nem utópia vagy sci-fi, hanem mindenben a hatályos jogot és a már létező technikákat használja fel a javításhoz, így csupán csak akarat és szervezés kérdése, hogy meg is valósulhasson.
Azt nem állítom, hogy tökéletes lenne, de a jelen rendszer jó pár hibáját képes lenne korrigálni, méghozzá a választók érdekében.

3.: Az ok annyi, hogy uszkve 3,5 év múlva remélhetőleg a vitorlás-lakóhajómon fogok valahol Madeira és a Zöld Foki szigetek közt ringatózni a hullámokon és élvezni a trópusi napfényt, és Magyarországra mint egy halványuló rém-emlékre fogok csak gondolni... ;)

3.válaszom:

Gratulálok! :) Azért, ha marad még benned annyi szolidaritás azok iránt a - gondolom kevés számú - kedves ismerőseid iránt, akiket nem viszel magaddal ODA, akkor legalább nekik továbbíthatnád az IDEánk hírét, hogy ne csak sokan legyünk, akiknek elegük van, de elegen is...
Megjegyzem még, hogy már eleve gondoltam egy olyan szekcióra is, amelybe a külföldre szakadt (vagy nem is "szakadt";) magyarok is oszthatnák az észt IDE haza nekünk - legalábbis "véleményező" jelleggel...

4.: Továbbiak?

(4.válaszom:)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ide-ide.blog.hu/api/trackback/id/tr462493420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.01.19. 08:22:30

Megkésve bár, de törve nem - válaszoltam:)
süti beállítások módosítása